Antena LIVE

Curs valutar

Video

Gaming-ul, de la joacă, la afacere. E-sportul va avea și propriul masterat, la Iași, anul viitor: Un sportiv profesionist poate câştiga şi zeci de mii de dolari

Vine un moment când joaca... nu mai e chiar joacă. Industria jocurilor video a luat o asemenea amploare în ultimii ani încât în domeniu există o adevărată ''piață a muncii'' și, implicit, o mare nevoie de specialiști în gaming. La nivel profesionist, un jucător bun poate câștiga si zeci de mii de dolari într-o singură zi, şi asta numai din donații primite de la cei care îl urmăresc. De anul viitor, E-sportul va avea și propriul masterat, la Iași.

De la 11.06.2022, 20:04
WhatsApp
Vezi și:

Pare o joacă, dar este un job full-time, cu un câștig care poate trece de 10.000 de dolari pe zi. Totul începe cu un calculator. Sebastian Șoroagă l-a primit pe primul acum 27 de ani. "A pornit totul din pasiune, dar eu sunt competitiv de fel si îmi dădea o satisfacție să fiu mai bun decat alții si asta mă făcea să mă joc. Eu am jucat 10 sezoane la cel mai înalt nivel într-un shooter şi, la momentul respectiv, fondul de premiere la un turneu era de maxim 1000 de euro. În ziua de astăzi, fondul de premiere la un turneu ajunge şi la 30 de milioane de euro", a declarat Sebastian Șoroagă, fost gamer.

La nivel mondial, industria de gaming şi e-sports ajunge la aproape 200 de miliarde de euro. La turneele mari, se pun la bătaie premii de peste 1,5 milioane de euro. România are în prezent cel puțin 600 de companii care lucrează în domeniul jocurilor video, cu peste 6000 de angajați. Suntem în top 10 la nivel european, dar domeniul nu este nici acum reglementat. "În România noi avem avantajul unei viteze la internet foarte bună față de alte țări, avem și mulți jucători şi s-au dezvoltat foarte mult şi comunităţile. Chiar sunt buni românii la jocuri, chiar sunt foarte buni. Susţinerea nu, nu. Asta e problema, de asta nu beneficiem de susținere și un cadru legal", a declarat Sebastian Șoroagă, fost gamer.

10 milioane de euro costă evenimentul organizat de municipalitate, însă veniturile sunt estimate la peste 40 de milioane

Mai ales că cei mai mulți bani vin din streaming. Donațiile și sponsorizările sunt greu de dat în lipsa unui cadru legal. "În afară sunt foarte multe gaming-house-uri unde se ia efectiv o casă şi locuiesc acolo împreună, au un manager, au un sponsor, au tot ce înseamnă cheltuielile asigurate la utilităţi, la mâncare, la cazare, la transport, absolut tot, și efectiv ei pot să se concentreze doar pe joc", a declarat Sebastian Șoroagă, fost gamer. Sergiu Bura a dezvoltat un proiect asemănător la Satu Mare, iar rezultatele nu au întârziat. Anul trecut, tinerii pe care-i pregăteşte au câștigat titlul de vicecampioni în Israel la Counter Strike, la Campionatul Mondial de Gaming. Un pas mic, într-o Românie care încă nu înțelege complet fenomenul gaming.

Pe acelaşi subiect

Și tocmai pentru că jocul pe calculator e, pentru tot mai mulţi, o muncă serioasă, apare și nevoia de specialiști cu acte în regulă. În țări precum Elveția și în mai multe state din Asia există deja programe de studiu acreditate și recunoscute la nivel internațional în e-sports. Din toamnă vom avea unul și la noi, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. "E un program care se va desfășura în limba engleză. Avem profesori de la administrarea afacerilor, de la drept, psihologie, informatică, educaţie fizică şi sport", a declarat prof. univ. dr. Teodora Roman, decan FEEA, UAIC Iași. La Iași va fi dezvoltat anul viitor și primul hub din România, odată cu găzduirea Campionatului Mondial de E-sport.

"Credem că e un eveniment care va aduce într-o atenţie publică în România ceea ce există deja, dar nu e vizibilă, e un sport care a cuprins întreaga planetă", a declarat Mihai Chirica, primar Iași. "Aproximăm că vom avea 1200 de jucători profesioniști cu licenţă care vor trece prin sesiuni de calificare şi precalificare şi încă 10-15.000 de oameni, fani, rude ale jucătorilor care vin să viziteze Iaşiul, din întreaga lume. Vorbim de jucători din piața asiatică, peninsula arabică, din SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, practic tot globul va avea reprezentanți aici, în Iași, în 2023. Nu vorbim de simple campionate, pentru că aceste campionate lasă şi ceva în urmă, o moştenire", a declarat Cristian Nistor, organizator. O moștenire și foarte mulți bani. Nu mai puțin de 10 milioane de euro costă evenimentul organizat de municipalitate, însă veniturile sunt estimate la peste 40 de milioane de euro.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

gaming e sport iasi master facultate
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025