Maşina Google se plimbă pe străzile din România pentru actualizarea informaţiilor: "Sunt colectate toate datele şi apoi procesate cu ajutorul inteligenţei artificiale"
S-au împlinit 15 ani de când o lume întreagă se orientează cu ajutorul hărţilor panoramice de pe Google Street View. Maşinile care captează imaginile se plimbă prin România zilele acestea şi actualizează cea mai populară aplicaţie de navigaţie. Două treimi dintre români se ghidează cu ajutorul Google Maps, în fiecare zi.
De Ioana Matei la 24.05.2022, 21:44În cei 15 ani, de când colindă străzile lumii, maşinile Google au parcurs kilometri suficienţi cât să înconjoare Pământul de 400 de ori. 50 de mii de kilometri au acoperit doar pe străzile din România.
Doi din trei români folosesc Google Maps măcar o dată pe săptămână
Ela Moraru - manager Google România: Avem un set de camere care fotografiază în acelaşi timp 360 de grade imaginile din locul în care se află maşina. Sunt colectate toate datele şi apoi procesate cu ajutorul inteligenţei artificiale.
Doi din trei români folosesc Google Maps măcar o dată pe săptămână. Cu ajutorul imaginilor panoramice de pe Street View, se pot orienta mai uşor în spaţiu, îşi pot da întâlnire în faţa unei anumite clădiri sau pot vizita virtual muzeele lumii. De aceea, actualizarea constantă a imaginilor este esenţială.
Ioana Matei - reporter Observator: Aplicaţia arată că, în spatele meu, încă ar fi un restaurant. În realitate, clădirea a fost demolată, iar maşina Google actualizează imaginile chiar în acest moment ca să coincidă cu realitatea.
Serviciul oferă utilizatorilor inclusiv posibilitatea să observe cum s-a schimbat acelaşi loc, de-a lungul timpului. Din această săptămână, istoricul locurilor vizitate de maşinile Google poate fi accesat şi de pe mobil.
În plus, tehnologia avansează cu fiecare an.
Ela Moraru - manager Google România: Ce o să vedeţi pe străzi în viitor va fi o cameră care nu are mai mult de şapte kilograme şi care va putea fi pusă şi în rucsac şi cărată peste tot.
Tehnologia poate pătrunde chiar şi în locuri unde drumul este accidentat sau accesul este imposibil pentru maşină. Imaginile în detaliu de pe munte, din salină sau din muzee au fost captate cu ajutorul unui triciclu sau a trekkerului, un dispozitiv portabil, de forma unui rucsac, pe care au fost montate camerele. Acesta a fost folosit inclusiv în Deltă, unde panoramele de pe braţele Dunării au fost captate din barcă şi chiar din căruţă.
Ela Moraru - manager Google România: Castelul Bran este poate cel mai căutat, urmat îndeaproape de statuia lui Decebal de la Cazanele Dunării şi nu departe este tot Vlad Ţepeş, cu cetatea de la Poenari. La nivel global, cel mai vizitat loc este Burj Khalifa, apoi este turnul Eiffel şi nu departe, urmat de Taj Mahal.
Hărţile din România vor fi actualizate în următoarele şase luni.