Antena LIVE

Curs valutar

Foto

Sonda robotică trimisă de americani spre Lună. De ce a eşuat misiunea: "Nicio şansă pentru aselenizare"

Astrobotic, compania americană care a lansat luni o misiune pe Lună, a anunţat oficial, marţi, că nu mai există "nicio şansă" pentru aselenizarea modulului său din cauza unei scurgeri de combustibil, informează BBC.

De la 09.01.2024, 22:36
WhatsApp
Sonda robotică trimisă de americani spre Lună Profimedia

Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, a declarat însă că există suficient combustibil pentru a opera modulul său de aselenizare Peregrine ca o navă spaţială. Este de aşteaptat ca modulul de aselenizare să rămână fără combustibil în aproximativ 40 de ore, a declarat firma marţi la scurt timp după ora 17:00 GMT (19:00, ora României). Modulul de aselenizare de 1,2 tone a fost lansat luni de la Cape Canaveral, cu intenţia de a aseleniza la sfârşitul lunii februarie.

Sonda robotică trimisă de americani spre Lună a suferit o "anomalie"

"Având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, nicio şansă de aselenizare uşoară pe Lună", a precizat compania într-un comunicat postat pe X. "Echipa şi-a actualizat estimările, iar în prezent ne aşteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum încolo - o îmbunătăţire faţă de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalităţi de a prelungi durata de viaţă operaţională a lui Peregrine", a transmis Astrobotic.

Pe acelaşi subiect

"Nava spaţială Peregrine este acum operaţională de aproximativ 32 de ore. Peste noapte, echipa s-a confruntat cu o altă problemă de orientare a navei spaţiale, dar continuă să persevereze. Nava spaţială a început să se încline departe de Soare şi şi-a redus generarea de energie solară. Echipa a reuşit să actualizeze algoritmul de control şi să remedieze această problemă", a explicat compania, precizînd că bateriile au reuşit să se încarce complet.

Însă, "având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, nicio şansă de aselenizare uşoară pe Lună”, recunoaşte Astrobotic.

Când va rămâne fără combustibil

"Cu toate acestea, avem încă suficient combustibil pentru a continua să operam vehiculul ca navă spaţială. Echipa şi-a actualizat estimările şi, în prezent, ne aşteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum înainte, o îmbunătăţire faţă de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalităţi de a prelungi viaţa operaţională a lui Peregrine. Suntem într-un mod de operare stabil şi lucrăm la testele şi verificările de sarcină utilă ale navei spaţiale", adaugă compania.

Astrobotic transmite că nu renunţă la proiectul său referitor la Lună şi anunţă că pregăteşte o nouă misiune, Griffin. "Continuăm să primim date valoroase şi care să testeze componentele şi software-ul pentru operaţiunile de zbor spaţial legate de următoarea noastră misiune de aselenizare, Griffin”, arată compania spaţială privată.

Lansarea modulului Peregrine

Construit de firma de robotică spaţială Astrobotic, modulul de aterizare lunară Peregrine a fost lansat luni la ora 7.18 GMT (9.18, ora României), cu scopul de a deveni prima misiune SUA de aselenizare realizată de o firmă privată. Este vorba de prima misiune din cadrul iniţiativei CLPS (Commercial Lunar Payload Services) a NASA, un program prin care agenţia spaţială americană NASA plăteşte companii private pentru a livra echipamente ştiinţifice pe Lună.

La câteva minute după ce s-a desprins de rachetă, controlul misiunii Astrobotic a primit semnalul de la modulul de aselenizare, care urma să intre pe o orbită foarte eliptică pentru a-l plasa pe drumul spre destinaţie. Însă după câteva ore, compania Astrobotic a anunţat că modulul Peregrine 1 a suferit o "anomalie" care l-a împiedicat să-şi îndrepte în mod stabil panourile către Soare. Deşi inginerii misiunii au recăpătat controlul, sistemul de propulsie defect a pierdut combustibil valoros, iar Astrobotic a fost nevoită să ia în considerare "profiluri alternative de misiune", sugerând că o aselenizare nu mai este realizabilă.

Peregrine transportă cinci încărcături utile ale NASA, alături de alte 15. Instrumentele urmau să măsoare nivelul de radiaţii, nivelul de gheaţă de la suprafaţa şi din subsolul Lunii, câmpul magnetic şi stratul extrem de subţire de gaz numit exosferă.

Misiuni de aselenizare eşuate

În ultimii ani, ţările şi companiile private sunt într-o adevărată cursă ce vizează Luna, satelitul natural al Pământului unde oamenii de ştiinţă speră că mineralele care conţin apă pot fi exploatate pentru a susţine misiuni cu astronauţi pe termen lung. Anul trecut, India a devenit a patra ţară care a reuşit o aselenizare uşoară pe Lună, după ce Rusia a eşuat într-o încercare similară, în aceeaşi lună.

SUA, China şi fosta Uniune Sovietică sunt singurele alte ţări care au realizat cu succes aselenizări uşoare pe Lună. Companiile private care speră să stimuleze o piaţă de zboruri spre Lună au avut însă momente dificile, iSpace din Japonia şi o companie israeliană eşuând, de asemenea, în primele lor încercări.

O a doua companie privată americană din cadrul aceluiaşi program al NASA de colaborare cu firme private este aşteptată să lanseze un modul propriu în februarie. Transportând sarcini utile similare şi lansându-se în spaţiu la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a declarat că naveta sa spaţială ar putea ajunge pe Lună la 22 februarie, cu o zi înaintea aselenizării pentru care era programat modulul Peregrine.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

luna misiune nasa racheta
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025