Antena LIVE

Curs valutar

Foto

Sonda robotică trimisă de americani spre Lună. De ce a eşuat misiunea: "Nicio şansă pentru aselenizare"

Astrobotic, compania americană care a lansat luni o misiune pe Lună, a anunţat oficial, marţi, că nu mai există "nicio şansă" pentru aselenizarea modulului său din cauza unei scurgeri de combustibil, informează BBC.

De la 09.01.2024, 22:36
WhatsApp
Sonda robotică trimisă de americani spre Lună Profimedia

Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, a declarat însă că există suficient combustibil pentru a opera modulul său de aselenizare Peregrine ca o navă spaţială. Este de aşteaptat ca modulul de aselenizare să rămână fără combustibil în aproximativ 40 de ore, a declarat firma marţi la scurt timp după ora 17:00 GMT (19:00, ora României). Modulul de aselenizare de 1,2 tone a fost lansat luni de la Cape Canaveral, cu intenţia de a aseleniza la sfârşitul lunii februarie.

Sonda robotică trimisă de americani spre Lună a suferit o "anomalie"

"Având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, nicio şansă de aselenizare uşoară pe Lună", a precizat compania într-un comunicat postat pe X. "Echipa şi-a actualizat estimările, iar în prezent ne aşteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum încolo - o îmbunătăţire faţă de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalităţi de a prelungi durata de viaţă operaţională a lui Peregrine", a transmis Astrobotic.

Pe acelaşi subiect

"Nava spaţială Peregrine este acum operaţională de aproximativ 32 de ore. Peste noapte, echipa s-a confruntat cu o altă problemă de orientare a navei spaţiale, dar continuă să persevereze. Nava spaţială a început să se încline departe de Soare şi şi-a redus generarea de energie solară. Echipa a reuşit să actualizeze algoritmul de control şi să remedieze această problemă", a explicat compania, precizînd că bateriile au reuşit să se încarce complet.

Însă, "având în vedere scurgerea de combustibil, nu există, din păcate, nicio şansă de aselenizare uşoară pe Lună”, recunoaşte Astrobotic.

Când va rămâne fără combustibil

"Cu toate acestea, avem încă suficient combustibil pentru a continua să operam vehiculul ca navă spaţială. Echipa şi-a actualizat estimările şi, în prezent, ne aşteptăm să rămânem fără combustibil în aproximativ 40 de ore de acum înainte, o îmbunătăţire faţă de estimarea de aseară. Echipa continuă să lucreze pentru a găsi modalităţi de a prelungi viaţa operaţională a lui Peregrine. Suntem într-un mod de operare stabil şi lucrăm la testele şi verificările de sarcină utilă ale navei spaţiale", adaugă compania.

Astrobotic transmite că nu renunţă la proiectul său referitor la Lună şi anunţă că pregăteşte o nouă misiune, Griffin. "Continuăm să primim date valoroase şi care să testeze componentele şi software-ul pentru operaţiunile de zbor spaţial legate de următoarea noastră misiune de aselenizare, Griffin”, arată compania spaţială privată.

Lansarea modulului Peregrine

Construit de firma de robotică spaţială Astrobotic, modulul de aterizare lunară Peregrine a fost lansat luni la ora 7.18 GMT (9.18, ora României), cu scopul de a deveni prima misiune SUA de aselenizare realizată de o firmă privată. Este vorba de prima misiune din cadrul iniţiativei CLPS (Commercial Lunar Payload Services) a NASA, un program prin care agenţia spaţială americană NASA plăteşte companii private pentru a livra echipamente ştiinţifice pe Lună.

La câteva minute după ce s-a desprins de rachetă, controlul misiunii Astrobotic a primit semnalul de la modulul de aselenizare, care urma să intre pe o orbită foarte eliptică pentru a-l plasa pe drumul spre destinaţie. Însă după câteva ore, compania Astrobotic a anunţat că modulul Peregrine 1 a suferit o "anomalie" care l-a împiedicat să-şi îndrepte în mod stabil panourile către Soare. Deşi inginerii misiunii au recăpătat controlul, sistemul de propulsie defect a pierdut combustibil valoros, iar Astrobotic a fost nevoită să ia în considerare "profiluri alternative de misiune", sugerând că o aselenizare nu mai este realizabilă.

Peregrine transportă cinci încărcături utile ale NASA, alături de alte 15. Instrumentele urmau să măsoare nivelul de radiaţii, nivelul de gheaţă de la suprafaţa şi din subsolul Lunii, câmpul magnetic şi stratul extrem de subţire de gaz numit exosferă.

Misiuni de aselenizare eşuate

În ultimii ani, ţările şi companiile private sunt într-o adevărată cursă ce vizează Luna, satelitul natural al Pământului unde oamenii de ştiinţă speră că mineralele care conţin apă pot fi exploatate pentru a susţine misiuni cu astronauţi pe termen lung. Anul trecut, India a devenit a patra ţară care a reuşit o aselenizare uşoară pe Lună, după ce Rusia a eşuat într-o încercare similară, în aceeaşi lună.

SUA, China şi fosta Uniune Sovietică sunt singurele alte ţări care au realizat cu succes aselenizări uşoare pe Lună. Companiile private care speră să stimuleze o piaţă de zboruri spre Lună au avut însă momente dificile, iSpace din Japonia şi o companie israeliană eşuând, de asemenea, în primele lor încercări.

O a doua companie privată americană din cadrul aceluiaşi program al NASA de colaborare cu firme private este aşteptată să lanseze un modul propriu în februarie. Transportând sarcini utile similare şi lansându-se în spaţiu la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a declarat că naveta sa spaţială ar putea ajunge pe Lună la 22 februarie, cu o zi înaintea aselenizării pentru care era programat modulul Peregrine.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

luna misiune nasa racheta
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024