Antena Meniu Search
x

Galerie foto Aselenizarea, motiv de sărbătoare pentru indieni. În așteptarea momentului istoric se țin petreceri și se organizează sesiuni de rugăciune

Emoţia a crescut la cote înalte marţi în India, în ajunul unei mult aşteptate aselenizări a unei sonde spaţiale indiene pe Lună, în contextul în care în această ţară au fost organizate sesiuni de rugăciune pentru succesul misiunii, şcolile îşi trimit elevii să urmărească transmisiunea televizată a evenimentului, iar pasionaţii de explorarea spaţiului organizează petreceri pentru a sărbători această performanţă ştiinţifică, informează Reuters.

de Adrian Popovici

la 22.08.2023, 14:59

Sonda Chandrayaan-3, lansată de Organizaţia Indiană de Cercetare a Spaţiului (ISRO), este programată să aselenizeze la Polul Sudic al Lunii miercuri, la ora 12:34 GMT, la doar câteva zile după eşecul unui vehicul spaţial rusesc care încerca să realizeze acelaşi lucru.Un eventual succes al sondei indiene va face din Chandrayaan-3 prima sondă din lume care aselenizează la Polul Sudic al Lunii, o regiune ale cărei cratere aflate în umbră ar putea conţine gheaţă ce ar putea susţine o viitoare colonie umană pe Lună.

A doua tentativă a Indiei de a plasa o sondă pe Lună, după un eşec suferit în 2019, este considerată o afişare publică a tenacităţii de care dau dovadă instituţiile ştiinţifice din această ţară. Autorităţile şi reprezentanţii din sectorul educaţiei speră că această misiune va trezi interesul pentru ştiinţă în rândul milioanelor de elevi şi de studenţi din cea mai populată ţară a lumii.

Școlile se pregătesc de momentul aselenizării

Elevii indieni au expediat deja numeroase mesaje către ISRO prin care i-au transmis agenţiei indiene urări de succes pentru o aselenizare reuşită. În Uttar Pradesh, un stat din nordul Indiei, guvernul provincial le-a ordonat şcolilor să organizeze sesiuni speciale de vizionare a transmisiunii televizate, întrucât "aselenizarea sondei indiene Chandrayaan-3 reprezintă o oportunitate memorabilă, care va încuraja nu doar curiozitatea, ci va insufla şi pasiune în rândul tinerilor noştri faţă de cercetare".

Pe acelaşi subiect

În Gujarat, statul natal al prim-ministrul Narendra Modi, Consiliul pentru ştiinţă şi tehnologie a invitat peste 2.000 de elevi "să asiste la acest moment istoric" prin intermediul unui ecran uriaş, a anunţat directorul consiliului, Narottam Sahoo.

Acelaşi consiliu a organizat şi sesiuni de discuţii cu mai mulţi oameni de ştiinţă de la ISRO. Evenimentul va fi transmis în direct în toate cele 33 de centre comunitare ştiinţifice din Gujarat. Ministrul de Stat al Culturii din oraşul Kolkata va organiza o "Petrecere Ştiinţifică" pentru a celebra această misiune spaţială şi le-a cerut participanţilor "să se îmbarce într-o palpitantă aventură educaţională" prin intermediul unei transmisiuni în direct.

Ceremonii religioase hinduse au fost deja organizate marţi în oraşele Mumbai şi Varanasi, în cadrul cărora participanţii s-au rugat pentru succesul misiunii. Srikant Chanduri, antreprenor şi fondator al asociaţiei de pasionaţi ai explorării spaţiale "Agnirva", a anunţat că a planificat "o petrecere de vizionare" a aselenizării, care va avea loc într-un restaurant popular din Bengaluru.

Cum evoluează misiunea sondei Chandrayaan-3?

ISRO publică cu regularitate informaţii actualizate despre misiunea sondei Chandrayaan-3 prin mesaje distribuite pe contul său de pe reţeaua de socializare X.

"Misiunea este în graficul programat. Sistemele operează verificări regulate. Coborârea lentă spre Lună continuă", a anunţat marţi agenţia spaţială indiană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Aselenizarea, motiv de sărbătoare pentru indieni. În așteptarea momentului istoric se țin petreceri și se organizează sesiuni de rugăciune