Tehnologia ne fură somnul. Tot mai mulţi români se plâng că au probleme din cauza gadgeturilor folosite înainte de culcare
Fără să ne dăm seama, gadgeturile ne fură somnul. Românii nu se despart de telefoane sau laptopuri nici atunci când se pregătesc să doarmă. Un obicei care duce în timp la probleme grave cu somnul. Studiile arată că aproape jumătate din populaţie dezvoltă simptome specifice insomniei.
De Redactia Observator la 22.11.2018, 23:53Fără să ne dăm seama, gadgeturile ne fură somnul. Românii nu se despart de telefoane sau laptopuri nici atunci când se pregătesc să doarmă. Un obicei care duce în timp la probleme grave cu somnul. Studiile arată că aproape jumătate din populaţie dezvoltă simptome specifice insomniei.
Tehnologia ne-a invadat vieţile şi implicit dormitoarele. Opt din zece români folosesc telefonul înainte de a adormi. Verifică în special email-uri şi conturi de socializare. Ecranele emit însă o lumină albastră care are un efect mai puţin cunoscut. Acela de a ne ţine trezi. Asta pentru că organismul crede că este încă zi, astfel producţia de melatonină, numită şi hormonul somnului, este mai scăzută.
- Ce faci înainte să dormi?
- Scriu sau stau pe telefon, sincer
Studiile arată că folosirea gadgeturilor înainte de a adormi poate duce la apariţia durerilor de cap, a insomniilor şi chiar a depresiei.
Eva Cristescu, medic de familie: Acum din ce în ce mai mult populaţia tânără suferă de insomnie sau cel puţin acuză insomnii. Sunt din ce în ce mai mulţi tineri care suferă de sindroame anxioase
Lipsa somnului îmbătrâneşte organismul. Pot apărea boli cardiovasculare, ateroscleroză, diabet, dar şi probleme de concentrare la muncă.
Peste 1 milion de români au tulburări ale somnului, iar dintre ei doar 5000 ajung să fie diagnosticaţi. 40% din populaţie are simptome specifice insomniei şi 10% dintre români ajung să dezvolte boala.
Pentru un somn de calitate, medicii spun că este important să avem grijă şi la alte aspecte.
Nu trebuie să consumăm cafea, ceai negru ori ciocolată cu până la şase ore înainte de a pune capul pe pernă.
De asemenea, seara nu sunt recomandate exerciţiile fizice.
Oana Deleanu, medic primar pneumolog, competenţă somnologie: Niciodată să nu numărăm oile. Dacă avem insomnie trebuie să ne ridicăm din pat, să facem altceva până ne vine somnul. Niciodată somnifere pe o perioadă lungă de timp. Sunt medicamente care se prescriu numai de medic pe reţetă securizată, de medicul psihiatru în general.
Medicii vă recomandă să aveţi, pe cât posibil, aceleaşi ore de trezire şi de culcare. Pentru a avea un somn odihnitor, puteţi să vă relaxaţi înainte cu o carte bună, să faceţi yoga sau exerciţii de meditaţie.