Antena LIVE

Certificatele digitale UE pentru călătorie, testate cu succes în România. Cum arată cele trei tipuri de "paşaport verde" - FOTO

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat că a realizat cu succes testarea de interconectare cu grupul tehnic de lucru de la nivel european în privinţa certificatelor digitale UE privind Covid.

De la 26.05.2021, 16:48

România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia. 

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

"Pentru implementarea certificatelor digitale UE în țara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România", a anunţat STS într-un comunicat.

Ce date conţine certificatul digital UE

Pe acelaşi subiect

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

"După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2", a mai spus STS.

Cum sunt emise "paşapoartele verzi"

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. "Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE", mai spune STS.

De la 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate pentru călătorie în UE

Certificatul verde digital ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie. Totuși va urma perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp pentru a le implementa, a adăugat comisarul european. Asta înseamnă mare parte din perioada turistică de vârf, respectiv lunile iulie şi august. "Începând 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate", a declarat reporterilor Didier Reynders. Este vorba despre documente care atestă 1. vaccinarea anti-Covid, 2. un test negativ și 3. recuperarea din boală. Acestea vor fi valabile în toate țările UE, potrivit euobserver.

„Toate vor fi gratuite pentru toți cetățenii UE și vor fi disponibile în format digital”, a spus el. Certificatele pot fi, de asemenea, tipărite. Autoritățile din fiecare țară vor putea verifica validitatea unui certificat prin încărcarea cheilor de semnătură pe un gateway special al UE. Cu toate acestea, doar 17 state UE, plus Islanda, au testat până acum cu succes acest portal UE pentru verificarea certificatelor de călătorie. Cele 17 state ale UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Spania și Suedia. Alții au programat teste suplimentare în zilele următoare, inclusiv Letonia, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia și România.

Certificatul de vaccin va indica tipul de vaccin, când a fost administrat și doza. O persoană vaccinată cu o singură doză poate călători în continuare, dar fiecare stat membru va decide dacă o acceptă sau nu. De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să accepte numai vaccinuri autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Dacă o persoană este vaccinată cu un tip de ser neautorizat de EMA, atunci fiecare stat membru va decide separat dacă o acceptă sau nu. Nu este clar încă pentru cât timp va fi valabil certificatul de vaccinare. "Nu știm încă daca va exista o a treia vaccinare, înca nu am ajuns acolo", a spus Reynders.

Ți-a plăcut acest articol?

certificat verde pasaport vaccinare turism vaccinare
Întrebarea zilei
Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 3 mai 2024. Berbecii trebuie să facă pace cu trecutul. Află...
CaTine
Publicat 02.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Meghan Trainor a dezvăluit că ea și Daryl Sabara și-au reînnoit jurămintele....
ZU
Publicat 02.05.2024
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
Hello taste
Publicat 02.05.2024
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți
Deparinti
Publicat 02.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni...
Medicool
Publicat 02.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024