Coborâtul oilor, o tradiție de secole, respectată în Alba. Ciobanii își pregătesc turmele pentru iarnă
Toamna se numără... oile. Şi nu oricum, ci în cadrul unei sărbători câmpeneşti. Vorbim despre "coborâtul oilor de la munte", o tradiţie păstrată cu sfinţenie de ciobanii din Loman, județul Alba. Zeci de ciobani şi-au pus la adăpost mioarele, în stânele de la şes, şi sunt pregătiţi acum pentru iarnă. Producătorii au pus pe mese cele mai gustoase bucate tradiţionale şi... au avut parte şi de un musafir surpriză.
De Dorin Gâldău la 12.09.2022, 11:05Cu fluierul la brâu, îmbrăcaţi în straie populare şi recitând doinele tradiţionale. Aşa au coborât în sat zeci de ciobani, însoţi de mioare. Conform tradiţiei, oierii îşi duc vara mioarele la munte, iar toamna, când vremea se strică, se întorc cu ele în gospodării.
"Vine iarna?"
"Vine iarna. Se duc la Banat la iernat."
"Sus la munte nu mai există?"
- Tradiţia menită să-i readucă pe tineri acasă, la păzitul oilor: "Continuă ceea ce au început străbunicii lor"
- Mărioara, o ciobăniţă din Gorj, a primit titlul de "Tezaur Uman Viu". Reţetele delicioase care au făcut-o...
- Povestea lui Ionuţ, ciobanul din Timiş cu o mie de oi. Banatul a întrecut Sibiul la numărul de mioare
"Se strică iarba, se întăreşte şi coboară la zonă."
Tradiţia, păstrată de generaţii întregi de ciobani, a strâns zeci de producători şi crescători de ovine care au profitat de moment pentru a-şi expune preparatele tradiţionale.
Produse tradiționale pentru turiști
Stănuş Elena, comerciant: "Ca de fiecare dată am adus produse proaspete din oaie. Din lapte de oaie şi carne de oaie."
Iar reţetele unice au făcut senzaţie.
Stănuş Elena, comerciant: "Burduful acesta, care este brânza pusă în piele de oaie. Asta e mama noastră, cu asta am crescut cu asta ne-am obişnuit."
Pentru unii vizitatori, preparatele ciobăneşti au fost ocazia perfectă de a-şi satisface poftele culinare.
"Mănânc un valmoş. Este de calitate bună, foarte bun. Tot ce trebuie."
"Smântâna se pune prima dată, apoi sare după gust. Să nu fie nici sărată, apoi când începe să fiarbă smântâna, punem făina."
Alţii... au luat şi la pachet.
"Ce aţi cumpărat de la târg?"
"Brânză burduf, unt şi produse naturale din zona Lomanului."
"Gustoase."
"Ce aţi cumpărat?"
"Sloi şi telemea de oaie."
Musafir de vază, la târg, a fost ministrul Agriculturii. Petre Daia a vizitat standurile cu animale şi a stat de vorbă cu ciobanii, cărora le-a ascultat doleanţele.
"Au mai crescut şi aşteptăm oferte din partea dumneavoastră, ca să mai creştem."
"Aşa, bravo! Sănătate! Numai bine!"
Evenimentul de la Loman se afla la a zecea ediţie.