Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tradiţia menită să-i readucă pe tineri acasă, la păzitul oilor: "Continuă ceea ce au început străbunicii lor"

Dacă e primăvară, se măsoară oile. Şi nu e vorba de un concurs, ci de o tradiţie respectată cu sfinţenie în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara. În luna mai, oamenii se adună pentru a mulge oile, iar în funcţie de cantitatea de lapte dată de fiecare turmă, ciobanii care iau oile în grijă calculează câtă brânză va primi fiecare gospodar, la toamnă. Evenimentul este urmat de un festin. Iar oamenii de aici speră că prin aceste tradiţii să convingă generaţia tânără să nu mai plece la oraş sau în alte ţări.

de Redactia Observator

la 09.05.2022 , 09:33

În fiecare an, la început de mai, în comuna Cerbal, din Hunedoara, dealurile răsună de glasul mioarelor. Crescătorii de animale se adună şi îşi duc oile la ciobani pentru a vedea care dintre ele dă cel mai mult lapte. Ciobanii măsoară apoi cantitatea de lapte de la fiecare turmă. Aşa vor şti exact câtă brânză i se cuvine fiecărui proprietar la sfârşitul anului. 

Măsuratul oilor. Tradiția menită să-i aducă pe tineri acasă

Măsuratul oilor este o tradiţie încă repectată oamenii din zonă. Este şi un prilej de petrecere şi prin astfel de evenimente oamenii speră să-i determine pe tineri să nu mai ia calea străinătăţii. "Ăsta e scopul meu, vreau ca toţi tinerii să se întoarcă la origini pentru că, din pacate, satele din Ţinuturile Pădurenilor sunt depopulate. Tinerii să revină aici să crească animale și să continue ceea ce au început străbunicii lor și străbunicii noștri", spune Mircea Costa, primarul din Cerbal.

Vezi și

Odată ce socotelile sunt încheiate, toţi participanţii gustă din zecile de preparate tradiţionale ale zonei. De la tocăniţă şi friptură de miel, la slănină, brânză şi nelipsita ţuică. Şi cum bucatele tradiţionale îi atrag pe turişti ca un magnet, o familie din aceste părţi a ales să deschidă şi un punct gastronomic lângă stâna situată la poalele munţilor Poiana Ruscă. 

Festin cu bucate tradiţionale

"Brânză, cârnați făcuți de casă, slănina casei, slăninuță din porcii crescuți de noi. Plăcinte, după cum se vede", arată Cristina Radoș, crescător de animale. "Bucate pădurănești ... Sunt extraordinar de bune, ne plac foarte tare! Sper să revenim cât mai curând în această zonă frumoasă", mărturisește o turistă. Măsuratul oilor se va face şi anul următor, tot în luna mai. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Tradiţia menită să-i readucă pe tineri acasă, la păzitul oilor: "Continuă ceea ce au început străbunicii lor"