Destinaţia preferată de români de Paşte. O noapte de cazare costă între 350 și 500 de lei de persoană
Maramureşul a îmbrăcat din nou straie de sărbătoare şi, astăzi, în Vinerea Patimilor, sute de turişti au ajuns acolo să se cazeze. În bucătărie s-a muncit de la primele ore ale dimineţii. S-au copt cozonaci, pască şi pâine şi s-au gătit fripturi şi sarmale. Şi în judeţul Braşov turiştii sunt aşteptaţi cu mese pline.
De Simona Vasiac la 04.05.2024, 16:25La această pensiune din Maramureş, turiştii sunt întâmpinaţi cu palincă. gazda îi întâmpină cu pălincă pe turişti. Aceşti tineri au venit din Cluj să petreacă Sfintele Paşti în ţinutul tradiţiilor vechi de sute de ani, departe de agitaţia din oraş.
Destinaţia preferată de români de Paşte
Turişti: Trebuia să venim de multă vreme. Munţi faini, vreme faină şi locul ăsta îi vestit, deci are momente legendare!
- În sfârşit nu mai este gălăgia pe care o ai de fiecare dată în oraş, la câtă linişte e aici şi la cât aer curat e aici... mâncarea n-are rost să mai povestim, e genială!
- Ce nu mai vor românii să pună pe masa de Paşte în 2024. În rest, ospăţ îmbelşugat: "Cozonac, cărniţă,...
- Cum se vopsesc ouăle de Paşte în satul Odaia Manolachi din Galaţi. Rezultatul final este unul neaşteptat
- Staţiunea montană care a atras turiştii ca un magnet, de 1 Mai. Pistele de bob au fost pline de dimineaţă şi...
Dar ca mâncarea să fie genială e multă muncă în spate. Gospodinele lucrează de zor de câteva zile. Bunătăţile se coc în cuptoare de lemn, de acum câteva secole.
Gospodine: Doamne, ajută-ne, Doamne, să ni se coacă pasca şi pita bine de Sfintele Sărbători!
Gradul de ocupare e de 70% la pensiunile şi hotelurile din nordul ţării. O noapte de cazare costă între 350 și 500 de lei de persoană.
O noapte de cazare costă între 350 și 500 de lei de persoană
Şi în Poiana Braşov, în hoteluri şi restaurante se fac ultimele pregătiri pentru musafiri.
Laura Mihalache, chef: Berbecuţul la proţap este cel mai apreciat pentru că asta dă savoare: mielul gătit tradiţional, în modul cel mai simplu şi omul vede li când se găteşte, îl şi gustă şi apoi poate să dea un feedback în timp real acelui preparat. La cuptor avem cam trei sortimente de cozonaci. Facem cu mac, facem cu nucă, cu cacao, pe care îi vom însiropa.
În Braşov, la un hotel de patru stele, un pachet de trei nopţi costă 1.500 de lei de persoană. Tariful include masa de Paşte şi activităţi recreative.
Sorin Coman, director hotel: În noaptea de Învinere îi aşteptăm cu vin roşu, cozonac, pască, drob, după ce vin de la biserică. Aşteptăm să ciocnească ouă roşii la noi aici, bineînţeles, pe duminică dimineaţa, la fel, cu micul dejun pascal.
Bianca Socol, reprezentantă hotel: Începând de sâmbătă suntem ocupaţi integral. Am avut un pachet de servicii mult mai diversificat atât pentru părinţi, cât şi pentru copii şi asta s-a concretizat într-un grad de ocupare mare.
Reporter-Femeie: De ce aţi ales Poiana?
- Pentru privelişte şi relaxare.
Bărbat: Experienţă plăcută. Ne distrăm, ne plimbăm, ne relaxăm!
În Sinaia, turiştii se bucură cu alte delicii locale până la masa de Paşte.
Comerciant: Avem produsele poale în brâu, alivenci şi cel mai căutat produs acum înainte de Paşte - cozonacul şi pasca. Aici am un burduf foarte bun, caşcaval făcut de noi, caş afumat, urdă proaspătă şi telemea.
Pe Valea Prahovei şi în Poiană gradul de ocupare de Paşte este de 85 la sută.