Antena LIVE

Curs valutar

Video

Insula misterioasă din Grecia, supranumită Raiul măslinilor, unde marea e soră cu muntele. În premieră, există zbor charter direct din România

An de an, sute de mii de români intră pe orbita soarelui grecesc în căutarea unei destinaţii de vacanţă care să-i facă să uite de stres şi de zbuciumul oraşelor aglomerate. Ca un cântec de sirenă - marea, mâncarea şi istoria locurilor ne atrag. Lesbos, oaza Greciei din Nordul Mării Egee, promite mai mult. E autentică, misterioasă şi, pentru prima dată, există zbor charter direct din România.

De la 02.06.2024, 19:52

Lesbos e raiul măslinilor: 11 milioane de arbori din care izvorăşte aur lichid au prins rădăcini aici. Estul insulei e împădurit şi verde, iar vestul - selenar şi stâncos. Aici marea e soră cu muntele. Găseşti şi experienţe culinare, şi lecţii de istorie. E locul unde oamenii se împacă altfel cu timpul. Trăiesc simplu, iar liniştea care-i înconjoară e medicament pentru suflet. 

Lesbos, capitala zen a Greciei

"Voi trăiţi în oraş, poate vă e dificil să înţelegeţi că aici lucrurile se desfăşoară mult mai lent. Lucrurile se întâmplă, nu trebuie să îţi faci griji pentru locul de parcare sau să te îngrijorezi că vei întârzia la serviciu. Sunt relaxaţi, au privirea de parcă nu au niciun pic de stres, nicio licărire, doar calm şi relaxare", spune Achilleas Sougioltzis, partener agenţie de turism.

Sunt 90.000 de locuitori pe a treia cea mai mare insulă a tărâmului elen. Străzile înguste ale oraşelor, pavate cu piatră, sunt mărginite de case tradiţionale greceşti. La ceas de seară, fortăreţele vechi de secole atrag turiştii să le admire arhitectura şi să facă fotografii la asfinţit. 

Pe acelaşi subiect

Noaptea se încheie la taverne, unde se mănâncă regeşte. Pe mese e bogăţie: de la nelipsita salată grecească, la tzatziki, sarmale, brânză saganaki, flori de zucchini umplute cu feta şi musai peşte proaspăt şi fructe de mare. Turiştii cei mai fermecaţi de insula sălbatică vin din Anglia şi ţările nordice. 

Reacţia unui cuplu de olandezi

"Ne-a plăcut foarte mult, aşa că am venit aici. E foarte linişte, oamenii sunt foarte relaxaţi, mâncarea este excelentă, vremea la fel. Nu este atât de modern, este foarte simplu şi foarte liniştit, de asta ne place", spune un cuplu de olandezi.

"Probabil că dacă facem abstracţie de ofertele speciale şi facem nişte medii, insula Lesbos se situează undeva, ca şi pachet de vacanţă, cu 20% mai accesibil decât alte destinaţii din Grecia", a declarat Horea Beleneş, manager general agenţie de turism.

Deşi cunoscută drept poartă de intrare spre Europa pentru migranţii care au fugit în ultimul deceniu de războiul din Siria, Lesbos este o destinaţie sigură de vacanţă. 

"Uitaţi-vă în jurul vostru. Evident că este o destinaţie sigură. Nu avem criminalitate. Iar voi sunteţi aici de două-trei zile,  Aţi văzut pe undeva Poliţie? Nu există refugiaţi, nu mai există. Au fost în 2015, în primele valuri şi am avut atunci peste 750.000 de oameni care au trecut pe această insulă. Dar din 2019, de când avem o nouă administraţie, graniţele au fost sigilate, probabil că aţi văzut patrulele de frontieră, deci nu mai avem refugiaţi. Deci dacă cineva vrea să viziteze o insulă grecească autentică, trebuie să vină în Lesbos", adaugă Achilleas Sougioltzis, partener agenţie de turism.

"Ne place mâncarea, ne plac oamenii, vremea. Am călătorit în multe locuri din lume, nu ne temem de nimeni, ba chiar ne place să descoperim culturi diferite şi oameni diferiţi şi credem că toţi oamenii sunt în interiorul lor buni", povesteşte Alex, turist din Danemarca.

Localnicii au vrut să ofere pe tavă o bucată din lumea lor. Unii au făcut din foamea de linişte a oamenilor o oază de relaxare. "Suntem surori şi lucrăm împreună. Credem că oamenii care lucrează un an întreg au nevoie să vină într-un mediu liniştit şi relaxat. Asta încercăm să facem cel mai bine, să le asigurăm linişte, din acest motiv evităm să organizăm pretreceri, cum ar fi nunţi şi alte evenimente asemănătoare", mărturisesc Simone şi Panagiota Petridou, proprietare hotel 4 stele.

Insula are multe secrete de descoperit

Insula are multe secrete de descoperit. Nu este, însă, pentru oricine. "Nu aş recomanda familiilor cu copii care caută o vacanţă all inclusive, şi care vor să se bucure de un resort şi să nu iasă de acolo şapte zile. Aici poţi să stai în tihnă, dacă vrei să ai o plajă, să te poţi bucura doar tu de ea... Este perfect", spune Adriana Şerban, director de marketing agenţie de turism.

Sunt peste o sută de plaje, înconjurate cu nisip fin, pietruit sau vulcanic, în Lesbos. 26 dintre ele sunt certificate cu steag albastru. Adică nu au apă poluată, intrarea în mare e lină, iar serviciile de pe plajă sunt de nota zece. 

Zbor charter de o oră şi 10 minute

Preţul unei călătorii de o săptămână în Lesbos porneşte de la 300 de euro. Tarfiul include zborul charter, care durează o oră şi 10 minute, cazare şi transferuri, dar poate să ajungă până la 1.200 de euro în funcţie de facilităţile alese.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vacanta grecia insula
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum va fi VREMEA în weekend și ce prognoză este pentru București. Meteorologii...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Satan II are nevoie de doar 3 minute și 20 de secunde pentru a lovi...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024