Locul din România devenit oază de răcoare pentru turişti. Are cascade spectaculoase şi e doar la 30 de km de Cluj-Napoca
Pe o hartă a ţării colorată în roşu de caniculă există şi câteva oaze. Bineînţeles cele mai multe sunt la munte. Dacă Trasfăgărăşan e un traseu bătut de mulţi, în Cluj pe Cheile Turenilor peisajul e spectaculos iar liniştea e desăvârşită.
De Redactia Observator la 11.07.2024, 21:08- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
La nici 30 de kilometri de Cluj-Napoca, anotimpul se schimbă brusc, iar temperatura coboară cu câteva grade. Cheile Turenilor sau Turului, formate dupa ce Valea Racilor a săpat de-a lungul milenilor în versanţii din calcar, oferă acum forme, peşteri şi peisaje cum rar îţi este dat să vezi.
Traseul urmează firul văii şi are aproximativ 2 kilometri lungime, dar chiar şi aşa se străbate în aproximativ 3 ore. Nu e dificil, dar furat de sălbăticiunea şi frumuseţile locului, timpul trece altfel. Şi chiar recomandăm un mic popas răcoros pe malul apei, la umbra stâncilor care pe alocuri ating chiar şi 150 metri înălţime.
Oaza de răcoare din Apuseni
Oaza de răcoare din Apuseni se întinde pe 25 de hectare şi ascunde 29 de peşteri. La fel de răcoaroase dar mai spectaculoase sunt însă cascadele. În chei, arşiţa nu-şi face loc prin vegetaţie. Dacă până aici singurele obstacole au fost crengile căzute şi urzicile înalte şi de un metru, odată ce te afunzi în chei, găseşti şi astfel de locuri. Poţi continua doar pe cablu deasupra apei. Merge şi fără ham sau mănuşi, mai greu, dar face parte din farmecul drumeţiei.
Un mic pas greşit aduce doar o baie răcoroasă, iar asa nu poate speria pe nimeni într-o zi caniculară. Întoarcerea se poate face pe traseul de deasupra cheilor, iar de sus, la Apus, totul se vede altfel.
Un alt refugiu este Masivul Retezat
Un alt refugiu este Masivul Retezat. La 2.000 de metri altitudine, dimineaţa şi noaptea e nevoie de un hanorac sau de o geacă. "Multă lume vine sus la munte cu speranţa că o să se răcorească. Să facă popasuri regulate la umbră, să se aprovizioneze cu apă", explică Gabriel Miklos, de la Salvamont Hunedoara.
"Noi am fugit de această caniculă din Piteşti. Am fost în excursii prin împrejmuiri şi nu ne aşteptam să fie atâta răcoare în pădure. Am dat şi de o cascadă", spune o turistă. "Chiar ne întrebau prietenii cum ne descurcăm cu căldura în zona asta, însă, din fericire, nu am avut problema asta pe care o găsim în majoritatea oraşelor", mărturiseşte un bărbat.
Oamenii au fugit din oraşe şi pe Transfăgărăşan, în căutarea aerului curat şi rece. La Bâlea Lac a fost popasul perfect. Atenţie însă. La altitudini înalte, fără pic de umbră în jur, soarele arde mai tare ca la câmpie. Turiştii trebuie să ţină cont şi aici de protecţia solară şi să aibă capul tot timpul acoperit.