Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 46 de grade în Bucureşti şi Cod Roşu de caniculă în aproape toată ţara. Prognoza meteo pe următoarele zile

România trece prin foc şi pară. Avem parte de temperaturi extreme iar ce e mai rău încă n-a venit. Urmează cel puţin două zile de cod roşu, pentru aproape toată ţara. Este cea mai extinsă avertizare din istoria Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În Capitală, de exemplu, vom resimţi 46 de grade. Iar zilele toride se termină cu nopţi tropicale, care nu ne vor răcori. 

de Ana Grigore

la 11.07.2024 , 19:43

Cel mai cald a fost azi la Cernavodă. Termometrele au arătat 39 de grade. S-au resimţit însă cel puţin 44. Sufocant a fost, însă, aproape peste tot. Cu greu s-a găsit un loc pe hartă sub 37-38 de grade. 

Temperaturi sufocante în Capitală

E ora 14, iar termometrele din Bucuresti indica 36 grade. Temperatura resimțita este insa mult mai mare, se apropie de 43 de grade celsius. In aerul irespirabil, orașul e aproape gol. Oamenii au căutat spaţiile cu aer condiţionat ca sa se adăpostească de soarele puternic. 

Vezi și

Mersul pe stradă s-a simţit ca o plimbare prin deşert.

Pe acelaşi subiect

Şi liniile ambulanţei au fost încinse. 

"Va pot spune despre situatia din ultimele 24 de ore, vorbim despre  1435 de persoane care au avut nevoie de ambulanta Bucuresti Ilfov. Dintre acestea, 829 de persoane au prezentat urgente de cod roşu si cod galben. Au fost 20 de persone care au avut senzatia că lesina, ca isi pierd starea de conştienţă, au prezentat lipotimii dar au fost si 10 persoane care si-au pierdut starea de constienta", spune Alis Grasu, sef SABIF.

Pentru că asfaltul şi clădirile s-au încins atât de tare, mai multe maşini cu apă au răcorit aerul sufocant. 

Cele trei astfel de atomizoare cu apă care există în iaşi folosesc nu mai puţin de 5 tone de apă ce este pulverizată în intregul oraş. Cele 5 tone de apă ajung doar pt trei ore. Se face in fiecare zi cu temp caniculare.  

Nici in creierii munţilor nu găsim mult dorita răcoare. La peste 1800 de metri altitudine, în Parâng, sunt deja 25 de grade în termometre. Aici, însă, vântul care mai adie din când în când face ca atmosfera să fie plăcută. 

Urmează cod roşu de caniculă

Ieri am avut 35 de recorduri termice zilnice, inclusiv în Bucureşti. Iar meteorologii ne avertizează că urmează zile şi mai fierbinţi. În weekend, aproape 29 de judeţe vor fi sub cod roşu. Capitala o să fiarbă la 46 de grade resimţite. 

"Urmand ca maine codul portocaliu să cuprindă toată ţara iar sâmbătă si duminica vorbim de acest cod rosu care va cuprinde judeţele din Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova. Aici asteptam maxime  între 37 si 41 de grade. Aceste temperaturi sunt măsurate la umbră, la mediu venitlat,  in adăposturile meteorologice, cu siguranta in marile oraşe trebuie sa mai adaugăm 5 grade in plus faţă de ce vor indica termometrele. Discomfortul termic va fi unul deosebit de accentuat, noptile vor fi tropicale, temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade", spune Mihai Timu, meteorolog.

Codul roșu din weekend nu este apogeul valului de caniculă. Săptămâna viitoare va fi și mai cald. Cu asemenea temperaturi, e aproape o certitudine că 2024 o să fie cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. 

Căldura extremă a adus şi furtuni violente. În Dâmboviţa o ploaie torenţială a măturat mai mult localităţi. Vântul a smuls acoperişurile şi le-a aruncat direct în stradă. 

Şi în Prahova, Argeş şi Cluj au fost coduri galbene şi portocalii de vijelii. 

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Vremea » 46 de grade în Bucureşti şi Cod Roşu de caniculă în aproape toată ţara. Prognoza meteo pe următoarele zile