Lucrările de restaurare a cetăţii Râşnov, oprite după doi ani. Explicaţiile autorităţilor
În plin sezon turistic, cetatea Râşnov rămâne închisă. Motivul? Aşa cum ne-am obişnuit: lipsa de bani. Contractul de renovare a fost reziliat, iar acum cetatea aşteaptă un nou constructor care să termine lucrările. Până atunci turiştii care vin să o viziteze stau în faţa porţilor închise cu lacăt.
De Claudiu Loghin la 26.07.2022, 18:21Sunt imagini de la cetatea Râşnov care a fost închisă la 2 ani după ce au început lucrările de renovare.
Claudiu Loghin, reporter Observator: "Aşa arată acum intrarea în curtea interioară a cetăţii ţărăneşti de la Râşnov, turiştii sunt avertizaţi că doar până aici se pot apropia şi că nu pot trece de această poartă închisă cu lanţ şi cu lacăt".
Lucrările sunt pe jumătate realizate dar nimeni nu ştie când vor fi finalizate. Contractul a fost reziliat după ce costurile au crescut din cauza scumpirii materialelor de construcţie. Legal nu se poate da o o suplimentare de peste 50 la suta a devizului general.
Când ar putea fi reluate lucrările de restaurare?
Răzvan Iancu: "Constructorul care se ocupă de reabilitarea şi modernizarea Cetăţii Medievale Râşnov, a venit cu un procent după calculele lor, cu un procent de 55,8%. Udeva la şase luni noi estimăm că ar dura toată această procedură până va veni un alt constructor, asta în condiţiile în care se înscrie cineva la următoarea licitaţie."
"Tipic românesc"
"Da cine pierde?"
"Poporul şi bineînţeles conducerea oraşului, noi am şi cotizat ca să vizităm ca toată lumea şi constaţi că nu avem condiţii."
"E un lucru foarte trist şi foarte urât, pentru că în primul rând, nici nu se spune de jos faptul că este închis şi te urcă până aici să te plimbe în curtea cetăţii plină de bălării, neîngrijită."
Înainte de începerea lucrărilor de renovare, cetatea Râşnov atrăgea mai bine de 450.000 de turişti pe an.