Salvamontiştii din Maramureş "pregătesc" muntele pentru turişti. Sfaturile specialiştilor pentru o drumeţie fără incidente
Odată cu venirea primăverii, începem să ne gândim tot mai mult la drumeții. Iar asta o ştiu şi salvamontiştii, care au ieşit să cureţe traseele montane şi să refacă marcajele. Înainte de a urca însă pe munte, pentru a nu transforma clipele de relaxare într-o tragedie, salvatorii montani vin şi mai multe recomandări.
De Redactia Observator la 21.04.2023, 08:15Ne aflăm la intrarea în pasul Neteda, cu urcare spre Creasta Cocoșului, unul dintre cele mai vizitate trasee montane de către turiștii care ajung în Maramureș. O cărare abruptă, cu brândușe ici colo dezvăluie creasta în toată splendoarea ei. Pentru a vă bucura însă de peisajele care taie respiraţia, salvamontiștii au făcut curăţenie.
Sfaturile salvamontiştilor, înainte de a urca pe munte
Pe un traseu montan marcajele țin loc de ghid, iar acestea sunt esențiale pentru ca turiștii să nu se rătăcească. Înainte de a urca însă pe munte, cei care doresc să se bucure din plin de clipe de relaxare trebuie să țină cont de câteva sfaturi. Echipamentul este unul important, iar turiștii trebuie să fie atenți la condițiile meteo, care pe munte se pot schimba de la o oră la alta.
Dan Benga, șef Salvamont Maramureș: Încă vremea nu e foarte stabilă, s-ar putea într-o drumeţie pornită de dimineaţă, ca după-masă să îi prindă ploaia şi atunci să aibă echipament, haine de schimb şi să aibă haine împotriva ploii.
În Maramureș turiștii se pot bucura de zeci de kilometri de trasee montane omologate, care pot fi parcurse atât de persoane experimentate cât și de către familii cu copii, ieșiți la o drumeție.