Simplitate şi atenţie la detalii, secretele unui bucătar cu stele Michelin. România devine o destinaţie gastronomică sofisticată
Excelenţa în gastronomie se măsoară în stele Michelin şi orice restaurant din lume râvneşte la această marcă a calităţii. Deşi niciun restaurant de la noi nu a obţinut până acum vreo stea, proprietarii aduc bucătari din Franţa care şi-au arătat măiestria în locuri menţionate în ghidul celebru. Am aflat aflat secretele gastronomiei franţuzeşti din bucătăria unui chef cu două stele Michelin.
De Andreea Gherasim la 08.05.2023, 20:20Simplitate şi atenţie la detalii. Sunt criteriile esenţiale de la care chef Jean Remi Caillon nu se abate niciodată. Meritele i-au fost recunoscute chiar anul acesta când restaurantul său din Courchevel a obţinut 2 stele Michelin.
Chef Jean Remi Caillon: Relaţia cu ghidul Michelin este specială. Este adevărat că este foarte dinamic pentru noi bucătarii, pentru că ne obligă să facem o treabă foarte bună permanent. Eu cred că trebuie să urmezi nişte reguli stricte în munca ta, trebuie să construieşti o echipă foarte bună şi în fiecare zi să fii mai bun şi să urmeză reguli şi mai stricte.
Simplitate și atenție la detalii
A venit în România la invitaţia unui alt chef francez, David Contant, stabilit la noi de ani buni. Este un alt maestru al bucătăriei din Franţa, iar în 2020 talentul i-a fost recunoscut prin obţinerea distincţiei de Maitre Cuisiner de France. Acum, vrea să facă din ţara noastră o destinaţie gastronomică sofisticată.
- Ce reţete delicioase poţi face cu mâncarea rămasă de la masa de Paște. Idei şi sfaturi de la bucătari
- Jamie Oliver şi soţia sa şi-au reînoit jurămintele după 23 de ani de căsătorie. Celebrul bucătar a...
- "Nu este nevoie să fie calificaţi". Sute de locuri de muncă, scoase la bătaie de 20 de antreprenori importanţi...
Chef David Contant- reporter: Am călătorit foarte mult şi apoi am vrut să aduc în piaţa din România gătitul simplu, dar cu produse proaspete. Calitate, produse direct de la fermă, de la fermă direct în farfuria oaspetelui.
- Este acesta un trend? "Farm to table"?
- Da, în Franţa este un trend important, chiar şi în lume.
Vinul şi brânza sunt ingredientele care nu pot lipsi de pe o masă tipic franţuzescă. Însă există variante pentru orice pretenţios.
Chef David Contant: O să pregătesc un foie gras, un produs renumit în gastronomia franţuzească. Este un foie gras pregătit ca pentru o mare sărbătoare. Conţine nuci pecan, fistic şi migdale.
În România, există 145 de restaurante în care se utilizează specificul franţuzesc sau feluri de mâncare din bucătăria franceză, conform unui motor de căutare turistic, care oferă consultanță în materie de călătorii și restaurante.