Antena LIVE

Curs valutar

Video

Slănic-Moldova, Perla Moldovei cu apă de izvor despre care se spune că vindecă, revine ușor-ușor la viață

Perla Moldovei revine, uşor-uşor, la viaţă. După 26 de ani de lupte în instanţă, turiştii care vizitează staţiunea Slănic-Moldova au din nou acces la celebrele izvoare cu ape tămăduitoare. Însă, mai e mult până departe. Principalele obiective turistice din zonă au încă lacătul pe uşă. 

De la 11.09.2022, 21:14
WhatsApp
Vezi și:

Susurul cristalin al apei de izvor care-ţi alina orice durere a făcut, la final de secol 19, din Slănic-Moldova cea mai populară staţiune balneară din ţară. Una de lux, pe drept cuvânt "Perla Moldovei". Un loc în care doar cei cu dare de mână îşi permiteau un concediu. Cazinoul Regal ridicat în staţiune la 1896 a fost primul din România. Şi a doua clădire în care românii făceau cunoştinţă cu invenţia fraţilor Lumiere. 

Marius Stamate, şef birou urbanistic Slănic-Moldova: Perioada de aur a acestei staţiuni a fost undeva în zona anilor 1880-1940, când staţiunea Slănic Moldova a devenit una din staţiunile de vârf din România şi unde erau prezentate spectacole cinematografice. Staţiunea era foarte vizitată şi destul de aglomerată în perioada respectivă.

Cum era deschisă publicului doar patru luni pe an, străzile gemeau de oameni. 

Slănic-Moldova nu era o destinaţie populară doar printre români. Oamenii din toată Europa treceau pe aici în căutarea tinereţii fără bătrâneţe

Pe acelaşi subiect

Clara Mihociu, reporter Observator: Cele 17 izvoare de aici, de la Slănic Moldova, au calităţi curative diferite. Practic, apa de la fiecare izvor în parte tratează alte probleme de sănătate. Tocmai acest lucru a făcut ca staţiunea să devină, în scurt timp, una extrem de cunoscută la nivelul ţării, mai ales în perioada interbelică. Aşa şi-a căpătat denumirea de Perla Moldovei. Doar că, după ce au început privatizările, imediat după Revoluţie, din 1995, de aici, de la acest pod, nu s-a mai putut trece către izvoare. Practic, accesul a fost închis şi tot atunci a început şi declinul turistic al zonei.

Hotelul Racoviţă, cu al său inhalator, a fost primul sanatoriu balnear din Europa de Est. Avea cele mai moderne echipamente de tratament de la acea vreme. 

Marius Stamate, șef birou urbanistic Slănic-Moldova: Foişorul din parc este locul unde, periodic, fanfara cânta şi, în scrierile istorice despre Slănic Moldova, se menţionează că această fanfară începea să cânte la ora 6 dimineaţa, iar turiştii şi pacienţii care aveau programul de cură stabilit se deplasau spre izvoare într-un ritm vioi şi înviorarea de dimineaţă se făcea pe muzică, pe de o parte, şi cu un pahar de apă minerală din cel prescris de medicul curant.

Din strălucirea de odinioară a Perlei Moldovei au rămas doar amintirile

Cele mai importante obiective din zonă zac cu lacătul pe ușă de aproape trei decenii. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Cele 17 izvoare de aici, de la Slănic Moldova, au calităţi curative diferite. Practic, apa de la fiecare izvor în parte tratează alte probleme de sănătate. Tocmai acest lucru a făcut ca staţiunea să devină, în scurt timp, una extrem de cunoscută la nivelul ţării, mai ales în perioada interbelică. Aşa şi-a căpătat denumirea de Perla Moldovei. Doar că, După ce au început privatizările, imediat după Revoluţie, din 1995, de aici, de la acest pod, nu s-a mai putut trece către izvoare. Practic, accesul a fost închis şi tot atunci a început şi declinul turistic al zonei.

Marius Stamate, şef birou urbanistic Slănic-Moldova: În inima staţiunii Slănic Moldova se găseşte un monument deosebit, o clădire aflată în lista de monumente istorice la nivel naţional. Este vorba de Cazinoul Regal din Slănic Moldova. A fost restaurat undeva în anii 1986 dar, după anii 90, în perioada de privatizare, a trecut în proprietate privată. O persoană juridică l-a preluat, şi-a schimbat de câteva ori proprietarii însă niciunul din aceştia nu a avut capacitatea sau posibilităţile financiare să reuşească să-l repună în circuitul cultural şi istoric, acolo unde îi este locul.

Apa izvorului Sonda 2 e vedeta locului, la Slănic-Moldova

Abia anul acesta, după ani de luptă în instanţă, autorităţile au reuşit să redeschidă pentru public doar izvoarele cu ape miraculoase. Primul dintre ele fusese descoperit la 1801. 

Autorităţile speră că o dată cu redeschiderea accesului la izvoare, staţiunea va renaşte. Drumul este însă unul lung. Primăria speră să poată reda circuitului turistic cât mai multe dintre obiectivele concesionate în ultimele decenii. 

Clara Mihociu

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate. ...

slanic moldova izvor turisti
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025