Slănic-Moldova, Perla Moldovei cu apă de izvor despre care se spune că vindecă, revine ușor-ușor la viață
Perla Moldovei revine, uşor-uşor, la viaţă. După 26 de ani de lupte în instanţă, turiştii care vizitează staţiunea Slănic-Moldova au din nou acces la celebrele izvoare cu ape tămăduitoare. Însă, mai e mult până departe. Principalele obiective turistice din zonă au încă lacătul pe uşă.
De Clara Mihociu la 11.09.2022, 21:14Susurul cristalin al apei de izvor care-ţi alina orice durere a făcut, la final de secol 19, din Slănic-Moldova cea mai populară staţiune balneară din ţară. Una de lux, pe drept cuvânt "Perla Moldovei". Un loc în care doar cei cu dare de mână îşi permiteau un concediu. Cazinoul Regal ridicat în staţiune la 1896 a fost primul din România. Şi a doua clădire în care românii făceau cunoştinţă cu invenţia fraţilor Lumiere.
Marius Stamate, şef birou urbanistic Slănic-Moldova: Perioada de aur a acestei staţiuni a fost undeva în zona anilor 1880-1940, când staţiunea Slănic Moldova a devenit una din staţiunile de vârf din România şi unde erau prezentate spectacole cinematografice. Staţiunea era foarte vizitată şi destul de aglomerată în perioada respectivă.
Cum era deschisă publicului doar patru luni pe an, străzile gemeau de oameni.
Slănic-Moldova nu era o destinaţie populară doar printre români. Oamenii din toată Europa treceau pe aici în căutarea tinereţii fără bătrâneţe
- Colţul de rai unde tradiţia este la ea acasă, iar mâncarea, un deliciu. O noapte de cazare ajunge şi la 900 de lei
- Unde să mergi la mare în septembrie sau octombrie 2022. 6 locuri din Europa sau din apropiere unde se poate face...
- Petra sau oraşul pierdut din Iordania, destinaţia care te cucereşte de la prima vedere: "Îţi taie respiraţia de...
Clara Mihociu, reporter Observator: Cele 17 izvoare de aici, de la Slănic Moldova, au calităţi curative diferite. Practic, apa de la fiecare izvor în parte tratează alte probleme de sănătate. Tocmai acest lucru a făcut ca staţiunea să devină, în scurt timp, una extrem de cunoscută la nivelul ţării, mai ales în perioada interbelică. Aşa şi-a căpătat denumirea de Perla Moldovei. Doar că, după ce au început privatizările, imediat după Revoluţie, din 1995, de aici, de la acest pod, nu s-a mai putut trece către izvoare. Practic, accesul a fost închis şi tot atunci a început şi declinul turistic al zonei.
Hotelul Racoviţă, cu al său inhalator, a fost primul sanatoriu balnear din Europa de Est. Avea cele mai moderne echipamente de tratament de la acea vreme.
Marius Stamate, șef birou urbanistic Slănic-Moldova: Foişorul din parc este locul unde, periodic, fanfara cânta şi, în scrierile istorice despre Slănic Moldova, se menţionează că această fanfară începea să cânte la ora 6 dimineaţa, iar turiştii şi pacienţii care aveau programul de cură stabilit se deplasau spre izvoare într-un ritm vioi şi înviorarea de dimineaţă se făcea pe muzică, pe de o parte, şi cu un pahar de apă minerală din cel prescris de medicul curant.
Din strălucirea de odinioară a Perlei Moldovei au rămas doar amintirile
Cele mai importante obiective din zonă zac cu lacătul pe ușă de aproape trei decenii.
Clara Mihociu, reporter Observator: Cele 17 izvoare de aici, de la Slănic Moldova, au calităţi curative diferite. Practic, apa de la fiecare izvor în parte tratează alte probleme de sănătate. Tocmai acest lucru a făcut ca staţiunea să devină, în scurt timp, una extrem de cunoscută la nivelul ţării, mai ales în perioada interbelică. Aşa şi-a căpătat denumirea de Perla Moldovei. Doar că, După ce au început privatizările, imediat după Revoluţie, din 1995, de aici, de la acest pod, nu s-a mai putut trece către izvoare. Practic, accesul a fost închis şi tot atunci a început şi declinul turistic al zonei.
Marius Stamate, şef birou urbanistic Slănic-Moldova: În inima staţiunii Slănic Moldova se găseşte un monument deosebit, o clădire aflată în lista de monumente istorice la nivel naţional. Este vorba de Cazinoul Regal din Slănic Moldova. A fost restaurat undeva în anii 1986 dar, după anii 90, în perioada de privatizare, a trecut în proprietate privată. O persoană juridică l-a preluat, şi-a schimbat de câteva ori proprietarii însă niciunul din aceştia nu a avut capacitatea sau posibilităţile financiare să reuşească să-l repună în circuitul cultural şi istoric, acolo unde îi este locul.
Apa izvorului Sonda 2 e vedeta locului, la Slănic-Moldova
Abia anul acesta, după ani de luptă în instanţă, autorităţile au reuşit să redeschidă pentru public doar izvoarele cu ape miraculoase. Primul dintre ele fusese descoperit la 1801.
Autorităţile speră că o dată cu redeschiderea accesului la izvoare, staţiunea va renaşte. Drumul este însă unul lung. Primăria speră să poată reda circuitului turistic cât mai multe dintre obiectivele concesionate în ultimele decenii.