Stațiunea de pe litoral care a devenit coșmar pentru turiști. Ca să ajungă la plajă trec printre utilaje şi construcţii din fier beton. "Îţi strici o parte din entuziasm"
Litoralul pentru toţi a început. cu stângul. Preţurile sunt mici, dar obstacolele - mari. Ca să ajungă la cazare sau pe plajă, turiştii trebuie să treacă proba răbdării printre utilaje de construcţie şi muncitori. Tot oraşul Constanţa e un şantier, iar în staţiuni sunetul bormaşinilor alungă orice poezie.
De Andreea Filip la 26.05.2023, 20:14Până să ajungă să facă baie în Marea Neagră, turiştii se scaldă întâi în nori de praf. Iar sunetul valurilor e acoperit de huruitul utilajelor. Drumul spre nordul litoralului e un chin, pentru că tot oraşul Constanţa e un şantier. Sunt muncitori la tot pasul, benzi de circulaţie închise, iar maşinile circulă cu 5 kilometri la oră.
Stațiunea de pe litoral care a devenit coșmar pentru turiști
Andreea Filip, reporter Observator: Din cauza lucrărilor care au loc pe bulevardul care duce către staţiunea Mamaia, traficul este restricţionat pe un singur sens de mers.
Șofer: Cea mai proastă sistematizare în Constanţa de 50 de ani. A închis toate sensurile giratorii, le-a făcut balamuc! De la gară până aici faci trei ore.
- Birocrația ucide afacerile pe litoral. Fără beach-baruri la început de sezon estival. Licitațiile au venit prea...
- Porturile de pe litoral, invadate de milioane de meduze. Deși spectaculos, fenomenul este dăunător însă pentru...
- Programul "Litoralul pentru toţi" începe mâine, 22 mai. Preţuri cu 70% mai mici decât în plin sezon
Nici centura oraşului nu e o variantă mai bună pentru cei care caută alternative să ajungă în Mamaia sau Năvodari.
Șofer: Peste tot e la fel. Unde te duci, aştepţi.
Turistă: Îţi strici o parte din entuziasmul vacanţei.
Coşmarul nu se termină nici în staţiuni. În Năvodari, e o adevărată aventură să ajungi pe plajă. Turiştii se plimbă printre utilaje şi construcţii din fier beton, iar foşnetul liniştitor al valurilor nici nu se mai aude de bormaşini.
Turist: Printre şantiere, prin praf, printre construcţii anapoda. Coşmar. Exact. Coşmar!
În perioada 15 mai - 15 septembrie, şantierele ar trebui să fie complet închise, conform legii. Excepție fac lucrărilor aflate deja în derulare, a celor executate cu fonduri externe nerambursabile, a lucrărilor sezoniere, a celor care necesită intervenția urgentă și a lucrărilor care nu aduc atingere activității turistice.
Elena Aftene, reprezentant al Primăriei Năvodari: În anul 2022, pentru nerespectare prevederilor legii, agenţii de la Poliţia Locală au aplicat aproape 100 de amenzi în cuantum de peste 730.000 de lei.
Se pot continua lucrările doar în cazul proiectelor făcute pe bani europeni sau a celor care erau în lucru şi înainte de 15 mai. Muncitorii nu au voie să iasă pe teren între zece seara şi opt dimineaţa şi nici între orele 13:00 şi 14:00.
Cei care vor să se bucure de mare în această perioadă, în ciuda inconvenientelor, au şi avantaje. În cadrul programului Litoralul pentru toţi, hotelierii se întrec de la nord la sud în oferte mai iefine cu până la 70% faţă de vârful de sezon.
Aurelian Marin, proprietar de agenţie de turism: În staţiunea Mamaia, acum, în perioada Rusaliilor cam de la 125 - 130 de lei pe cameră pentru un hotel de trei stele şi un hotel de patru stele 200 - 250 de lei camera cu mic dejun inclus.
În Eforie Nord, cazarea la un hotel de trei stele pleacă de la 79 de lei pe cameră.
Ramona Rasnatovschi - manager hotel: Camera dublă este 88 de lei fără mic dejun. Cererea este mare.
În jur de 50 de hoteluri s-au înscris în programul care ţine până pe 18 iunie. Cele mai mari tarife nu depăşesc 200 de lei pe cameră la un hotel de trei stele. Oricum ar fi, marea ne cheamă la ea. Apa are deja în jur de 19 grade Celsius, iar în weekend-ul prelungit de Rusalii va fi vreme de plajă cu temperaturi de 23-24 de grade sub umbrele.