Antena Meniu Search
x

Video Porturile de pe litoral, invadate de milioane de meduze. Deși spectaculos, fenomenul este dăunător însă pentru pescari

Invazie de meduze în porturile de pe litoral. Milioane de vieţuitoare creează sclipiri şi umbre fascinante cu formele lor transparente. Pe cât de spectaculos este fenomenul pentru turişti, pe atât de dăunător este pentru pescari. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 24.05.2023, 19:52

Vezi și

Meduzele din specia cunoscută ca luna-jeleu s-au înmulţit în ultimele zile. Cele mai multe meduze plutesc acum în Portul Tomis şi de-a lungul digului de nord de la Constanţa. Aduse de curenţi puternici, se stabilesc în zonele unde pescarii îşi întind plasele.

Invazie de meduze pe litoral

George Harcotă, cercetător ştiinţific: În această perioadă se înmulţesc zooplantonul şi ouăle peştilor. Este hrana principală a acestor meduze. Acolo unde este densitatea mare, se adună şi meduze.

Adrian Bîlbă, biolog: Se concentrează în zone adăpostite pentru că le bate valul şi vântul. Este firesc, este normal, asta înseamnă că marea este vie.

Pe acelaşi subiect

Dacă pentru turişti sunt sursă de poze pentru instagram, pescarii nu sunt deloc bucuroşi de apariţia vietăţilor transparente. Se plâng că meduzele intră în plasele unde prind peşti, iar când scot năvodul din apă, trebuie să-l scuture ca să scape de intruşi, operaţiune în care pierd aproape toţi peştii capturaţi. 

Ilie Blândău, pescar: O instalaţie a unui coleg de-al nostru. Din cauza meduzelor şi a furtunii n-a reuşit să scoată plasele la timp şi i-a dărâmat instalaţia cu tot cu plasă. A pierdut peste 10.000 de euro. Cele mai multe am avut şi acum un an, şi acum doi ani. Cred că erau peste cinci tone.

Meduzele se retrag în larg când apa mării se mai încălzeşte. Specia care a populat anul acesta litoralul nu este veninoasă şi nu este periculoasă dacă te atinge. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Evenimente » Porturile de pe litoral, invadate de milioane de meduze. Deși spectaculos, fenomenul este dăunător însă pentru pescari