Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Birocrația ucide afacerile pe litoral. Fără beach-baruri la început de sezon estival. Licitațiile au venit prea târziu, iar autorizațile se obțin și după 30 de zile

E aproape luna iunie, dar încă nu ştim dacă vom putea savura, relaxaţi, un cocktail pe malul mării. Administratorii de plaje se plâng că, deşi sezonul estival a început deja, nu pot să-şi amenajeze beach-barurile. Cel puţin, nu legal, pentru că nu îşi mai pot lua în timp util autorizațiile de funcționare, după ce Ministerul Mediului ar fi organizat licitaţiile mult prea târziu. Iată culisele unui scandal care face valuri. 

de Andreea Filip

la 25.05.2023 , 20:17

Suntem la un pas de vară şi pe litoral e haos.

Andreea Filip, reporter Observator: Sectoare întregi din centrul stațiunii Mamaia sunt goale și așa vor rămâne întreg sezonul estival. Administratorii plajelor nu numai că nu au mai investit în facilităţi, dar au renunţat cu totul la afacere. Așadar, turiștii care vor veni în aceste zone nu vor găsi aici șezlonguri, umbrele sau toalete publice.

Adio beach-baruri pe litoral

Vezi și

Turistă: Nu putem să bem o cafea, nimic nu-i deschis. Facilităţile de consum lipsesc cu desăvârşire.

Pe acelaşi subiect

Florian și Monica sunt din București. I-am găsit pe plajă în Mamaia, dezamăgiți de cum arată plajele.

Florian, turist din Bucureşti: Am băut o cafea la primul hotel. La patru kilometri mai încolo.

Monica, turistă din Bucureşti: Vin să mă relaxez, nu să car după mine. Serviciile la noi lasă de dorit, păcat, păcat că avem o ţară frumoasă.

Cauza sunt licitațiile pentru plajă organizate prea târziu, acuză operatorii din turism. Oamenii au primit în cele din urmă aprobare de la Apele Române pentru amplasarea beach-barurilor, dar mai au nevoie de multe alte autorizaţii şi avize ca să intre în legalitate.

Lucian Popa, administrator plajă: Am depus pentru certificatul de urbanism. După aia, îţi trebuie de la Mediu, de la Sanepid, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, de fapt Statul Major al Ministerului Apărării Naţionale pentru că eşti aproape de graniţă. Până în toamnă nu le obţinem!

George Măndilă, Primăria Constanţa: Noi până acum am avut opt cereri. Şase le-am emis foarte repede, o cerere a venit ieri, iar una a venit azi. În această săptămână, aceste certificate vor fi gata. De aici, trebuie să meargă la instituţiile avizatoare. Cred că acolo ar fi o problemă fiindcă aceea întârzie şi ar fi un termen de 30 de zile.

La Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, de exemplu, nu există proceduri de urgentare. Astfel, cu riscul de a fi amendaţi sau chiar somaţi să dărâme construcţiile, o parte din administratorii de plajă s-au apucat să ridice beach-barurile.

Lucian Popa, administrator plajă: Începând de la 1500 de lei va fi amenda pentru cei care au pus pe plajă fără autorizaţie din partea Primăriei.

Mircea Dobre, proprietar hotel: Eu sper ca toate autorităţile locale, şi mă refer şi cele ale statului, cele centrale, să înţeleagă şi să ajute operatorii economici în aşa fel încât, la 15 iunie 2023, toată lumea să fie în legalitate.

George Măndilă, Primăria Constanţa-reporter: Problema ar fi la preţuri. Cel mai mic beach-bar, la cea mai mică plajă, discutăm de o sumă de 10 mii de euro pe care acest operator ar trebui să o achite.

- Aceste preţuri sunt reglementate de Ministerul Mediului?

- Evident.

Andreea Filip, reporter Observator: Amplasarea unui beach bar pe plajă îi costă pe operatorii din turism de cinci ori mai mult sezonul acesta faţă de anii trecuţi. Prin urmare, turiştii care vor veni aici ar putea să plătească preţuri mai mari la servicii sau chiar la ce vor să consume de la bar.

Corina Martin, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România - FPIOR: Tarifele de pornire la licitaţii au crescut cu 70% mai mult faţă de tarifele anterioare, ceea ce face desigur să ne întrebăm cât ar putea să coste şezlongul în acest an.

În total, 200 de sectoare de plajă au fost scoase la licitații. Unul dintre operatori a hotârât să-şi caute dreptatea în instanţă.

Operator turism: Ministerul Mediului a transformat operatorii economici de pe litoralul Mării Negre într-o masă de infractori. Să răspundă, pentru perioada sezonului estival 2023, de eşecul turismului.

Surse din Ministerul Mediului susţin însă că niciun operator de plajă nu i-a dat în judecată şi pasează problema la Apele Române.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Evenimente » Birocrația ucide afacerile pe litoral. Fără beach-baruri la început de sezon estival. Licitațiile au venit prea târziu, iar autorizațile se obțin și după 30 de zile