Antena LIVE

Curs valutar

Vacanţă de 5 zile la Roma. Care sunt principalele atracţii şi cât costă fiecare

Nu este un mister faptul că istoria este unul dintre motivele pentru care Roma merită vizitată măcar o dată în viață. De la siturile arheologice din Roma Antică până la minunatele palate și biserici baroc, există straturi de istorie care fac ca vizitarea obiectivelor turistice din Roma să fie unică și cu totul fascinantă. Dacă nu ştiţi însă de unde să începeţi şi vă este teamă să nu rataţi vreun obiectiv turistic important în vacanţă, găsiţi mai jos un itinerariu complet pentru un sejur de 5 zile în Roma.

De la 02.10.2024, 14:45
WhatsApp
Galerie (32)
Vacanţă de 5 zile la Roma Profimedia / Shutterstock

Restaurante manageriate de familii - din generaţie în generaţie, gelaterii cu sortimente delicioase şi poate combinaţii nemaiîntâlnire, baruri ciudate, magazine kitsch și o gamă largă de hoteluri alcătuiesc o mare parte din peisajul local al Romei.

Să nu uităm însă de zecile de atracţii turistice, de la Colosseum, muzeul Vatican sau Fontana di Trevi, până la atracţiile ţinute cât de cât ascunse de multitudinea de turişti care păşeşte în fiecare an în Roma.

Găsiţi mai jos un itinerariu complet pentru o vacanţă de 5 zile în Roma, de la obiective turistice, costuri şi, bineînţeles, poziţionarea lor pe hartă, pentru a vă transforma traseul într-o experienţă fără bătăi de cap. 

Ziua 1 

Pe acelaşi subiect

Dacă aţi avut un zbor de dimineaţă şi nu vă simţiţi obosit, puteţi începe deja turul Romei cu câteva atracţii aflate în aceeaşi proximitate. Nu uitaţi de binemeritatele pauze pentru o gellato sau un croissant. 

La Scalinata ( Spanish Steps)

Treptele spaniole au fost construite între 1723 și 1726, arată ca o scară mare cu trei terase diferite care se referă la Sfânta Treime şi reprezintă într-un mod metaforic relația strânsă dintre Sacrul și Eternul oraşului, arătată prin înălțimea și vastitatea monumentului. Sunt, de asemenea, un reper important în Roma, deoarece găzduiesc evenimente în zilele cu tradiţie pentru italieni. Merită să vizitați această bucată de istorie și chiar să urcați cele 135 de trepte.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Villa Medici

Turul ghidat durează aproximativ o oră, timp în care veți descoperi grădinile Vilei Medici precum și detalii despre istoria acesteia, arhitectura și operele de artă pe care le găzduiește. Preţul unui bilet pentru a vizita interiorul este între 11-14 euro. Este un loc destul de romantic pentru cupluri, așa că asigurați-vă că treceţi prin zonă dacă aţi venit în Roma alături de partenerul sau partenera dumneavoastră.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo este o piață frumoasă, cu mai multe biserici care merită văzute: Santa Maria del Popolo, o babiserică care are două pânze magnifice de Caravaggio și o splendidă arhitectură renascentistă. Alte două biserici au vedere spre piaţă: Santa Maria dei Miracoli și Santa Maria in Montesanto. Piața are două cafenele venerabile, un loc minunat pentru a sta și a privi oamenii. În apropiere se află foarte frumoasă Via Margutta, care merită cu siguranță o plimbare.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Terrazza del Pincio

Terrazza del Pincio face parte din Villa Borghese - unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din Roma și este renumită pentru priveliștile sale uimitoare asupra Piazza del Popolo și a centrului istoric al Romei.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Tempio di Esculapio

Templul în sine este dedicat semi-zeului grec al medicinei, vindecării şi întineririi. Este un loc foarte special pentru contemplare sau rugăciune. Puteţi închiria de asemenea şi o barcă, dacă vă doriţi să vâsliţi până în apropierea monumentului, ori pur şi simplu să vă bucuraţi de experienţă, înconjuraţi de păsări sau broscuţe ţestoase. Preţul orientativ pentru închirierea bărcii este de 6 euro.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Galleria Borghese

Galeria Borghese este un must-see pentru iubitorii de artă, dar şi o experienţă remarcabilă pentru cei care nu ştiu atât de multe despre astfel de opere. Este una dintre cele mai mari galerii baroc de pe Pământ, cu titluri de afiș precum Gian Lorenzo Bernini - sculptor și Caravaggio - pictor. Un tur complet durează în jur de două ore. Grădinile au intrarea gratuită, dar pentru galeriile interioare aveţi nevoie de bilet.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Ziua 2 

În ceea ce priveşte transportul în Roma, găsiţi opţiuni variate create chiar pentru turişti, atât pentru un abonament de o săptămână pentru transportul cu metroul, autobuzul sau ambele. Obiectivele turistice sunt de asemenea organizate şi în funcţie de distanţa de la un punct la altul, pentru a nu pierde timpul doar pe drum. 

Fontana di Trevi

Fiind una dintre atracţiile principale ale Romei, aglomeraţia îşi spune cuvântul. Totuşi, dacă vă doriţi să faceţi o poză emblematică sunteţi sfătuiţi să vă treziţi devreme pentru a ajunge la faţa locului înainte ca zgomotul dimineţii să prindă viaţă. Puteţi avea noroc să fiţi singuri dacă ajungeţi în jurul orei 8-9 dimineaţa. Şi nu uitaţi să vă bucuraţi apoi de un mic dejun clasic italian la una dintre terasele din apropiere. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Galleria Sciarra

Galleria Sciarra este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase "pietre prețioase ascunse" din Roma și se întâmplă să fie amplasată chiar după colț, lângă Fontana di Trevi. Astăzi, această clădire unică conține o varietate de birouri, dar atriumul său ornamentat poate fi vizitat. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Galleria Dooria Pamphilj

Palazzo Doria Pamphilj este cea mai cunoscută galerie privată din Roma. Conacul adăpostește lucrări valoroase ale marilor maeștri precum Rafael, Tiziano, Caravaggio, Brueghel, Velazquez și Bernini. Include portretele Papei Inocențiu al X-lea de către Velazquez și Bernini. Biletul de intrare costă în jur de 11 euro şi poate fi achiziţionat atât de la faţa locului, cât şi online. Durata de vizitate este de o oră - o oră şi jumătate. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Piazza Navona

Piazza Navona este o zonă minunată cu fântâni frumoase. A fost odată o arenă romană, dar acum este plină de restaurante și cafenele (unele au preţuri piperate, dar merită să bei o băutură și să admiri obiectivele turistice). Cele mai frumoase părți din Piazza Navona sunt cele trei fântâni ale sale, proiectate în timpul papalității lui Grigore al XIII-lea: Fontana dei Quattro Fiumi, Fontana del Moro şi Fontana del Nettuno.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Casa delle farfalle (Butterfly Eden)

"Casa delle Farfalle" (Casa Fluturilor) este singura volieră din sudul Italiei şi conţine cei mai frumoşi fluturi din lume, plante tropicale şi flori. În timpul vizitei puteți asculta o lecție interesantă de biologie despre fluturi și alte insecte și modul lor de viață. Biletul de intrare costă între 5 - 8 euro, iar programul se termină la ora 17:00. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Colle del Gianicolo

Colle del Gianicolo, cunoscut și sub numele de Dealul Janiculum, este unul dintre celebrele șapte dealuri ale Romei. Oferă vederi panoramice ale orașului și este cunoscut pentru monumentele istorice, spațiile verzi luxuriante și emblematica Fontanone (Fântâna Acqua Paola).

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Pantheon

Până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare structură de beton din lume. Inclusiv Michelangelo i-a studiat marea cupolă înainte de a începe lucrările la domul Bazilicii Sf. Petru. Datând din anul 125 d.Hr., aceasta este una dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale orașului. Este necesară îmbrăcămintea adecvată, cu umerii și genunchii acoperiți. Un tur al Panteonului merită cu siguranță dacă veniţi la Roma în vacanţă, iar durata de vizitare nu depăşeşte 30 de minute. Accesul nu este însă gratuit.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Altare della Patria

Altarul Patriei este gratis de vizitat. Biletele sunt necesare doar pentru a accesa terasa prin cele două lifturi panoramice inaugurate în 2007 şi pentru a vizita muzeul şi celelalte spaţii care găzduiesc expoziţii temporare.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Basilica di Santa Maria Maggiore

Capitala Italiei se mândrește cu peste 900 de lăcașuri de cult catolice. Și dintre bisericile care trebuie văzute din Italia, Santa Maria Maggiore se află aproape de capul listei. E una dintre cele patru bazilici papale din Roma și cea mai mare dintre bisericile mariane (dedicată Fecioarei Maria) din oraș. Fondată în 432 e.n., bazilica găzduiește ceea ce se crede a fi o relicvă a ieslei în care Pruncul Iisus a fost așezat la Bethleem, precum și icoana Salus Populi Romani.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Ziua 3 

Dacă aţi organizat vacanţa în perioada lunilor de vară, pentru această zi nu uitaţi să aveţi la voi măcar o sticlă cu apă. În zonă sunt multe cişmele unde puteţi reumple sticlele, important este să rămâneţi hidrataţi de-a lungul zilei. 

Colosseum

Colosseumul este în top 5 obiective pe care nu trebuie să le rataţi în Roma, oferind o privire asupra măreției și brutalității Romei antice. Iar pentru că Instagram-ul este deja plin de poze emblematice din această zonă, găseşti aici harta cu locul din care se vede cel mai bine Colosseumul din spate. Biletul standard este de 16 euro, dar ajunge până la 24 de euro dacă doriţi un tur ghidat şi include cele trei atracţii.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Roman Forum

Deoarece cele mai multe bilete la Colosseum oferă și acces la Forumul Roman și Dealul Palatin, o modalitate de economisire a timpului şi de a acoperi aceste obiective este să începeți de la Dealul Palatin, care durează de obicei mai puţin şi nu este la fel de aglomerat. De pe Dealul Palatin, treceți la Forumul Roman și încheiați turul la Colosseum.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Palatine Hill

Dealul Palatin este un loc foarte plăcut pentru o plimbare liniștită la umbra copacilor şi observând multe dintre secretele bine păstrate ale Romei antice. Aveți nevoie în jur de 3 ore pentru a acoperi Colosseum împreună cu Forumul Roman și Dealul Palatin.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Piazza del Campidoglio

Piazza del Campidoglio este prima piață care a fost construită după criteriile lui Michelangelo de design uniform, în Roma modernă. Cel mai faimos dintre toate monumentele care pot fi admirate în această zonă este Lupul Capitolin, statuia de bronz a lui Romulus și Remus care sunt alăptaţi de lupoaica Lupa, un simbol iconic al Romei. Alte lucrări memorabile includ Galia pe moarte, ruinele Colosului lui Constantin și statuia originală de bronz a lui Marcus Aurelius. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Isola Tiberina

Micuța insulă din mijlocul râului Tibru din Roma este cunoscută sub numele de Isola Tiberina. Două poduri străvechi leagă insula de vechiul cartier evreiesc, pe de o parte, și de Trastevere, de cealaltă parte. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta este doar o oprire rapidă în drum spre Trastevere. Poate fi observată de altfel Basilica di San Bartolomeo all'Isola, care găzduiește mormântul S. Bartolomeu. În această zonă aveţi şansa de a prinde cel mai frumos apus de soare peste pitoreasca Isola Tiberina, iar vara puteţi gusta din preparatele locale servite chiar la stradă: trebuie doar să vă uitaţi după corturile albe aşezate de-a lungul podului. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Giardino degli Aranci

Situat pe Dealul Aventin, lângă frumoasa biserică paleo-creștină Santa Sabina și lângă Grădina de Trandafiri din Roma, Giardino degli Aranci (Grădina de Portocale) este un alt loc excelent pentru vederi panoramice ale orașului. De asemenea, nu este departe de Colosseum, Dealul Palatin și Circul Maxim, ceea ce îl face o completare excelentă pentru orice tur al Romei Antice și Colosseum. Îl poți accesa și din cartierul Testaccio, care găzduiește unele dintre cele mai bune tururi culinare din oraș și una dintre cele mai colorate piețe.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Ziua 4 

Pentru că vizita la Vatican ar putea dura câteva ore bune, nu este recomandabil să vă faceţi planuri pentru a vedea prea multe atracţii în această zi. 

Vatican Museums

Sunt atât de multe de văzut în Muzeele Vaticanului încât poate dura o zi întreagă pentru a vedea totul. Acestea găzduiesc cea mai importantă și cea mai mare colecție de artă din lume, care include capodopere din antichitate, de la Egipt la Grecia la Roma antică, arta creștină timpurie și medievală, dar şi elemente de la secolul al XVII-lea până la arta contemporană. Avalanţa de turişti apare pe traseul către Capela Sixtină. Alte părți ale Muzeelor ​​Vaticanului nu vor fi atât de aglomerate, iar unele vor fi practic goale. Pentru bilete găsiţi agenţii care se ocupă cu tururi ghidate chiar peste drum de intrare. Puteţi opta pentru un astfel de tur ghidat, ori doar pentru un bilet care să vă asigure intrarea fără să fiţi nevoiţi să mai aşteptaţi la coadă. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

St. Peters Basilica

Bazilica Sf. Petru poate fi vizitată gratuit. Cozile din faţa bisericii sunt uriaşe, riscaţi să staţi la coadă mai bine de o oră. Puteți evita acest lucru însă cumpărând bilete speciale pentru a evita cozile ori dacă veniţi dimineaţa la prima oră. Zilele de marți sunt optime pentru vizitare fiind mai puţini turişti, ori în zilele de miercuri dimineaţa, când majoritatea se adună în Piața Sf. Petru, să asculte discursul public al Papei. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Castel Sant’Angelo

Taxa standard de intrare este 12 euro - dacă cumpărați biletul de la fața locului. Merită să vizitaţi acest castel cu siguranţă și nu numai datorită frumuseții exterioare a monumentului, ci și datorită a ceea ce are de oferit în interior. Când intri în Castelul Sant'Angelo, îți vei face o idee despre cum s-a schimbat Roma pe o perioadă de 2000 de ani. Pentru a-l explora în detaliu ar putea durea între 2 şi 3 ore.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Piazza di Santa Maria in Travestere

Trastevere este ca o carte poștală decolorată, puțin uzată pe margini, dar încă fermecătoare. Cu piețele sale larg deschise, străzile șerpuite, clădirile renascentiste afectate de vreme, a devenit un simbol irezistibil pentru vizitatori. Trastevere este o enclavă a divertismentului - un set rotativ de artiști de stradă distrează turiştii aproape în fiecare seară, iar restaurantele și barurile îi fac să se piardă pe străduţe până la orele târzii ale nopţii.

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Ziua 5 

În ultima zi, înainte de plecare, puteţi opta pentru câteva obiective turistice mai neobişnuite, cum ar fi Capuchin Crypt sau catacombele aflate în diferite zone alte Romei. De altfel, puteţi să finalizaţi în această zi şi alte atracţii de care nu aţi mai avut timp zilele trecute. 

Capuchin crypt

Renumit pentru decorațiunile sale macabre realizate din oase umane, este unul dintre cele mai fascinante - și bizare - locuri din Orașul Etern. Cripta conține rămășițele scheletice a peste 3.700 de călugări capucini, aranjați în poziţii care iau forma unor candelabre, arcade și alte caracteristici arhitecturale. Turul durează în jur de 30 de minute şi trebuie să reţineţi că nu aveţi voie să faceţi poze înăuntru. De asemenea trebuie să purtaţi haine adecvate, fără pantaloni scurţi sau bluze cu umeri goi. Biletul de intrare costă în jur de 10 euro. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Palazzo Barberini

Numită după familia Barberini, Piazza Barberini este renumită în special pentru piesa sa centrală, Fontana del Tritone, care a fost proiectată de sculptorul Bernini. Piazza Barberini, construită în 1625 la ordinul cardinalului Francesco Barberini, este situată la capătul Via Venetto. Palatul în sine este o capodoperă a arhitecturii, iar colecția de artă este cu adevărat remarcabilă. Biletul de intrare costă 15 euro. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Baths of Caracalla

Băile Caracalla sunt un sit arheologic imens format dintr-un complex balnear mare și terenuri vaste. Prin urmare, este recomandat să petreceți 1 până la 2 ore acolo. Biletul de intrare costă aproximativ 10 euro. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Catacombe 

Merită să vizitați catacombele de la Roma? Dacă sunteți interesaţi de Roma Antică, aceasta este o modalitate excelentă de a afla despre modul în care romanii s-au ocupat de înmormântarea celor trecuţi în nefiinţă și despre cum primii creștini și-au sărbătorit morții. Mai jos găsiţi o listă cu principalele 5 catacombe din Roma, dar şi harta unde pot fi găsite. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Preparate pe care trebuie să le încercaţi în Roma 

Pe lângă binecunoscutele gelaterii şi patiserii, iată câteva delicatese pe care trebuie să le încercaţi în această vacanţă. Experţii recomandă de asemenea să nu rataţi restaurantele locale, unde gustul autentic italian vă va oferi o experienţă de neuitat. 

  • Pasta alla Carbonara
  • Tonnarelli Cacio e Pepe
  • Bucatini all'Amatriciana & Pasta alla Gricia
  • Trippa alla Romana
  • Coda alla Vaccinara
  • Abbacchio allo Scottadito
  • Cicoria ripassata
  • Carciofi alla Romana
  • Carciofi alla Giudea
  • Suppli
  • Saltimbocca

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

De asemenea, dacă doriţi să luaţi cina la un restaurant cu stele Michelin ori doar să savuraţi un Aperol Spritz de la înălţime, în Roma găsiţi zeci de Rooftop Bar-uri

Atracţii mai puţin frecventate de turişti în Roma

Cartierul Testaccio: cunoscut pentru aerul clasic italian, în această parte a Romei îi veţi găsi pe localnici trăind ca într-o mare familie: vecini luând masa împreună chiar şi în faţa blocului, copii pasând mingea şi mici antreprenori care se ocupă cu mâncare stradală. 

Astfel, dacă ajungeţi în această zonă, nu uitaţi să încercaţi pizza de la Casa Manco sau o porţie de paste de la Renzo e Lucia sau Altro Pasta.

În zona Via delle Conce puteţi admira piese de artă superbe, cum ar fi pictura murală "Poluarea vânătoarei", care abordează sustenabilitatea şi grija faţă de mediul înconjurător. 

Vacanţă de 5 zile la Roma

Profimedia / Shutterstock

Basilica di San Clemente: Este una dintre cele mai fascinante biserici din Roma. Aflată în apropierea Colloseum-ului, aceasta nu este frecventată de prea mulţi turişti, aşa că nu trebuie să vă faceţi griji pentru aglomeraţie. 

Ca și în cazul celorlalte biserici din Roma, asigurați-vă că vă îmbrăcați decent. Asigurați-vă că genunchii sunt acoperiți, precum și umerii și pieptul. Acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Larisa Andreescu

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro. ...

destinatii de vacanta itinerariu vacanta roma vacanta roma destinatie turistica obiective turistice italia
Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Comuna din România care va avea aeroport. Prețul terenurilor în zonă va exploda
Fanatik.ro
Publicat 02.10.2024
„Ciclonul Fechet” – a stârnit furtuna și acum dă vina pe meteorologi
spotmedia.ro
Publicat 01.10.2024
„Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”. Cum umilește...
spotmedia.ro
Publicat 30.09.2024
Îți cade PĂRUL când te speli pe cap? Medicii recomandă două tratamente...
Gandul
Publicat 01.10.2024
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5...
Adevărul
Publicat 02.10.2024
Imagini opulente de la majoratul lui Tony, fiul lui Costel Biju. Ce cadouri scumpe...
A1
Publicat 02.10.2024
Horoscopul zilei de 3 octombrie 2024. Taurii au multă creativitate în această...
CaTine
Publicat 02.10.2024
Declarațiile unei românce care se află acum în Israel. Cum a depășit orele...
spynews.ro
Publicat 02.10.2024
Stabilit de 18 ani în Grecia, Cosmin Bărcăuan explică: „Frate, știi cum e...
GSP
Publicat 02.10.2024
Cum să folosești oțetul de mere pentru a elimina petele de pe față și pentru...
Click.ro
Publicat 02.10.2024
Eclipsa solară „inel de foc” va avea loc pe 2 octombrie. În ce zone va fi...
Useit
Publicat 01.10.2024
Unde se află mâna Sfântului Ciprian. Se sărbătorește pe 2 octombrie și este...
Redacţia.ro
Publicat 02.10.2024
Topul pensiilor din România. Care este este cea mai mare pensie în plată pe...
libertatea.ro
Publicat 02.10.2024
Chris Martin a vorbit despre viitorul trupei Coldplay: „Vom face doar 12 albume”
ZU
Publicat 02.10.2024
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Hello taste
Publicat 02.10.2024
Ce este vernix caseosa și ce rol are în protejarea bebelușului imediat după...
Deparinti
Publicat 02.10.2024
Ce trebuiau să facă cei care au văzut-o pe femeia agresată de soț, în...
ziare.com
Publicat 02.10.2024
Cum arată acum iubita lui Christopher von Uckermann din trupa RBD. Artistul se...
Happy
Publicat 02.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Tipuri de cearcăne: prin ce se diferențiază și cum se tratează
Medicool
Publicat 02.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024