Voucherele de vacanţă, gură de oxigen pentru turismul intern. Cum au folosit românii tichetele de la stat
Voucherele de vacanţă, pe care Guvernul a anunţat că le va acorda din nou anul viitor, au fost colacul de salvare al turismului intern, o arată un studiu recent, realizat de o platformă hotelieră online.
De Redactia Observator la 28.12.2021, 13:16Potrivit cercetării, mai bine de 20 la sută dintre respondenţi au afirmat că NU au mers în vacanţă prin ţară înainte de a primi aceste tichete, în vreme ce puţin peste 40 la sută recunosc că au călătorit şi înainte de acordarea voucherelor.
Cum au folosit românii tichetele? Cei mai mulţi, adică mai bine de jumătate, spun că şi-au rezervat vacanţa de vară. Peste 30 la sută le-au folosit pentru weekendurile prelungite, iar 8 la sută, pentru un city-break în ţară.
- 53% pentru vacanţa de vară
- 32% pentru weekenduri prelungite
- 8% pentru un city-break prin ţară
- 4% pentru Paşte, Crăciun
Cum au fost petrecute concediile
- Bugetarii vor primi vouchere de vacanță până în 2026. Deciziile luate în ședința de Guvern
- Cadourile clasice înlocuite cu şedinţe la spa, tratemente estetice sau sesiuni de tragere cu arma în poligon
- Sărbători de iarnă în ţările calde. Dubai, Zanzibar şi Maldive, unele dintre destinaţiile preferate de...
Se pare însă că aceste tichete au contribuit şi la organizarea vacanţelor în familie, dacă ţinem cont de faptul că majoritatea concediilor rezervate cu ajutorul voucherelor au fost petrecute alături de membrii familiei, şi doar 10 la sută, alături de grupul de prieteni.
- 69% alături de familie
- 21% alături de partener
- 10% alături de grupul de prieteni
Care a fost bugetul celor care şi-au făcut concediile cu tichete
Nu este însă mai puţin adevărat că, deşi au facilitat mai multe rezervări, tichetele nu reuşesc să acopere în toate cazurile un concediu întreg. Cei 1.450 de lei, cât valorează ele, nu au fost suficienţi în cazul a peste 40 la sută dintre respondenţi, care au fost nevoiţi să adăuge chiar şi câteva sute bune la suma iniţială.
- 27,6% între 1.001 şi 1.500 de lei
- 24% peste 2.000 de lei
- 22,7% între 1.501 şi 2.000 de lei