Charlottenburg, satul circular din România. Locul unde toată lumea poate să spună că stă în centru
Există o localitate în România unde toată lumea poate să spună că stă în centru. Nu de alta, dar aşa este satul construit. Forma lui este unică în ţara noastră şi, privit de sus, aduce cu un măr.
De Redactia Observator la 06.06.2017, 22:15Există o localitate în România unde toată lumea poate să spună că stă în centru. Nu de alta, dar aşa este satul construit. Forma lui este unică în ţara noastră şi, privit de sus, aduce cu un măr.
Pe lângă asta, satul, atât de frumos, mai are un mare plus. E foarte liniştit, iar localnicii te primesc în casele lor doar după ce îți oferă flori.
Urmăriţi un material realizat în satul Charlottenburg din Timiş, care este reprezentativ pentru campania Observator, intitulată "100 de zile de vară".
Să faci turul satului Charlottenburg înseamnă să te învârţi în cerc. Aşa sunt poziţionate casele, circular.
Dar singurul lucru care te-ar putea ameţi cu adevărat acolo sunt doar străzile liniştite, umbrite de copaci. Sătenii te privesc curios, dar nu te întreabă nimic. Noi am avut noroc.
L-am găsit pe cel mai vorbăreţ dintre ei, pe nea Peter, un octogenar cu chef mare de poveşti.
Nea Peter vorbeşte cu capul în jos şi pare că e trist. E singur aici. Mai are şapte fraţi, dar sunt stabiliţi în Germania.
Charlottenburg este singurul sat circular din România. Biserica şi fântâna au fost primele locuri construite, iar mai apoi, în jurul lor, au apărut locuinţele.
Văzută de sus, localitatea seamănă cu un măr. Când intri în sat, o iei prin codiţa mărului, iar sâmburii lui sunt fântâna şi biserica.
Aproape de casa şvabului, stă doamna Iulia. Şi ea a vorbit cu noi. Ne-a chemat în casa ei şi ne-a umplut braţele cu flori.
Pe una dintre uliţe, un tânăr ne spune că în sat nu e de plimbat cu maşina, ci cu motorul.
În satul sub formă de cerc, nu prea vin turişti. Şi cei care vin, trebuie să se cazeze în localitatea Altringen, pentru că în Charlottenburg nu există pensiuni.
Tot în Charlottenburg, există şi un domeniu de vânătoare, care este cel mai vechi din ţară. Dar şi un muzeu cinegetic, unde sunt expuse peste 100 de trofee.