Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dacă VALUL DE CANICULĂ vă sperie, puteţi da o fugă la munte! Veţi descoperi locuri uimitoare, cu peisaje care taie respiraţia, în Bucegi #100deziledevară

Că doar e weekend. Pe lângă răcoare, în Bucegi, spre exemplu, veţi descoperi peisaje superbe, dar şi locuri cu poveşti impresionante.

de Redactia Observator

la 25.08.2017 , 17:57

Că doar e weekend. Pe lângă răcoare, în Bucegi, spre exemplu, veţi descoperi peisaje superbe, dar şi locuri cu poveşti impresionante.

Dacă vestea că de mâine vine valul de caniculă vă sperie, puteţi da o fugă la munte. Că doar e weekend. Pe lângă răcoare, în Bucegi, spre exemplu, veţi descoperi peisaje superbe, dar şi locuri cu poveşti impresionante. 

Cum ar fi un loc special şi frumos, aflat la altitudini mari în Munţii Bucegi - Cantonul Schiel (1960 metri altitudine), situat în partea superioară a teaseului Jepii Mari. Un loc construit în urmă cu mai bine de 100 de ani ce este parte din istoria staţiunii Buşteni.

Vezi și

Cu siguranţă că povestea le va stârni localnicilor şi iubitorilor de drumeţi amintiri frumoase, iar celor care nu au mai fost niciodată pe acolo, curiozitatea de a cunoaşte zona şi de a parcurge traseul montan aferent.

Pe acelaşi subiect

În cea mai mare rezervație de jnepeni din Bucegi se găsește o clădire măreaţă, cu cu fier ruginit la ferestre, în care nu mai înoptează de mulţi ani nici un suflet.

Povestea Cantonului Schiel este strâns legată de istoria Fabricii de Hârtie din Bușteni. În 1882, Carol şi Samuel Schiel, fiii unui pastor luteran stabilit la Râşnov, au început construirea unui centru forestier, cunoscut sub numele de "Fabrica de Hârtie C&S Schiel, Succesorii-Buşteni".

Deschisă în octombrie 1882, fabrica de hârtie a primit tot mai multe comenzi, astfel că zona s-a dezvoltat industrial. Fraţii au fost si primari, si intreprinzatori, care au contribuit la progresul oraşului. Ei au înfiinţat şcoli, fabrici, gradina zoologică din Buşteni, case de locuit şi au ridicat în anul 1910 cea mai grandioasă instalaţie pe cablu din Europa de Est, un funicular ce avea o lungime de 16 km si traversa Bucegii ajungand in capatul sud-vestic al acestora, in Valea Brateiului.

De acolo aduceau material lemnos. Această instalatie urca, traversa şi cobora Bucegii, aducand lemn din zone situate departe de civilizaţie. Funicularul transporta zilnic o medie de 400 metri cubi de lemn cu o viteză de 12 kilometri pe oră. Unui vagonet îi erau necesare 2 ore şi 50 de minute pentru a parcurge distanţa dintre Valea Brăteiului, Buşteni şi retur. 

Tot în 1910 se construiește şi "Cantonul Jepi"(sau Schiel), devenit, în următorii ani, un punct de referință pentru turiști. Clădirea a fost ridicată pe creastă, ca punct de observare şi de supraveghere a traseului funicularului. În prezent de acolo încă se mai văd stâlpii funicularului.

În 1948, fabrica fraților Schiel a fost naţionalizată, iar de atunci nu a durat mult până la abandonarea întregului centru industrial. Mai exact, în 1966, funicularul şi calea ferată forestieră au fost închise. Cantonul cu acoperiș portocaliu din Bucegi a continuat să existe și a funcţionat ca refugiu pentru salvamontişti.Şi biologii aveau un spaţiu al lor în canton în trecut, deoarece veneau aici să cerceteze zona, iar o perioadă cantonul a purtat numele de "Casa Naturaliștilor".

În prezent, clădirea este o ruină şi doar zidurile mai amintesc de ceea ce a existat odinioară aici. Însă, are aceeaşi terasă superbe, ce îţi oferă o privelişte incredibilă. 

Spunem mâine şi povestea locului, dar vorbim şi despre incredibilul traseu montan care coboară pe acolo  şi anume Jepii Mari. Este considerat cel mai frumos traseu montan din Bucegi. Este deschis doar în perioada verii. Iar zonele mai dificile, si cu pericol de alunecare au fost prevazute cu cabluri/lanţuri de asigurare. 

Traseul Jepii Mari leagă Piatra Arsă de staţiunea Buşteni şi este marcat cu triunghiul albastru. Se parcurge în circa 3 ore.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Vara de 100 de zile » Dacă VALUL DE CANICULĂ vă sperie, puteţi da o fugă la munte! Veţi descoperi locuri uimitoare, cu peisaje care taie respiraţia, în Bucegi #100deziledevară