Anticiclonul Cerberus "topeşte" ţările din bazinul Mării Mediterane. Italia, Spania şi Grecia, toropite de temperaturi de peste 40 de grade
Fenomenele meteorologice extreme devastează sudul Europei. După ploi torenţiale şi inundaţii masive, ţările din bazinul Mării Mediterane sunt martorele unui val de căldură fără precedent. Anticiclonul Cerberus aduce temperaturi de Infern: peste 40 de grade Celsius în Spania, Italia, Grecia şi Turcia.
De Redactia Observator la 11.07.2023, 22:00Din Portugalia, până în Turcia milioane de europeni suferă din cauza căldurii extreme.
Acest lucru se datorează unui fenomen numit anticiclon, care aduce temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi un aer uscat. Cele mai afectate state sunt Turcia, Grecia, Italia şi Spania. Ministerul de Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru Spania, acolo unde termometrele vor arăta şi 44 de grade Celsius, pentru următoarele trei zile.
Localnic Spania: Este criminal... Este foarte cald, şi este greu, în special pentru cei care facem livrări, deoarece cărăm mult.
La miezul nopţii, termometrele au indicat şi peste 33 de grade Celsius în sudul ţării
Proprietar terasă din Spania: Dacă nu pornim aerul condiţionat, trebuie să închidem tot barul, pentru că la 44 de grade Celsius, nimeni nu poate suporta căldura.
Turiştii veniţi pentru o vacanţă de neuitat în Spania şi-au văzut planurile date peste cap de caniculă.
Turistă: Ne-am oprit foarte des la umbră şi am băut multă apă, să rămânem hidratate. Cam asta este tot ce am făcut în ultimele zile.
Şi italienii se topesc la soare. Societatea italiană de Meteorologie anunţă temperaturi de până la 45 de grade Celsius, cu 47-48 de grade în insulele Sicilia și Sardinia.
O alertă de călătorie a fost emisă de ministerul român de Externe şi pentru Grecia
Destinaţia de vacanţă preferată de români în vacanţa de vară, pentru caniculă şi risc crescut de incendii pentru următoarele 7 zile.
În 2022, 61 de mii de oameni au murit din cauza căldurii extreme. Italia a fost cea mai afectată țară, cu aproximativ 18.000 de morți, urmată de Spania, cu puțin peste 11.000 de morți, și Germania, cu aproximativ 8.000 de morți. România este pe locul 7 cu 122 de morţi atribuite căldurii extreme de anul trecut.
Iar anul acesta luna lui cuptor a debutat cum nu se poate mai rău. Săptămâna trecută s-au întregistrat cele mai mari temperaturi medii din istorie timp de şapte zile consecutiv.