Capitala şi 28 de judeţe se află, azi şi mâine, sub cod roşu de caniculă. Alerta de căldură extremă ar putea fi prelungită până miercuri
Capitala și 28 de județe din întreaga țară sunt sâmbătă și duminică sub avertizare cod roșu de caniculă. Potrivit meteorologilor, valul de căldura va continua să se intensifice. Ieri, şefa ANM a anunţat că avertizarea cod roşu de căldură extremă ar putea fi prelungită până miercuri.
De Redactia Observator la 13.07.2024, 07:23Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod roşu de caniculă pentru cea mai mare parte a ţării, sâmbătă şi duminică, temperaturile maxime urmând a se situa între 37 şi 41 de grade. Specialiştii anunţă, de asemenea, că valul de căldură va persista şi săptămâna viitoare. CNAIR a instituit restricţii de trafic, iar medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la soare, îmbrăcămintea de culoare închisă şi deplasările la orele prânzului.
Cod roșu de caniculă în 28 de judeţe și București
Potrivit ANM, sâmbătă şi duminică este cod portocaliu de caniculă în Maramureş, Transilvania, Dobrogea şi în zona Carpaţilor Orientali.
Valul de căldură va persista şi se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35...40 de grade, iar pe litoral de 32...35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.
- SONDAJ: Este cod roșu de caniculă în mare parte din ţară. Cum vă feriţi de căldura sufocantă?
- Locul din România care a fermecat un turist venit tocmai din Germania: "E de-a dreptul uimitoare. Am văzut multe...
- Codul roșu de caniculă ar putea fi prelungit până miercuri, cel puțin. Șefa ANM: "Este fără precedent"
- Caniculă sufocantă în București, la sfârșitul săptămânii. ANM anunță temperaturi de peste 40 de grade și...
Însă, pentru cea mai mare parte a ţării a fost emis cod roşu.
În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.
Sunt vizate Capitala şi judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Ialomița, Călărași, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, și parțial județele Bacău, Neamț și Suceava.
Meteorologii anunţă că valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.
Restriţii de trafic din cauza caniculei
CNAIR informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 13.07 - 14.07.2024 (sâmbătă şi duminică), în intervalul orar 10.00 - 20.00, se vor institui restricţii de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme (38 – 39 grade Celsius) – (COD ROŞU) pentru Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova. Astfel, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Caraş - Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Brăila.
Exceptate de la aceste restricţii sunt:
• transporturile de persoane;
• transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
• vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
• transporturi funerare;
• transporturi poştale;
• transporturi de echipamente de prim ajutor;
• transporturi pentru distribuire de carburanţi;
• transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;
• transporturi pentru tractări vehicule avariate;
• transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
• transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
• transporturi apă îmbuteliată;
• transporturi produse provenite din exploatări agricole;
• transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.
De asemenea, pe perioada restricţiilor vor fi exceptate atât utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.
CFR va reduce viteza trenurilor cu 20 - 30 km/oră
Traficul feroviar se va desfăşura în condiţii speciale la nivel naţional, prin reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor cu 20 - 30 km/oră, ca urmare a codului roşu de caniculă.
"Reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor, în medie cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, pe întreaga reţea feroviară, aflată sub incidenţa noilor avertizări meteo de temperaturi extreme de 40 - 42 de grade Celsius la umbră, este principala măsură de siguranţă aplicată de toate administraţiile feroviare pe reţelele de căi ferate, în astfel de situaţii extreme. Precizăm faptul că măsura de reducere a vitezei de circulaţie va fi menţinută în acest sfârşit de săptămână, zilnic în intervalele orare în care temperatura la nivelul şinei va atinge pragul de 50 de grade Celsius, evoluţia temperaturilor la nivelul solului fiind permanent verificată de către personalul feroviar al celor 8 sucursale regionale de cale ferată care administrează reţeaua feroviară la nivel naţional", anunţă CFR SA, într-un comunicat. Compania precizează că, prin personalul de specialitate din cadrul regionalelor de cale ferată, va efectua inclusiv revizii suplimentare pe reţea pentru verificarea tehnică a liniilor de cale ferată şi înregistrarea în mod constant a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, operaţiuni necesare pentru adaptarea în condiţii de siguranţă a traficului.
Măsuri speciale la CFR pe perioada caniculei
Totodată, dispeceratele CFR vor menţine o permanentă legătură cu toţi operatorii de transport feroviar, care vor fi avizaţi operativ când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale de staţii, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze, la rândul lor, pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie, sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condiţiile de trafic intrate în vigoare. În context, CFR SA recomandă publicului călător ca, în această perioadă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare ale trenurilor din/în staţiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziţionat sau doreşte să achiziţioneze bilet şi să consulte periodic site-urile operatorilor de transport feroviar pentru informaţii actualizate despre condiţiile şi măsurile impuse în graficul trenurilor înscrise în circulaţie.
Recomandări pentru populaţie
Specialiştii DGASMB au transmis o serie de măsuri preventive pe durata valului de căldură extremă ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii.
Hidratarea corespunzătoare:
- Consumaţi apă din abundenţă, chiar dacă nu simţiţi sete. Evitaţi băuturile alcoolice, cafeaua şi sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.
- Păstraţi întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă.
- Îmbrăcămintea adecvată:
- Purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire.
- Folosiţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare pentru a vă proteja de radiaţiile solare.
Protecţia solară:
- Aplicaţi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie (SPF) adecvat înainte de a ieşi afară. Reaplicaţi la intervale regulate, mai ales după transpiraţie sau contact cu apa.
- Evitarea expunerii la soare:
- Staţi în interior în timpul orelor de vârf (10:00 - 18:00), când radiaţiile solare sunt cele mai puternice.
- Dacă trebuie să ieşiţi afară, căutaţi zone umbroase şi faceţi pauze frecvente la umbră sau în locuri răcoroase.
Utilizarea ventilaţiei şi aerului condiţionat:
- Menţineţi locuinţa bine ventilată. Folosiţi ventilatoare sau aer condiţionat pentru a răci încăperile.
- Petreceţi timp în spaţii publice climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile, dacă acasă nu aveţi aer condiţionat.
Alimentaţia uşoară:
- Consumaţi mese uşoare, bogate în fructe şi legume, care conţin un conţinut ridicat de apă.
- Evitaţi alimentele grele şi bogate în grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.
- Monitorizarea persoanelor vulnerabile:
- Acordaţi o atenţie deosebită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu afecţiuni medicale cronice, care sunt mai sensibile la efectele căldurii extreme.
- Verificaţi periodic starea de sănătate a acestor persoane şi asiguraţi-vă că sunt bine hidratate şi răcorite.
Activitatea fizică:
- Limitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei.
- Dacă este necesar să faceţi exerciţii, alegeţi momentele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara târziu.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și