Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto Cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică, în 28 de judeţe și București. Este cea mai extinsă avertizare de căldură extremă emisă vreodată de ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod roșu și portocaliu de caniculă, valabile sâmbătă și duminică. Mai bine bine de jumătate de țară, inclusiv Capitala, va fi sub alertă cod roșu în weekend, fiind cea mai extinsă avertizare de căldură extremă emisă vreodată de ANM. 

de Redactia Observator

la 11.07.2024 , 10:32

Vorbim despre cel mai extins cod roșu de caniculă emis vreodată de ANM.

Mai bine de jumătate de țară, inclusiv Capitala, sub cod roșu de caniculă în weekend

Interval de valabilitate: 13, 14 iulie

Articolul continuă după reclamă

Fenomene vizate: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat

Pe acelaşi subiect

Zone afectate: Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Potrivit ANM, valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Prognoză specială pentru Bucureşti: maxime de până la 40 de grade Celsius

De joi, până vineri dimineața, la ora 9.00, în Capitală, valul de căldură va persista. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 38-39 de grade, cea minimă nu va coborî sub pragul unei nopți tropicale și va fi de 20-23 de grade. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla în general moderat ziua (viteze la rafală de până la 35-40 km/h), apoi slab. De vineri până sâmbătă dimineața, valul de căldură, canicula și disconfortul termic accentuat se vor menține. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 39 de grade, iar cea minimă, specifică nopții tropicale, va fi de 19-22 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat (viteze la rafală de până la 30-35 km/h). Valul de căldură va fi intens și disconfortul termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități de sâmbătă până duminică dimineața, la ora 9.00. Temperatura maximă va fi de 39-40 de grade, iar cea minimă, specifică nopții tropicale, va fi de 21-23 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. De duminică până luni la ora 9.00, calul de căldură intens și disconfortul termic deosebit de accentuat se vor menține. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 40 de grade, iar cea minimă va fi de 22-23 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Val de căldură în toată ţara, în următoarele zile

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 11 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat 

În cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 11 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica și se va extinde.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36...39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 12 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic ridicat

În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține.

Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. 

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 12 iulie

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat

În cea mai mare parte a țării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Vi se pare corect raportul calitate-preţ pe litoralul românesc?
Observator » Vremea » Cod roșu de caniculă, sâmbătă și duminică, în 28 de judeţe și București. Este cea mai extinsă avertizare de căldură extremă emisă vreodată de ANM