Antena LIVE

Curs valutar

Cea mai fierbinte vară din istorie? Climatologii dezvăluie ce ar putea urma pentru Europa în următoarele luni

Europa se pregătește pentru primul val de căldură din această vară. Meteorologii estimează că Germania și țările nordice se vor confrunta cu temperaturi neobișnuit de ridicate, începând de săptămâna viitoare, potrivit Euronews.

 

De la 28.05.2024, 13:45
WhatsApp
Cea mai fierbinte vară din istorie? Climatologii dezvăluie ce ar putea urma pentru Europa în următoarele luni Shutterstock

Un lucru este cert. Depăşim tot mai des recordurile de căldură, avertizează un meteorolog, citat de Euronews, iar îngrijorarea a cuprins întregul continent. Riscul de valuri de căldură la Jocurile Olimpice de la Paris îi alarmează pe organizatori, în privinţa siguranței sportivilor. Spania se pregătește pentru o altă vară toridă, lansând o nouă hartă pentru a ajuta la predicții mai precise ale valurilor de căldură. Orașele de pe întregul continent se pregătesc cu măsuri pentru caniculă.

Am avut deja 11 luni consecutive cu recorduri de căldură, iar temperaturile de la suprafața apei în Atlanticul de Nord au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Când vine vorba de valuri de caniculă, nimeni nu are un glob de cristal pentru a ghici ce va urma. Dar prognozele anterioare pot oferi meteorologilor indicii cu privire la ce ne aşteaptă. 

Ce influenţează vremea din Europa

„Este incredibil de dificil să prezici cu acuratețe cum va fi vremea cu luni înainte, ca să nu vorbim de săptămâni și chiar zile”, explică Tamsin Green, expert Weather & Radar. Acest lucru se datorează faptului că vremea din Europa este extrem de schimbătoare. Specialiştii pot, totuși, să analizeze modele meteorologice și datele pentru tendințe generale - inclusiv medii lunare de temperatură. În prezent, se pare că iunie, iulie și august se înscriu pe o tendință de temperaturi peste medie.

Pe acelaşi subiect

Vremea pe întregul continent variază, de asemenea, ceea ce face dificilă prezicerea locurilor unde ar putea "lovi" canicula. Green spune că este probabil să existe puncte fierbinți în sudul și estul Europei. Europa de Vest s-ar putea aştepta la precipitații medii în iunie, apoi precipitații peste medie în sudul Europei în iulie, dar condiții mai uscate în est. August va fi probabil o lună mai uscată și mai stabilă pentru mare parte din continent.

Există mai mulți factori care influențează vremea din Europa. Lumea se află în prezent într-o fază de tranziție între fenomenele climatice El Niño și La Niña, de exemplu, care sunt „cruciale” pentru determinarea tiparelor meteorologice și de temperatură globale. Climatologii prevăd că vom rămâne în această fază neutră cel puțin până la începutul verii, dar efectele El Niño sunt încă în desfășurare. „În ultimele luni, temperaturile aerului și ale oceanului sunt încă astronomic de ridicate”, spune Green.

În ciuda faptului că El Niño este definit ca temperaturi peste medie la suprafața mării și precipitații crescute în Oceanul Pacific tropical central și de est, are efecte globale. Precum „un efect de domino”, vremea dintr-un loc poate afecta condițiile de pe cealaltă parte a planetei, adaugă Tamisn Green. Dacă într-o parte a globului sunt precipitații abundente, în alta vor fi precipitații reduse.

Europa se încălzește mai repede decât media globală

Există un factor, totuși, care joacă un rol major în temperaturile infernale de peste vară: schimbările climatice. „Un lucru care este un factor major, ce nu poate fi ignorat, este că batem constant recorduri de căldură”, spune Green. „Ultimii zece ani au fost cei mai calzi înregistrați, cu cea mai mare parte a încălzirii Pământului având loc în ultimii 40 de ani. Aprilie 2024 a fost a 11-a lună consecutivă cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate.”

Europa s-a încălzit de două ori mai repede decât media globală, potrivit datelor recente de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și Copernicus, agenția climatică a UE. Continentul nu este o excepție când vine vorba de consecințele schimbărilor climatice, ambele agenții avertizând că Europa trebuie să facă mai mult pentru a-și reduce emisiile și a trece la surse de energie regenerabilă. 23 dintre cele mai severe 30 de valuri de căldură au avut loc din 2000 - cinci în ultimii trei ani. Potrivit ultimelor date, temperaturile în Europa sunt acum cu 2,3°C peste nivelurile preindustriale, comparativ cu 1,3°C peste nivelul global.

Iulia Iancu
canicula incalzire globala europa
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024