Ciclonul care a devastat Europa vine cu viteză spre România. În Italia şcolile au fost închise, iar maşinile au fost luate pe sus de ape
Un ciclon mediteranean care se apropie în viteză de România a facut ravagii pe unde a trecut. În Italia a adus peste 100 de litri de apă pe metru pătrat. Iar Croaţia este la un pas de starea de urgenţă. Multe râuri şi-au dublat nivelul în 48 de ore şi au trecut de cinci metri. În zonele inundate, barca este singurul mijloc de transport, iar armata a fost mobilizată să intervină. Între timp, noi ne luptăm cu nămeţii de pe Transalpina.
De Simona Căpşună la 16.05.2023, 19:27- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Nămeţii de pe Transaplina sunt atât de mari, încât după 14 zile de trudă, oameni şi utilaje abia au deszăpezit jumătate de traseu.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Aici se vede cel mai bine cât de mare e zăpada. Nămeţii depăşesc, practic, şi utilajul. În această zonă e atât de multă zăpadă încât cu greu îţi dai seama pe unde este drumul. Utilajele abia răzbat prin troienele ce ating şi patru metri.
Atât de mult a nins primăvara aceasta pe Transalpina, încât peisajul te duce cu gândul la Polul Nord. Enormele maşini pentru deszăpezire abia înaintează 200 de metri pe oră, în medie.
Sandu Floarea, reprezentant firmă deszăpezire: Încărcătorul a făcut 18 kilometri doar cu spatele pentru a arunca zăpada pentru că nu mai aveam unde să o aruncăm datorită nămeţilor care sunt foarte mari. Cu cel puţin un metru mai mari decât în anii trecuţi.
Un ciclon mediteranean va aduce temperaturi de vară în România, dar și furtuni violente
Angajaţii de la deszăpezire ar putea primi ajutor din partea vremii. Un ciclon mediteranean aduce în România temperaturi de vară: 30 de grade Celsius în sud, dar şi furtuni violente cu ploi abundente. După câteva zile, vijeliile vor dispărea.
Meterologii spun că episoadele ploaie - soare vor alterna în continuare la intervale scurte. Şi la vară vom fi tot la cheremul extremelor, cum am fost şi primăvara aceasta.
Simona Căpșună, meteorolog Observator: Ne apropiem de finalul unei primăveri atipice. În martie şi aprilie a nins mai mult decât întreaga iarnă, astfel ca s-a schiat în condiţii bune inclusiv de 1 Mai. În schimb, mai, în mod normal, cea mai instabilă lună din an, a adus puţine furtuni deocamdată.
Ciclonul mediteranean care ne ameninţă a semănat dezastru până să ajungă la noi
În Italia a plouat atât de mult încât viiturile au luat pe sus maşini grele de câteva tone şi au trecut cu forţă distrugătoare prin curţile localnicilor. Ca măsură de precauţie, şcolile din Bologna şi Ravenna au fost închise.
Bosnia şi Croaţia arată ca după potop. În multe oraşe, localnicii pot să mai meargă doar cu barca. Şoselele sunt la doi metri sub ape. Sute de militari au fost chemaţi de urgenţă să ajute la evacuări.
Jumătate din Europa este sub avertizare de vreme severă - vânt de peste 120 de kilometri pe oră şi ploi abundente.