Zece milioane de oameni, în pericol din cauza încălzirii globale. Avertismentul lansat de ANM
În doar 12 ani, nivelul mărilor şi oceanelor ar putea creşte atât de mult încât peste 10 milioane de oameni să fie în pericol de inundaţii catastrofale. Cauza: încălzirea globală cu două grade celsius.
De Redactia Observator la 08.10.2018, 21:14În doar 12 ani, nivelul mărilor şi oceanelor ar putea creşte atât de mult încât peste 10 milioane de oameni să fie în pericol de inundaţii catastrofale. Cauza este încălzirea globală cu două grade celsius. Este doar unul dintre avertismentele experţilor ONU, după o reuniune a 44 de ţări, în Coreea de Sud. Trebuie să reducem urgent emisiile de gaze cu efect de seră, cu cel puţin 45%, este concluzia specialiştilor.
O încălzire de maximum 1,5 grade celsius până în 2030. Atât ne permitem pentru ca Pământul să nu se modifice dramatic pentru omenire. O teorie pe care o susţin 91 de experţi din 44 de ţări.
Jim Skea, expert ONU: Emisiile de dioxid de carbon ar trebui să scadă semnificativ înainte de 2030 pentru a evita o încălzire de peste 1,5 grade Celsius la mijlocul secolului 21, urmate de eliminarea la scară largă a dioxidului de carbon.
Emisiile de dioxid de carbon ar trebui să scadă semnificativ înainte de 2030 pentru a evita o încălzire de peste 1,5 grade Celsius la mijlocul secolului 21, urmate de eliminarea la scară largă a dioxidului de carbon.
Două grade celsius în plus ar putea aduce o catastrofă mondială, avertizează experţii.
Jim Skea, expert ONU: Mesajul se îndreaptă către guverne în acest moment. V-am prezentat informaţiile ştiinţifice, dovezile, costurile. Depinde acum de guverne să decidă ce pot face cu ele.
Investiţia a fost estimată la 2,4 trilioane de euro. Până în 2035. Aproximativ 2,5% din PIB-ul mondial. Toate ţările din lume au răspuns pozitiv. Mai puţin. Statele Unite ale Americii.
Donald Trump, preşedintele SUA: E datoria mea solemnă de a proteja America şi e cetăţenii ei. SUA se vor retrage din acordul climatic de la Paris.
Hoesung Lee, expert ONU: În primul rând, schimbările climatice afectează deja oamenii, ecosistemele şi stiluri de viaţă în întreaga lume.
Efectele se văd deja cu ochiul liber.
Teodora Cumpănaşu, meteorolog: Diferenţele de temperatură între primele ore ale zilei şi orele amiezii. Aş da exemplul acestei zile, în zona Miercurea Ciuc minima a coborât până la valoarea de -3 grade, în această după-amiază temperatura a crescut până la 22 de grade.
Medicii susţin că astfel de diferenţe mari de temperatură reduc energia, deci scad randamentul. Pentru echilibru, se recomandă consumul mai mare de alimente bogate în vitamina D.