"N-am văzut aşa ceva, de când sunt". Vremea la extreme a provocat dezastru în aproape toată țara. Puhoaiele au măturat totul în calea lor
Vremea extremă aduce necazuri în toată ţara, în plină minivacanţă de Rusalii. Grindina a răpăit ca mitraliera în Moldova, Muntenia şi Banat, iar în Prahova, un bărbat a fost la un pas de moarte, când apele au rupt podeţul pe care trecea.
De Redactia Observator la 03.06.2023, 07:35- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un bătrân de 85 de ani a trăit clipe de coşmar la Comarnic. Podeţul pe care se afla a fost luat de ape. Norocul bărbatului a fost că a căzut pe stâncă, în mijlocul viiturii. Pompierii l-au legat cu mai multe corzi, ca să îl ducă în siguranţă la mal.
Grindina a făcut prăpăd şi în oraşul Slănic, din judeţul Prahova. La doar câţiva kilometri de covorul alb aşternut în oraşul Slănic, străzile din comuna Vărbilău au devenit un adevărat lac.
Grindina a făcut ravagii şi în judeţul Buzău. Iar în Alba, la Valea Vinţului puhoaiele adunate după o oră de ploaie au umplut străzile. Pompierii au intervenit cu mai mult buldoexcavatoare pentru evacuarea apei și degajarea arborilor.
Dezastrul după viitură
- Vară plină de ploi devastatoare şi vijelii puternice. Meteorologii anunţă pentru ce să ne pregătim în...
- Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale în mai bine de jumătate din ţară. Zonele vizate de avertizare
- Prognoza meteo pentru 5 iunie - 3 iulie. Prima săptămână de vară vine cu temperaturi mai scăzute decât...
Localnici: Niciodată n-am văzut aşa ceva, de când sunt pe Valea Vinţului.
- Ne-a stricat tot în grădină. Ce să facem, ce o vrea Dumnezeu.
- Aşa ceva nu am văzut. Nu am văzut de mulţi ani.
În localitățile Lăpușnicu Mare, Oravița și Dalboșeț, din Caraş-Severin şuvoaiele au făcut prăpăd. Neputincioşi, oamenii au aşteptat ca urgia să se oprească, pentru a putea curăţa locuinţele de apă şi nămol.
Localnicii din vestul ţării trăiesc sub semnul furtunilor de aproape două săptămâni.
La Săvârşin, unde este şi castelul regal, puhoaie aduse de ploi abundente au lovit violent comuna. Localnicii au avut noroc că s-au adăpostit la timp în case, altfel, ar fi fost luaţi de viitură.
Localnic: Vai, Doamne, ce e aici! Doamne! Vai de capul meu, Doamne Dumnezeule!
De altfel, vremea a împărţit deja Europa în două. Jumătatea de sud a continentului are în continuare parte de furtuni puternice, iar multe ţări sunt sub avertizare de fenomene meteo severe.
Chiar acum, în minivacanţa de Rusalii, trei sferturi din România este sub atenţionare cod galben de ploi, ceea ce înseamnă cantităţi mari de apă, vijelii şi grindină.
În România, de astăzi, temperaturile scad serios.
Mihăiţă Huştiu, ANM: Un front de aer mai rece coboară din Europa central-nordică şi ne aduce aceste temperaturi ceva mai coborâte, duminică dimineaţă, prin depresiuni, temperaturi de 1-2 grade, destul de răcoare.
Şi în Bucureşti se anunţă un weekend cu temperaturi mai mici. De la 30 de grade Celsius, ieri, n nici 24 de ore termometrele vor coborî cu cel puţin cinci grade, iar după amiază vin ploile. La mare, temperaturile nu vor depăşi 23 de grade Celsius şi va ploua în reprize scurte.
Meterologii americani anunţă o vară incendiară în mare parte din Europa. Temperaturi extreme sunt aşteptate în nordul continentului, în ţările scandinave, obişnuite cu o climă polară. În Spania şi centrul Europei vor fi zile de foc. Sud-estul continentului, însă, inclusiv România, va avea parte de o încălzire treptată, o trecere mai lentă spre sezonul fierbinte. În schimb, ploile vor fi nelipsite încă o lună şi jumătate.
Mihăiţă Huştiu, ANM: Luna iunie, aşa cum arată şi estimarea noastră pe săptămâni, indică chiar temperaturi puţin mai mici faţă de normalul perioadei. Încet, încet se instalează vara, dar puţin mai târziu din perspectiva temperaturilor ridicate.
Săptămâna trecută a pus la încercare sistemul naţional antigrindină. Aproape o mie de rachete au fost lansate pentru a distruge peste 140 de nori pregătiţi să arunce grindina. Chiar şi aşa, vijeliile cu gheaţă şi-au făcut loc în Moldova şi vestul ţării.