Antena Meniu Search
x

Video Vară plină de ploi devastatoare şi vijelii puternice. Meteorologii anunţă pentru ce să ne pregătim în următoarele luni

Vremea extremă aduce necazuri în toată ţara, în plină minivacanţă de Rusalii. Grindina a răpăit ca mitraliera în Moldova, Muntenia şi Banat, iar în Prahova, un bărbat a fost la un pas de moarte, când apele furioase au smuls podeţul pe care trecea. 

de Redactia Observator

la 02.06.2023, 19:16

Vezi și

Un bătrân de 85 de ani a trăit clipe de coşmar la Comarnic. Podeţul pe care se afla a cedat şi a fost luat de ape. Norocul lui a fost că a căzut pe stâncă în mijlocul viiturii. Pompierii l-au legat cu corzi ca să îl ducă în siguranţă la mal. 

Localnicii din vestul ţării trăiesc în zodia furtunilor de aproape două săptămâni

La Săvârşin, unde este şi Castelul Regal, puhoaie aduse de ploi abundente au lovit violent comuna. Localnicii au avut noroc că s-au adăpostit la timp în case, altfel, ar fi fost luaţi de viitură. 

De altfel, vremea a împărţit deja Europa în două. Jumătatea de sud a continentului are în continuare parte de furtuni puternice, iar multe ţări sunt sub avertizare de fenomene meteo severe. 

Pe acelaşi subiect

Chiar acum, în minivacanţa de Rusalii, trei sferturi din România este sub atenţionare cod galben de ploi, ceea ce înseamnă cantităţi mari de apă, vijelii şi grindină.De mâine, temperaturile vor scădea serios în toată ţara. 

Mihăiţă Huştiu, meteorolog ANM: Un front de aer mai rece coboară din Europa central-nordică şi ne aduce aceste temperaturi ceva mai coborâte, duminică dimineaţă, prin depresiuni, temperaturi de 1-2 grade, destul de răcoare. 

Şi la Bucureşti se anunţă un weekend cu temperaturi zgârcite. De la 30 de grade Celsius, astăzi, în nici 24 de ore termometrele vor coborî cu cel puţin cinci grade, iar mâine după amiază vin ploile. La mare, temperaturile nu vor depăşi 23 de grade Celsius şi va ploua în reprize scurte. 

Meterologii americani anunţă o vară incendiară în mare parte din Europa

Temperaturi extreme sunt aşteptate în nordul continentului, în ţările scandinave, obişnuite cu o climă polară. În Spania şi centrul Europei vor fi zile de foc. Sud-estul continentului, însă, inclusiv România, va avea parte de o încălzire treptată, o trecere mai lentă spre sezonul fierbinte. În schimb, ploile vor fi nelipsite încă o lună şi jumătate.

Mihăiţă Huştiu, meteorolog ANM: Luna iunie, aşa cum arată şi estimarea noastră pe săptămâni, indică chiar temperaturi puţin mai mici faţă de normalul perioadei. Încet, încet se instalează vara, dar puţin mai târziu din perspectiva temperaturilor ridicate. Până atunci, instabilitatea, aşa cum vedeţi, este una pronunţată. 

Săptămâna trecută a pus la încercare sistemul naţional antigrindină. Aproape o mie de rachete au fost lansate pentru a distruge peste 140 de nori pregătiţi să arunce grindina. Chiar şi aşa, vijeliile cu gheaţă şi-au făcut loc în Moldova şi vestul ţării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Vremea » Vară plină de ploi devastatoare şi vijelii puternice. Meteorologii anunţă pentru ce să ne pregătim în următoarele luni