Ploi torenţiale şi vijelii în aproape jumătate de ţară. Oamenii au deschis geamurile să iasă apa din case
Ciclonul mediteranean continuă să facă ravagii în mai multe localităţi din ţară. În judeţul Buzău, zeci de oamenii au privit neputincioşi cum apa le ia munca de o viaţă. A plouat în doar câteva minute cât pentru două săptămâni, iar oamenii spun că au deschis geamurile să le iasă apa din case. În Cluj, ploaia torenţială a venit cu grindină şi vânt puternic. Mai mulţi copaci au fost rupţi, iar o femeie a ajuns la spital. Aproape jumătate de ţară este sub cod galben de furtuni.
De Redactia Observator la 22.05.2023, 19:43Localnic: Apă în mijlocul satului! În halul ăsta, aşa, n-am văzut niciodată!
Săndica Radu, localnică: Am stat, pur şi simplu, nu aveam cum să ieşim! Am scos copilul pe geam! Pagube foarte, foarte mari!
Zece minute cât două săptămâni
În doar câteva minute, localitatea Dâmbroca din judeţul Buzău, a fost acoperită de ape.
- 15 județe sub cod de furtuni până la ora 21. În Buzău, o ploaie torențială a făcut prăpăd în doar câteva...
- Vremea 22 mai - 4 iunie 2023. Temperaturi de vară, dar cu ploi, grindină și vijelii. Prognoza meteo pentru...
- 15 județe intră de la 12.00 sub cod galben de vreme severă. O să plouă în câteva ore cât pentru două...
Localnic: Tot creşte! Vine toată de pe câmp! Toată apa o aduce încoace! Luaţi-o încolo! Luaţi-o încolo!
A plouat în câteva zeci de minute cât pentru două săptămâni.
Cristian Florea, localnic: A făcut ravagii la toată lumea. Lumea a deschis geamurile să iasă apa!
În gospodăria familiei Radu, viitura a măturat totul în cale.
Gheorghe Radu: Când am deschis poarta, tot a luat de pe bătătură şi a plecat cu ele! N-a rămas nimic! Nimic!
Marian Jinga: A fost în timp scurt, apă multă. N-am avut ce să facem! Anul ăsta chiar că e compromis, nu ai ce să mai salvezi! E dus tot.
Şi în oraşul Buzău, vremea rea a făcut prăpăd. 4 subsoluri şi două gospodării s-au umplut de apă, iar rafalele puternice au rupt un copac care a căzut peste trei maşini parcate.
Probleme au fost şi pe calea ferată. Pe linia dintre Ilfov şi Dâmboviţa, între localităţile Periş şi Dârza, un copac rupt de vânt a blocat calea ferată. Călătorii au ajuns la destinaţie cu zeci de minute întîrziere.
În Cluj-Napoca, furtuna a provocat probleme în trafic. O femeie de 60 de ani a ajuns la spital cu răni la cap după ce şoferul troleibuzului în care se afla a tras brusc de volan ca să evite un arbore înclinat spre drum. Pe o altă stradă pompierii au intervenit după ce ramura unui copac s-a prăbuşit peste o maşină. Ploaia torenţială şi grindina au stricat distracţia oamenilor veniţi să sărbătorească zilele oraşului.
În Capitală, a treia zi consecutivă cu vijelii a produs noi pagube. Rafalele de 30, 40 de km pe oră au rupt un plop care s-a prăbuşit peste mai multe maşini parcate în sectorul 6. Tencuiala clădirii şi un balcon au fost şi ele afectate. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Tânără: Doar ieşisem din balcon şi am auzit. Am crezut că e cutremur prima dată. Am o cracă fix acolo în balcon!
În doar două zile, meteorologii au emis peste 40 de avertizări now casting de ploi torenţiale şi vânt puternic.
Numai astăzi, codurile portocalii au vizat două localităţi din Arad şi Bihor.
Iar furtunile continuă să răvăşească ţara. Până în această seară, 15 judeţe sunt sub cod galben de ploi torenţiale şi vijelii.
Simona Căpşună, meteorolog Observator: Furtuni de după-amiază aşteptăm în fiecare zi, cel puţin săptămâna aceasta. Ele sunt în strânsă legătură cu activitatea ciclonică de pe jumătatea de sud a Europei care va determina şi la noi apariţia ploilor torenţiale ce pot aduce cantităţi importante de apă, vijeliilor şi grindinei, mai ales în regiunile din vestul şi din sudul ţării.
Între timp, pe Transfăgărăşan, drumarii înceracă să facă potecă prin prin nămeţii de 5 metri înălţime. Se lucrează intens pentru ca spectaculoasa şosea să poată fi deschisă la jumătatea lunii iunie.