Iarnă grea din ianuarie și vară cu fenomene extreme. Prognoza meteorologilor pentru anul 2019
S-a schimbat anul, se schimbă şi vremea. Pe 1 ianuarie, temperaturile nu au mai trecut de zero grade. Meteorologii anunţă că vin zăpezile şi gerul. În 2019, vremea va continua să se schimbe de la o zi la alta şi să ne surprindă cu fenomene extreme.
De Redactia Observator la 01.01.2019, 21:59S-a schimbat anul, se schimbă şi vremea. Pe 1 ianuarie, temperaturile nu au mai trecut de zero grade. Meteorologii anunţă că vin zăpezile şi gerul. În 2019, vremea va continua să se schimbe de la o zi la alta şi să ne surprindă cu fenomene extreme. Vom trece de la temperaturi blânde, la minus 15 grade. Specialiştii anunţă că va ninge abundent şi va fi viscol şi în februarie, iar aprilie va veni cu temperaturi de vară.
În 2015, Revelionul aducea minime de minus 32 de grade în ţară, în timp ce, în 2019, cea mai mică temperatură a fost de minus 9 grade.
Iarnă grea din ianuarie
Meteorologii spun că trebuie să ne obişnuim. Vremea se schimbă radical, iar fenomenele extreme vor domina anotimpurile. Ianuarie a început cu temperaturi blânde, dar va continua cu ger şi zăpadă în toată ţara.
ELENA MATEESCU, director ANM: Dupa 3 ianuarie, este posibil sa vorbim despre o masa de aer rece. Vorbim de temperaturi maxime situate intre minus unu pana la minus 6 grade, dar minime de la minus 1 pana la minus 10 grade, iar in despresiunile din Transilvania si Moldova pana la minus 13 grade.
Stratul de zăpadă va ajunge la un metru şi jumătate pe vârful munţilor, iar pe Valea Prahovei va trece de o jumătate de metru.
Meteorologii ne avertizează că iarnă în toată puterea cuvântului va fi şi în februarie. Ne aşteptăm la câteva episoade de viscol, iar stratul de zăpadă va fi consistent, inclusiv în sudul ţării.
Vară cu fenomene extreme
Aşa că, în martie, am putea avea pericol de inundaţii, ca în lunile iunie şi iulie ale anului trecut.
Excesul de apă, însă, ar putea reface echilibrul de umiditate din sol, după ce în 2018 am avut patru luni de secetă. Anotimpul cald va fi tot mai lung şi plin de fenomene extreme.
ELENA MATEESCU, director ANM: Exceptie nu vor face acele intervale in care sa avem fie zile caniculare urmate de perioade cu instabilitate atmosfera accentuate.
Un an cu două anotimpuri
2019 va fi un an al fenomenelor extreme dictate de o creştere a temperaturii medii anuale. Cu alte cuvinte, vremea se încălzeşte, iar vara câştigă mai multe luni.
În primăvară, vom vorbi de o vara timpurie, iar în toamnă de o vară târzie. Pentru litoralul românesc acest lucru ar putea însemna o prelungire a sezonului estival.
Secetă la toamnă
La toamnă ne ameninţă seceta prelungită. Iarna va alterna între zile cu viscol şi ger şi perioade cu temperaturi de primăvară. Vortexul polar va continua să schimbe agresiv anotimpurile în România.
Aerul rece polar va coborî tot mai des spre ţara noastră şi, când va întâlni aerul umed mediteranean, va aduce ninsori şi viscol. Vremea va influenţa radical şi agricultura.