România, sub amenințarea ciclonului de la Marea Neagră. Meteorologul Observator: "Marea şi muntele se află sub cod portocaliu"
E vară în calendar, dar e vreme de toamnă, cel puţin în sudul şi în estul ţării. Încă de la începutul sezonului estival, alertele de vreme severă au tinut-o lanţ şi toate au fost pentru furtuni şi inundaţii. În plus am avut şi probleme cu grindina şi cu vijeliile, unele, mai degrabă tornade.
De Simona Căpşună la 19.06.2021, 14:17Chiar şi astăzi trei sferturi din ţară se află sub avertizări cod galben şi portocaliu de ploi torenţiale, iar multe râuri sunt gata să iasă din matcă. Despre începutul foarte capricios al acestei veri, dar şi despre ce urmează ne-a spus chiar Simona Căpşună, meteorologul Observator.
S-a tot vehiculat în aceste zile termenul ciclon, iar cauza acestor schimbări bruşte de vreme, când avem în vigoare două avertizări meteo este ciclonul de deasupra Mării Negre.
"Foarte mulţi m-au întrebat în această perioadă dacă este vorba de un ciclon tropical, nu este czaul. Suntem bine aşezaţi în zona temperată, nu în cea tropicală, dar avem şi noi cicloanele noastre. Este adevărat că cicloanele şi anticicloanele sunt practic nişte forme de organizare a maselor de aer, unele mai calde, altele reci. În combinaţiile lor se deplasează deasupra globului pământesc, pe ambele emisfere, iar în cazul României, deplasarea lor firească ar trebui să fie de la vest către est, conform rotaţiei Pământului. În Marea Neagră frecvente sunt aceste cicloane, nu este un ciclon deosebit, pentru că în deplasarea lor dinspre Oceanul Atlantic traversează Europa de Vest, Europa Centrală, ajung în zona Mării Negre unde acest imens rezervor de apă nu face decât să le revitalizeze şi să le reîncarce cu multă umiditate şi deci să prindă mult mai multă energie sau pot să ajungă în Marea Neagră via Marea Mediterană, cum se întâmplă cel mai des vara. Ce este particular la acest ciclon şi ne dă mari bătăi de cap. În primul rând el a fost blocat de un anticiclon şi acest anticiclon l-a forţat practic ca în loc să-şi vadă de drumul lui către est, aşa cum ar fi trebuit, pur şi simplu ni l-a adus nouă pe cap, la propriu, astfel încât acest ciclon a avut o mişcare retrogradă. Mulţi au vorbit în aceste zile despre această mişcare retrogradă ca despre un fenomen extraordinar. Nu este extraordinar, dar iată câte probleme ne-a adus" a spus meteorologul Observator, Simona Căpşună.
Urmăriţi interviul integral din materialul video de mai sus.