"Uragan, tăticule! Ferească Dumnezeu!" Furtunile au lovit cu o forţă de neoprit la nici 200 km de Capitală. Alertă meteo emisă în premieră istorică de ANM
Furtunile de vară au lovit cu puterea unui uragan la nici 200 de kilometri de Capitală. Vântul puternic, de peste 100 de kilometri la oră, a smuls copaci, acoperişuri şi stâlpi de electricitate. Pe Autostrada Soarelui, o furtună puternică de nisip i-a obligat pe şoferi să tragă pe dreapta. Pentru prima dată în istorie, meteorologii au emis avertizare de cod de furtună în luna noiembrie. Astfel de alerte se dau de obicei vara.
De Redactia Observator la 04.11.2023, 19:19"Uragan, tăticule! Ferească Dumnezeu! Uite, vine spre noi! Vai, murim!", se aude pe o filmare trimisă pe Fii Observator. În Constanţa, vântul s-a pornit din senin şi a măturat tot în cale. Vijelia puternică i-a suprins pe mulţi pe drum. Oamenii au văzut cum o tornadă formată pe câmp se îndreaptă ameninţător spre şosea.
Furtunile au lovit ca un uragan. Premieră: cod de furtună în noiembrie
"Mamă, chiar suntem în uragan! A căzut un copac, a căzut! A mai căzut un copac", spun martorii. Mai mulţi copaci au fost rupţi de furtună pe drumul între Medgidia și Peștera. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Au fost furtuni de cod portocaliu pe tot litoralul. Este de altfel prima avertizare nowcasting din istorie emisă în noiembrie. De obicei, astfel de furtuni se produc în mijlocul verii. Autorităţile au emis şi un mesaj RO-Alert în care i-au sfătuit pe localnici să rămână la adăpost. Vântul a bătut cu 100 de kilometri pe oră la Medgidia. În oraşul Constanţa, mai multe maşini au fost distruse de arborii rupţi de vijelie.
- Vremea de mâine 5 noiembrie 2023. Temperaturi neobișnuite pentru luna noiembrie. Anunțul meteorologilor
- Alertă meteo de vreme rea în 4 judeţe. Primul cod portocaliu de ploi şi vijelii, cu tunete şi fulgere, emis...
- Cod galben de ploi, furtuni şi vijelii în 15 judeţe din ţară. Zonele vizate de avertizare
Şi în Techerghiol, vântul a bătut atât de tare încât a doborât stâlpi de electricitate, copaci şi a smuls acoperişuri de pe case şi instituţii.
Vremea în România: Furtună puternică de praf pe Autostrada Soarelui
Pe Autostrada Soarelui s-a format o furtună puternică de praf. Cum abia se mai vedea la câţiva metri în faţă, muţi şoferi au fost nevoiţi să tragă pe dreapta până a trecut vârtejul. Pe Autostrada 4, între Agigea şi Constanţa, perdeaua de apă a fost atât de densă încât abia s a mai văzut drumul.
La Feteşti, nori negri au acoperit cerul şi, într-o clipă, ziua s-a transformat în noapte.
În Galaţi a plouat torenţial, iar canalizările nu au mai făcut faţă. Un vatman şi-a croit singur drum prin ape.
Prognoza meteo. Capitala şi 14 judeţe, lovite de furtuni
14 judeţe şi Capitala rămân sub cod galben de furtuni până la ora 23. "În București, plouă continuu încă de dimineață. Dar temperaturile nu au scăzut foarte mult. Este, în continuare, mai cald decât ar trebui pentru această perioadă. Spre exemplu, acum, la ora 13:30, sunt 18 grade", a transmis Claudiu Crăciunică, reporter Observator.
Vremea neobişnuit de caldă a ţinut deschise pentru prima dată în noimebrie cele mai înalte drumuri din România. De luni, Transfăgărăşan şi Transalpina se vor închide. "Administratorii drumului spun că şoseaua Tranfăgărăşan ar putea rămâne închisă între Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu şi Piscul Negru, judeţul Argeş până în luna mai sau iunie a anului viitor, în funcţie de condiţiile meteo şi de cât de mult timp rezistă zăpada depusă aici, peste iarnă", spune Claudiu Loghin, reporter Observator.
Şoferii sunt nemulţumiţi că drumul se va închide, dar autorităţile au o explicaţie clară. "Puteau să îl mai ţină deschis pentru că vremea nu e atât de rea încât să nu să se mai poată ţină deschis", crede un român.
"Condiţiile de temperatură şi atmosferă se pot schimba foarte din scurt, deja zilelele trecute am avut parte de câteva căderi de copaci şi temperaturi foarte scăzute. Există pericol destul de mare", a declarat, însă, Elekes Robert, DRDP Braşov.
Iar pe Transalpina chiar s-a întâmplat asta. Vremea s-a schimbat brusc, a început să ningă, iar stratul de zăpadă are deja câţiva centimetri.
Cum va fi vremea în noiembrie
Meterologii spun că vremea va rămâne în continuare neobişnuit de caldă. "Duminică, maximele ajung până la 25 de grade Celsius tot în partea de sud-est a teritoriului. Rămânem cu vremea asta deosebit de caldă pentru această perioadă, mai ales în sud-est, unde temperaturile ce se vor înregistra la orele amiezii vor fi cu 10-12 grade mai ridicate decât cele care ar fi trebuit să se înregistreze", spune Oana Catrina, meteorolog ANM.
Furtunile din ultimele ore sunt aduse de o coadă a ciclonului care semănat furtuni istorice în Italia în ultimele zile. Efectele lui le-au resimţit şi vecinii bulagri. La sud de Dunăre, la Silistra, în Bulgaria, o tornadă a făcut ravagii. Vântul a dărâmat bucăţi din casele oamenilor, iar stâlpii de electricitate au fost puşi la pământ. Satele arată ca după uragan.
Şi Grecia este sub cod portocaliu de vânt. Rafalele au fost atât de puternice încât au răsturnat pur şi simplu maşini de câteva tone.