Antena Meniu Search
x

Cât costă să ai maşina pregătită pentru primăvară?

După o iarnă grea, mulţi posesori de autovehicule îşi investesc banii în operaţiuni de verificare şi reparaţii. Din cauza temperaturilor scăzute şi a umezelii, la care se adaugă gheaţa şi sarea din materialul antiderapant aruncat pe carosabil, şoferii se confruntă cu multe defecţiuni ale maşinii.

de Redactia Observator

la 03.04.2019, 16:22

- Pixabay

După o iarnă grea, mulţi posesori de autovehicule îşi investesc banii în operaţiuni de verificare şi reparaţii. Din cauza temperaturilor scăzute şi a umezelii, la care se adaugă gheaţa şi sarea din materialul antiderapant aruncat pe carosabil, şoferii se confruntă cu multe defecţiuni ale maşinii. De aceea, revizia autoturismului la început de primăvară este prioritară. Fie că vorbim despre înlocuirea uleiului de motor sau a filtrului de ulei, împreună cu verificarea sistemelor de direcţie şi frânare, românii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 1000 lei la fiecare început de an.

Pe lângă aceasta, înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de vară mai adaugă la suma totală câteva cifre. Iată de ce operaţiuni trebuie să ţii cont atunci când te ocupi de revizia maşinii!

Schimbarea anvelopelor

Operaţiunea esenţială de care trebuie să ţii cont, odată cu venirea anotimpului cald, este schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară. Fiecare anvelopă este special construită pentru a rula pe un anumit tip de drum, cu rolul de a asigura frânarea optimă a autovehiculului. Astfel, atunci când temperatura creşte, cauciucul din anvelopele de iarnă se întăreşte. În timp ce anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a fi folosite la o temperatură sub 7 grade Celsius, anvelopele de vară sunt mai tari şi oferă aderenţă mai bună la peste 7 grade, când şoseaua este uscată. Totodată, anvelopele de vară împiedică uzura la temperaturi mari şi au un profil care preîntâmpină fenomenul de acvaplanare. Nu omite acest pas important şi verifică în mod constant şi starea anvelopelor, pentru a te bucura de un şofat sigur.

Înlocuirea uleiurilor şi a filtrelor

Pentru siguranţă în trafic şi pentru o funcţionare optimă a motorului, se recomandă ca uleiurile şi filtrele să fie schimbate, periodic. În cadrul reviziei de primăvară, schimbă uleiul de motor, indiferent de calitatea lui sau de numărul de kilometri parcurşi. Nu depăşi intervalul de un an, pentru că uleiul sau alte consumabile se vor deteriora, chiar dacă maşina nu este folosită zilnic. Ocupă-te şi de înlocuirea celor patru filtre importante:

  • Filtrul de aer al motorului are rol de protecţie, de aceea trebuie curăţat ori de câte ori este necesar. Praful şi reziduurile vor pătrunde în cilindrii motorului, care se va uza mult mai repede, iar autoturismul nu va mai funcţiona corespunzător.

  • Filtrul de ulei va prelungi durata de viaţă a motorului, fiindcă are rolul de separare a uleiului de impurităţi. Atunci când schimbi uleiul de motor, este indicat să schimbi şi filtrul.

  • Filtrul de habitaclu va trebui schimbat la revizia periodică, având rolul de a menţine aerul curat, atât în interiorul autoturismului, cât şi în afara lui.

  • Filtrul de combustibil va îndepărta impurităţile şi apa din carburant, iar pompa de injecţie a motoarelor va fi protejată.

Verificarea frânelor şi a ambreiajului

Nu în ultimul rând, pentru a avea maşina pregătită pentru primăvară, trebuie să verifici frânele şi ambreiajul, care au funcţii de control şi siguranţă. Chiar şi cea mai mică defecţiune a sistemului de frânare necesită un control amănunţit, aşa că nu neglija acest pas. Iată câteva semne prin care îţi dai seama că frânele nu funcţionează corespunzător:

  • Zgomot la frânare

  • În timpul frânării, maşina pierde traiectoria

  • Pedala de frână se afundă prea mult

În acelaşi timp, unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului de transmisie este ambreiajul. Durata sa de viaţă nu depinde doar de numărul de kimometri parcurşi, ci şi de stilul de condus sau de condiţiile de circulaţie. De aceea, trebuie să previi degradarea lui, în special prin lăsarea liberă a pedalei în momentul staţionării. Totodată, ambreiajul trebuie să fie folosit progresiv, fără schimbări bruşte de viteză. Atunci când acesta nu funcţionează corect:

  • Maşina va intra greu în viteză

  • Viteza nu se schimbă, deşi turaţia motorului creşte

  • Zgomot la motor, care dispare doar atunci când calci ambreiajul

Așadar, pentru a te bucura de mașina ta în anotimpul cald, nu uita de revizie! Ia în calcul atât schimbarea anvelopelor, a uleiului şi a filtrelor, cât şi verificarea frânei şi a ambreiajului, elemente esenţiale pentru siguranţa ta. În plus, pune accent pe ansamblul pieselor auto. Originea şi calitatea acestora este importantă pentru călătorii fără peripeţii, aşa că alege doar componente noi, originale, aşa cum sunt şi piesele auto KIA de pe site-ul Epiesa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri Auto » Cât costă să ai maşina pregătită pentru primăvară?