Antena Meniu Search
x

Povestea evreului care s-a salvat de la moarte cu pumnii, în lagărul de la Auschwitz!

Salamo Arouch a fost un boxer care a supravieţuit lagărului de la Auschwitz doar pentru că a rămas în picioare şi nu a fost făcut niciodată KO

Salamo Arouch s-a născut în 1923 în Salonic, Grecia. Prins de greci şi trimis în lagăr, Arouch a supravieţuit datorită skill-urilor sale. Povestea sa este una fabuloasă!

Arouch a început să facă box încă de la 10 ani, la recomandarea tatălui său. Un sport dur, dar care avea să-i salveze viaţa. La 14 ani a început să împartă pumni într-un meci oficial, iar în 1938, pe când avea 15 ani, câştiga primul său turneu. 

Deţinea un record pentru acele vremuri, 24 de victorii, toate prin konckout. La 18 ani  s-a înrolat în armată, dar a continuat să boxeze. A ajuns la 27 de victorii, toate prin knockout! Piticul de 1,68 metri şi 65 de kilograme nu părea fioros, dar avea o lovitură de ciocan.

În 1943, când abia împlinise 20 de ani n-a primit nici un cadou, ci el, împreună cu familia sa, au fost deportaţi de nazişti la Auschwitz. Erau evrei, iar locul lor trebuia să fie în lagăr în concepţia naziştilor. 

Arouch a devenit prizonierul cu numărul 136954, iar comandantul închisorii a văzut în el modalitatea perfectă pentru a se distra. Părinţii şi surorile sale au fost gazaţi, dar Arouch a scăpat pentru că ştia să boxeze. 

Comandantul închisorii era în căutare de boxeri pentru a-i distra pe nazişti. Cum să împartă pumni ştia cel mai bine, Arouch a intrat în jocul naziştilor şi s-a oferit voluntar. La 1,68 metri, Arouch nu era unul dintre cei mai impozanţi bărbaţi, aşa că a primit o pereche de mănuşi şi un adversar de 1,80 metri pentru a-l convinge pe comandant că ştie să boxeze. Şi-a pus adversarul la pământ în doar câteva secunde şi şi-a primit jobul: "Baţi, trăieşti şi primeşti mai multă mâncare. Nu câştigi, mori!" 

S-a bătut în 208 meciuri în lagărul din Auschwitz şi le-a câştigat pe toate. Cei care cădeau la podea şi nu mai puteau continua ajungeau în camera de gazare sau erau împuşcaţi!

Cea mai scurtă bătaie a sa a durat 18 secunde. Adversarul, de 113 kg, cu 45 mai multe decât el, a "adormit" după o serie necruţătoare de pumni. 

Timp de 2 ani, Arouch  s-a bătut de două ori pe săptămână. De fiecare dată cu spaima omului condamnat la moarte. Orice greşeală îi putea fi fatală, iar orice victorie omora un om! Grea alegere!

Pe 17 ianuarie 1945, Arouch a fost eliberat, dar a continuat să lupte. 

Recordul său a rămas în picioare până în 1955, când a fost învins pentru prima şi ultima dată. Italianul Amleto Falcinelli l-a făcut knock-out după patru reprize. După acel meci, Arouch s-a retras din box şi a continuat să lucreze la firma sa de transport din Tel Aviv. 

Până în 2009, când a decedat la vârsa de 86 de ani, Salamo Arouch a trăit cu gândul că fiecare victorie a sa din lagăr a dus un om la crematoriu.

"Dacă nu aş fi câştigat, nu aş fi supravieţuit!"

foto: nytimes.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Povestea evreului care s-a salvat de la moarte cu pumnii, în lagărul de la Auschwitz!