Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Regizorul Lucian Pintilie şi-a trăit ultimele zile lângă Cristian Ţopescu, de care îl lega o frumoasă prietenie

S-a stins unul dintre cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti. Lucian Pintilie a murit aseară la Spitalul Elias. Regizorul avea 84 de ani, iar de duminică se afla în stare gravă la secţia de Terapie Intesivă.

de Redactia Observator

la 17.05.2018 , 20:55

S-a stins unul dintre cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti. Lucian Pintilie a murit aseară la Spitalul Elias. Regizorul avea 84 de ani, iar de duminică se afla în stare gravă la secţia de Terapie Intesivă. Ca o ironie a sorţii, şi-a petrecut ultimele zile lângă Cristian Ţopescu, de care îl lega o frumoasă prietenie.

Lucian Pintilie a inspirat generaţii de actori şi regizori şi ne-a lăsat trei dintre cele mai frumoase filme româneşti: "Reconstituirea", "Balanţa" şi "De ce trag clopotele", Mitică".

Turnat în urmă cu exact jumătate de secol, "Reconstituirea" este considerat cel mai bun film românesc din toate timpurile. Pelicula lui Lucian Pintilie a fost însă şi începutul unei lungi prietenii pentru doi actori aflaţi la debut: Vladimir Găitan şi George Mihăiţă. 

Vezi și

VLADIMIR GĂITAN, actor:

Aseară am fost cu George Mihăiţă şi am jucat în "Revizorul" şi i-am spus în culise "George, am o veste foarte proastă. Pintilie e foarte, foarte rău". Ne-am îmbrăţişat aşa, pentru că pe amândoi ne leagă nişte ani absolut superbi de el.

La scurt timp, inima lui Lucian Pintilie a încetat să mai bată. Complicaţiile apărute la plămâni în urma unei răceli l-au răpus. 

DORU ANA, actor:

Nu ne va lăsa el să-l uităm, nu numai pe noi cei care l-am cunoscut, dar şi pe cei care vor veni, pentru că rămâne această operă în spate.

Lucian Pintilie s-a născut în 1933 în Basarabia. În anii 60, a montat o serie de spectacole de succes la Teatrul Bulandra. Cel de-al doilea său film, "Reconstituirea", i-a adus şi probleme cu regimul comunist. 

VICTOR REBENGIUC, actor:

Stiu ca a fost regizorul din Romania cel mai lovit. Atunci cand lovesti in opera lui ranesti cumplit pe artist.

Nici pelicula "De ce trag clopotele, Mitică" lansată în 1981 nu a fost pe placul comuniştilor. 

A continuat să facă filme şi după căderea comunismului. Iar în 1998 a luat marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia, cu Terminus Paradis. 

COSMIN SELESI, actor:

Nu stiam cum lucreaza maestrul si la a 17-a dubla am intrebat colegii de pe platou daca e bine, nu e bine, ca dupa aceea sa imi spuna ca media e de 20-24 de duble.

Deşi retras din lumina reflectoarelor, în ultimii ani de viaţă, regizorul continuat să sprijine tinerii regizori. 

CORNELIU PORUMBOIU, regizor:

A citit toate scenariile pe care le-am facut pana acum, pentru toata generatia mea a reprezentat un model. 

Lucian Pintilie va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Belu. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Regizorul Lucian Pintilie şi-a trăit ultimele zile lângă Cristian Ţopescu, de care îl lega o frumoasă prietenie