Regizorul Lucian Pintilie şi-a trăit ultimele zile lângă Cristian Ţopescu, de care îl lega o frumoasă prietenie
S-a stins unul dintre cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti. Lucian Pintilie a murit aseară la Spitalul Elias. Regizorul avea 84 de ani, iar de duminică se afla în stare gravă la secţia de Terapie Intesivă.
S-a stins unul dintre cele mai mari nume ale cinematografiei româneşti. Lucian Pintilie a murit aseară la Spitalul Elias. Regizorul avea 84 de ani, iar de duminică se afla în stare gravă la secţia de Terapie Intesivă. Ca o ironie a sorţii, şi-a petrecut ultimele zile lângă Cristian Ţopescu, de care îl lega o frumoasă prietenie.
Lucian Pintilie a inspirat generaţii de actori şi regizori şi ne-a lăsat trei dintre cele mai frumoase filme româneşti: "Reconstituirea", "Balanţa" şi "De ce trag clopotele", Mitică".
Turnat în urmă cu exact jumătate de secol, "Reconstituirea" este considerat cel mai bun film românesc din toate timpurile. Pelicula lui Lucian Pintilie a fost însă şi începutul unei lungi prietenii pentru doi actori aflaţi la debut: Vladimir Găitan şi George Mihăiţă.
VLADIMIR GĂITAN, actor:
Aseară am fost cu George Mihăiţă şi am jucat în "Revizorul" şi i-am spus în culise "George, am o veste foarte proastă. Pintilie e foarte, foarte rău". Ne-am îmbrăţişat aşa, pentru că pe amândoi ne leagă nişte ani absolut superbi de el.
La scurt timp, inima lui Lucian Pintilie a încetat să mai bată. Complicaţiile apărute la plămâni în urma unei răceli l-au răpus.
DORU ANA, actor:
Nu ne va lăsa el să-l uităm, nu numai pe noi cei care l-am cunoscut, dar şi pe cei care vor veni, pentru că rămâne această operă în spate.
Lucian Pintilie s-a născut în 1933 în Basarabia. În anii 60, a montat o serie de spectacole de succes la Teatrul Bulandra. Cel de-al doilea său film, "Reconstituirea", i-a adus şi probleme cu regimul comunist.
VICTOR REBENGIUC, actor:
Stiu ca a fost regizorul din Romania cel mai lovit. Atunci cand lovesti in opera lui ranesti cumplit pe artist.
Nici pelicula "De ce trag clopotele, Mitică" lansată în 1981 nu a fost pe placul comuniştilor.
A continuat să facă filme şi după căderea comunismului. Iar în 1998 a luat marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia, cu Terminus Paradis.
COSMIN SELESI, actor:
Nu stiam cum lucreaza maestrul si la a 17-a dubla am intrebat colegii de pe platou daca e bine, nu e bine, ca dupa aceea sa imi spuna ca media e de 20-24 de duble.
Deşi retras din lumina reflectoarelor, în ultimii ani de viaţă, regizorul continuat să sprijine tinerii regizori.
CORNELIU PORUMBOIU, regizor:
A citit toate scenariile pe care le-am facut pana acum, pentru toata generatia mea a reprezentat un model.
Lucian Pintilie va fi înmormântat sâmbătă la Cimitirul Belu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰