Antena Meniu Search
x

Singurul chirurg din lume care s-a operat singur!

"Superputerile" lui Chuck Norris pălesc în faţa unui rus. Este vorba de Leonid Rogozov, care a fost nevoit să se opereze singur pentru a scăpa cu viaţă

Leonid Rogozov s-a născut pe 14 martie 1934, adică fix acum 80 de ani. A deschis ochii în Siberia, la doar 17 kilometri de graniţa dintre Rusia şi Mongolia, iar copilăria sa a fost tristă. 

Şi-a pierdut tatăl pe când avea doar 9 ani, decedat în cel de-al doilea Război Mondial. Leonid a fost pasionat de medicină, mai exact de chirurgie. A studiat mult şi şi-a dorit să devină unul dintre cei mai buni chirurgi. Nu ştia că trebuie să fie atât de bun încât să se opereze singur!

În 1960, pe când avea 26 de ani, a întrerupt cursurile pentru a pleca în Expediţia Sovietică în Antarctica. Era singurul doctor din grupul de 30 de persoane plecate în expediţie. 

În dimineaţa zilei de 29 aprilie 1961, Rogozov a început să se simtă rău. Febră, frisoane, o stare de slăbiciune în corp şi o durere acută în partea dreaptă, sub abdomen. Semne clare ale unei apendicite acute. A încercat să se trateze cu diverse medicamente, dar nici un tratament nu a funcţionat. 

Rogozov se simţea din ce în ce mai rău şi ştia că, dacă nu va fi operat, va muri din cauza peritonitei!

Afară era o furtună de zăpadă ce făcea imposibil transportul său cu un elicopter, iar un transport prin zăpadă nici nu intra în discuţie. El trebuia operat cât mai repede, altfel putea muri în câteva ore! 

Fiind singurul doctor din grup, Rogozov a decis să se opereze singur şi să scoată apendicele! Tot chinul a fost aşternut de Rogozov în jurnalul său: 

"Nu am dormit toată noaptea, mă doare ca naiba! Un viscol îmi biciuie sufletul, iar singura mea şansă este să mă operez singur. E aproape imposibil, dar nu pot renunţa"

Rogozov a decis să se opereze, iar intervenţia chirurgicală a durat o oră şi 45 de minute! A utilizat novocaină pentru o anestezie locală, apoi cu un bisturiu a deschis abdomenul şi a scos apendicele. Câţiva bărbaţi aleşi de el pe post de asistenţi l-au sprijinit. 

Stări de slăbiciune şi de greaţă au apărut la 30 de minute de la startul intervenţiei chirurgicale, dar Rogozov nu s-a lăsat, ci a luptat pentru că viaţa sa chiar era în mâinile lui!

"Am lucrat fără mănuşi. Mi-a fost greu să văd unde operez, dar o oglindă m-a ajutat să privesc. M-am ajutat foarte mult de atingere. Sângerarea mi-a cauzat probleme. Am deschis peritoneul şi am tăiat un intestin din greşeală, pe care a trebuit să-l cos. La fiecare 4-5 minute mi-am luat un timp de odihnă de 20-25 de secude. În cele din urmă am găsit apendicele şi l-am scos. Am observat cu groază că în doar o zi ar fi explodat şi..."

Rogozov s-a cusut singur, a luat antibiotice, iar temperatura corpului a început să scadă şi să revină la normal după cinci zile de la operaţie. După doar două săptămâni a revenit la lucru. 

Leonid Rogozov a continuat să lucreze ca medic în diverse spitale din Rusia, iar din 1986 până în 2000 a fost şeful secţiei de chirurgie al spitalului de plămâni din Sankt Petersburg. 

Rogozov a decedat în 2000, din cauza unui cancer pulmonar!

foto: englishrussia.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Evenimente » Singurul chirurg din lume care s-a operat singur!