Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine este Tim Walz, guvernatorul din "Midwest" ales de Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte. L-a atacat pe Trump în primul său discurs

Alegeri SUA 2024. Guvernatorul democrat al statului Minnesota, Tim Walz, ales marţi de Kamala Harris drept candidat la funcţia de vicepreşedinte în alegerile americane din noiembrie, a declarat că este "onoarea unei vieţi". Venit din "Midwest", guvernatorul de Minnesota era până acum puţin cunoscut în afara graniţelor statului său. Cu rădăcinile sale rurale, acest fost profesor şi antrenor de fotbal american şi-a făcut debutul pe "biletul" democrat sub semnul sincerităţii. "Trump abar nu are ce înseamnă serviciul faţă de naţiune", a declarat Walz la prima sa întâlnire alături de Harris la Philadelphia. "Nu are timp pentru asta pentru că este prea ocupat să-şi servească propriile interese".

de Redactia Observator

la 07.08.2024 , 07:31

Cine este Tim Walz, guvernatorul din "Midwest" ales de Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte. L-a atacat pe Trump în primul său discurs
Cine este Tim Walz, guvernatorul din "Midwest" ales de Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte. L-a atacat pe Trump în primul său discurs - Profimedia Images

Tim Walz, în vârstă de 60 de ani, veteran al Gărzii Naţionale a Armatei SUA şi fost profesor, a fost ales într-un district cu orientare republicană în Camera Reprezentanţilor a SUA, în 2006, şi a servit 12 ani în Congres înainte de a fi ales guvernator al statului Minnesota în 2018.

În calitate de guvernator, Walz a promovat o agendă progresistă care include mese şcolare gratuite, obiective pentru combaterea schimbărilor climatice, reduceri de taxe pentru clasa de mijloc şi concedii plătite extinse pentru angajaţii din Minnesota.

Walz a pledat mult timp pentru drepturile reproductive ale femeilor, dar a arătat, de asemenea, o înclinaţie conservatoare în timp ce reprezenta un district rural în Camera Reprezentanţilor a SUA, apărând interesele agricole şi susţinând dreptul de a deţine arme.

Articolul continuă după reclamă

Campania lui Harris speră că vasta carieră a lui Walz în Garda Naţională, cuplată cu o carieră de succes ca antrenor de fotbal în liceu şi videoclipurile lui cu glume de tată va atrage alegătorii din mediul rural care nu sunt încă decişi dacă să-i acorde un al doilea mandat lui Trump la Casa Albă.

Pe acelaşi subiect

Walz a fost un relativ necunoscut la nivel naţional până când Harris a lansat cursa de căutare a unui vicepreşedinte, dar profilul său a crescut de atunci. Membru popular al Congresului, Walz se pare că a beneficiat de sprijinul puternicei foste preşedinte a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care a avut un rol esenţial în a-l convinge pe Biden să renunţe la cursa pentru realegere. Harris şi Walz se vor confrunta în alegerile din noiembrie cu Trump şi cu coechipierul său, JD Vance, şi el un veteran militar din Midwest.

Factorul George Floyd în mandatul lui Walz

Mandatul de guvernator al lui Walz a fost marcat de uciderea, în mai 2020, a lui George Floyd, un bărbat de culoare, de către un poliţist alb din Minneapolis, care între timp a fost condamnat pentru crimă.

Walz l-a desemnat pe procurorul general al statului să conducă urmărirea penală în acest caz, afirmând că oamenii "nu cred că se poate face dreptate". Reverendul Al Sharpton, fondator şi preşedinte al National Action Network, a declarat că Walz a auzit apelurile pentru dreptate ale lui Floyd prin numirea procurorului general. "Am aflat atunci că este un om care va asculta şi va face ceea ce este corect pentru cei pe care îi reprezintă", a spus Sharpton într-o declaraţie. "Putem conta pe guvernatorul Walz să adopte acelaşi tip de abordare deschisă ca vicepreşedinte al lui Kamala Harris", a arătat Sharpton.

Oficialii de campanie şi susţinătorii lui Trump s-au apucat rapid de treabă, încercând să îl definească pe Walz drept un om de stânga convins ale cărui valori nu sunt conectate cu majoritatea americanilor. Ei au criticat modul în care acesta a gestionat revoltele violente din Minneapolis în urma morţii lui Floyd.

"Nu este o surpriză că liberala din San Francisco Kamala Harris îl vrea pe Tim Walz, un aspirant de pe Coasta de Vest, drept coechipier - Walz ca guvernator a încercat să remodeleze Minnesota după imaginea Golden State (California)", au afirmat reprezentanții campaniei lui Trump într-o declaraţie, referindu-se la California, statul natal al lui Harris.

Walz la atac

Walz i-a atacat pe Trump şi pe coechipierul lui, JD Vance, ca fiind nişte "ciudaţi" (weird), o insultă uşor de reţinut, care a fost preluată de campania lui Harris, de reţelele sociale şi de activiştii democraţi.

Într-un interviu acordat la sfârşitul lunii iulie, Walz a oferit noua direcţie de atac pentru campania lui Harris: "Sunt oameni ciudaţi de partea cealaltă: Vor să vă ia cărţile. Vor să fie în cabinetul unde eşti consultat", a spus el referindu-se la interzicerea cărţilor şi a consultaţiilor reproductive ale femeilor la medic.

Walz a atacat, de asemenea, afirmaţiile lui Trump şi Vance potrivit cărora ar avea susţinere în clasa de mijloc. "Ei tot vorbesc despre clasa de mijloc. Un proprietar de imobiliare şi un capitalist de risc încearcă să ne spună că înţeleg cine suntem? Ei nu ştiu cine suntem", a declarat Walz într-un interviu acordat MSNBC.

Această abordare a atins o coardă sensibilă în rândul tinerilor alegători pe care Harris trebuie să îi câştige. David Hogg, co-fondatorul grupului pentru siguranţa armelor de foc March for Our Lives, l-a descris pe Walz drept un "mare comunicator".

Walz este "un fel de unicorn", a declarat Ryan Dawkins, profesor de ştiinţe politice la Carleton College din Minnesota - un om născut într-un orăşel din Nebraska rurală, capabil să transmită mesajul lui Harris alegătorilor democraţi de bază şi celor la care partidul nu a reuşit să ajungă în ultimii ani. Dawkins a lăudat capacitatea lui Walz de a se conecta cu alegătorii din mediul rural. Este un grup pe care administraţia Biden a încercat să îl atragă prin cheltuieli pentru infrastructură şi alte politici pragmatice, dar cu puţine dovezi de succes în materie de mesaje până acum.

În alegerile din 2016, Trump a câştigat 59% din votanţii din mediul rural. În 2020, această proporţie a crescut la 65%, chiar dacă Trump a pierdut alegerile, potrivit Pew Research.

Ce politici susține Walz

În cursa pentru postul de guvernator din 2022, Walz a câştigat cu 52,27 % din voturi faţă de 44,61 % ale adversarului său republican, deşi zone rurale din Minnesota au votat pentru adversar. În timp ce Walz a susţinut linia Partidului Democrat în chestiuni care variază de la legalizarea avortului şi a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex până la Legea privind asistenţa medicală la preţuri accesibile, cunoscută sub numele de Obamacare, el a acumulat, de asemenea, un dosar de vot centrist în timpul carierei sale în Congres.

A fost un apărător ferm al sprijinului guvernamental pentru agricultori şi veteranii militari, precum şi al drepturilor deţinătorilor de arme de foc, ceea ce i-a adus laude din partea Asociaţiei Naţionale a Armelor de Foc (NRA), potrivit The Almanac of American Politics. Ulterior, a primit o notă proastă de la NRA după ce a susţinut măsuri de control al armelor în timpul primei sale campanii pentru funcţia de guvernator.

Trecerea lui Walz de la poziţia de centrist reprezentând un singur district rural în Congres la cea de politician mai progresist în calitate de guvernator ar putea fi un răspuns la cererile alegătorilor din oraşe mari precum Minneapolis. Dar aceasta îl lasă deschis atacurilor republicane, subliniază Dawkins. "El riscă să întărească unele dintre cele mai rele temeri pe care oamenii le au cu privire la Kamala Harris, care este o liberală din San Francisco", a spus Dawkins.

Walz are un contraatac pregătit. "Ce monstru! Copiii mănâncă şi au burţile pline, astfel încât să poată merge să înveţe, iar femeile îşi iau propriile decizii în materie de sănătate", a declarat Walz într-un interviu acordat CNN în iulie. "Deci, dacă aşa vor să mă prezinte, sunt mai mult decât fericit să accept eticheta", a declarat el ironic.

În calitate de guvernator al statului, Walz a impus obligativitatea purtării măştilor în timpul pandemiei de COVID-19 şi a semnat o lege care face ilegal violul marital. El a avut mai mulţi ani de excedente bugetare în Minnesota şi a fost reales în 2022. În timpul acelei campanii, Walz s-a bucurat de sprijinul mai multor sindicate influente, printre care AFL-CIO, pompierii, Service Employees International Union (SEIU), profesorii şi alţii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Cine este Tim Walz, guvernatorul din "Midwest" ales de Kamala Harris pentru funcția de vicepreședinte. L-a atacat pe Trump în primul său discurs