Antena Meniu Search
x

Cine sunt cei patru mari câștigători ai World Press Photo 2024. Fotografia anului: o femeie din Palestina îmbrăţişează corpul neînsufleţit al nepoatei sale

Competiţia anuală World Press Photo şi-a anunţat câştigătorii. Cei patru fotojurnalişti laureaţi au fost selectaţi dintre 24 de câştigători regionali, aleşi din jurizarea a 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de ţări. Împreună, aceste imagini arată importanţa fotografiei jurnalistice şi de documentar şi sunt un testament al curajului, priceperii şi empatiei de care dau dovadă fotografi de pe întreg globul, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 18.04.2024, 14:30

Cei patru câştigători globali sunt:

Premiul fotografia anului: "A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece", Mohammed Salem, Palestina, Reuters

Premiul articolul anului: "Valim-babena", Lee-Ann Olwage, Africa de Sud, for GEO

Premiul pentru proiecte pe termen lung: "The Two Walls", Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg

Premiul pentru proiect cu format liber: "War Is Personal", Julia Kochetova, Ucraina

Joumana El Zein Khoury, directorul executiv al World Press Photo, a declarat că "fiecare dintre aceşti fotografi câştigători este intim şi familiarizat profund cu subiectele documentate. Datorită acestui fapt ei reuşesc să ne aducă o înţelegere mai profundă care, să sperăm, va naşte empatie şi compasiune. Sunt recunoscător pentru dăruirea, curajul, profesionalismul şi priceperea lor. Munca fotojurnaliştilor din întreaga lume este adesea riscantă. Anul trecut, numărul deceselor în Gaza a dus numărul jurnaliştilor ucişi la un nivel aproape record. Este important să recunoaştem trauma pe care au trăit-o pentru a arăta lumii impactul umanitar al războiului". 

Expoziţia World Press Photo 2024 va fi expusă în peste 60 de oraşe din întreaga lume, printre care Amsterdam, Londra, Berlin, Roma, Rio de Janeiro şi Toronto.

În România, expoziţia va fi adusă de Fundaţia Eidos, în parteneriat cu Raiffeisen Bank şi cu sprijinul Ministerului Culturii şi ARCUB. Aceasta va fi expusă în luna mai, în Bucureşti, în Piaţa Universităţii. Mai multe detalii despre expoziţie vor fi publicate pe pagina de Facebook World Press Photo Exhibition România. 

Fotografia anului

O femeia din Palestina îmbrăţişează corpul neînsufleţit al nepoatei sale/ A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece, Mohammed Salem, Palestine, Reuters

Fotograful a descris această fotografie, realizată chiar cu câteva zile după ce soţia sa a născut, ca pe un "moment puternic şi trist în acelaşi timp şi care rezumă într-un sens larg ce se întâmplă în Fâşia Gaza".

Fotografia o arată pe Inas Abu Maamar (36) care îmbrăţişează corpul nepoatei sale, Saly (5), ucisă alături de mama şi sora sa, de un proiectil ce le-a lovit casa, în Khan Yunis, Gaza.

Juriul a comentat faptul că fotografia a fost realizată cu grijă şi respect, oferind o imagine metaforică, dar totodată explicită a unei pierderi de neimaginat.

World Press Photo Story of the Year

Valim-babena, Lee-Ann Olwage, Africa de Sud, pentru GEO

În Madagascar, lipsa conştientizării publicului în legătură cu demenţa se traduce prin faptul că persoanele care prezintă simptome de pierdere a memoriei sunt adesea stigmatizate.

Juriul a comentat: "Această poveste abordează o problemă de sănătate universală prin prisma familiei şi a grijii faţă de subiect. Selecţia de imagini este compusă cu căldură şi tandreţe şi amintesc celor ce o privesc de dragostea şi apropierea necesare într-o perioadă de război şi agresiune în întreaga lume."

În această fotografie, "Dada Paul" şi nepoata lui Odliatemix din Madagascar se pregătesc pentru biserică. El suferă de demenţă de 11 ani şi este îngrijit de fiica sa, Fara. Această poveste face parte dintr-un proiect pe termen lung a lui Olwage despre demenţă.

World Press Photo Long-term project 

"Cei doi pereţi/ The Two Walls", Alejandro Cegarra, Venezuela, The New York Times/Bloomberg

Din 2019, politicile de migraţie ale Mexicului au suferit o schimbare semnificativă, transformându-se dintr-o naţiune istoric deschisă migranţilor şi solicitanţilor de azil, într-o ţară care impune politici stricte.

Pornind de la propria sa experienţă de emigrare din Venezuela natală în Mexic în 2017, fotograful Alejandro Cegarra a iniţiat acest proiect în 2018. Juriul a considerat că propria poziţie a acestui fotograf ca migrant oferă o perspectivă sensibilă, centrată pe om, care se concentrează pe rezistenţa migranţilor.

World Press Photo Open Format

"Războiul e personal / War Is Personal", Julia Kochetova, Ucraina

În mijlocul a zeci de mii de victime civile şi militare şi a unui impas care a durat luni de zile, nu există semne de pace la orizont pentru războiul Rusiei în Ucraina.

În timp ce mass-media îşi actualizează audienţa cu statistici şi hărţi, iar atenţia internaţională se deplasează în altă parte, fotograful a creat un site web care reuneşte fotojurnalismul cu stilul documentar personal al unui jurnal pentru a arăta lumii cum este să trăieşti cu războiul ca realitate zilnică.

Acest proiect este un mix de imagini fotografice cu poezie, clipuri audio şi muzică, realizat în colaborare cu un ilustrator şi un DJ ucrainean.

Fotografiile premiate au fost selectate dintre 61.062 lucrări

Fotografiile premiate au fost selectate dintre 61.062 lucrări înscrise de către 3.851 fotografi din 130 de ţări. Ele au fost jurizate de şase comisii regionale, iar câştigătorii au fost aleşi de către un juriu global format din preşedinţii comisiilor regionale, alături de preşedintele global.

Câştigătorii globali au fost aleşi dintre 24 de câştigători regionali. Există şi şase menţiuni onorabile. În plus, anul acesta, juriul a decis să includă şi două menţiuni speciale în selecţie. Poveştile premiate vor fi expuse şi prezentate către milioane de oameni ca parte din expoziţia World Press Photo ce are loc în peste 60 de locuri din întreaga lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Cine sunt cei patru mari câștigători ai World Press Photo 2024. Fotografia anului: o femeie din Palestina îmbrăţişează corpul neînsufleţit al nepoatei sale