Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Produsele care ar putea deveni "un lux" pentru americanii de rând, după anunțul lui Trump. Hârtia igienică, pe lista scumpirilor

Consumatorii americani se vor confrunta, în următoarele săptămâni, cu creșteri de prețuri pentru produse de bază precum cafeaua, bananele, vanilia și hârtia igienică, ca urmare a noilor tarife anunțate de administrația Trump, scrie CNBC.

de Redactia Observator

la 04.04.2025 , 10:52

Produsele care ar putea deveni "un lux" pentru americanii de rând, după anunțul lui Trump. Hârtia igienică, pe lista scumpirilor Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Statele Unite intenționează să majoreze taxele de import pentru produse provenite din peste 180 de țări și teritorii, în încercarea de a readuce locuri de muncă pe teritoriul american. Totuși, potrivit Consumer Brands Association (CBA), o organizație industrială care reprezintă companii precum Coca-Cola, Procter & Gamble și Target, unele ingrediente și materiale „critice” necesare pentru produsele de larg consum nu pot fi obținute din surse intern, potrivit CNBC.

„Oricât de bine intenționată ar fi, politica comercială America First a președintelui Trump, trebuie să ia în considerare companiile americane care deja acționează corect, dar depind de importuri pentru ingrediente și materiale care nu pot fi produse în SUA,” a declarat Tom Madrecki, vicepreședinte pentru reziliența lanțului de aprovizionare în cadrul CBA. „Tarifele reciproce care nu țin cont de disponibilitatea acestor ingrediente vor duce inevitabil la creșteri de costuri, acces redus la produse accesibile pentru consumatori și, în mod neintenționat, vor afecta marii producători americani.”

În cadrul emisiunii „Squawk Box” de pe CNBC, secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, a respins ideea unor eventuale excepții pentru anumite produse, însă CBA solicită exceptări pentru ingrediente esențiale, în încercarea de a menține prețurile la un nivel rezonabil pentru membri și consumatori.

Articolul continuă după reclamă

CBA subliniază că, din cauza climei, SUA nu poate produce anumite alimente de bază, precum cafeaua, cacao și fructele tropicale. De exemplu, SUA a fost cel mai mare importator global de banane în 2023, iar aproape 40% din aceste importuri au provenit din Guatemala, țară care va fi acum supusă unui tarif de 10% pentru exporturile către SUA.

Pe acelaşi subiect

Produsele de bază care ar putea deveni "un lux" pentru americanii de rând

Și condimentele vor deveni mai scumpe pentru gospodine și patiseri, tot din cauza limitărilor climatice. Madagascar furnizează peste 75% din vanilia importată de SUA, iar acest produs, deja al doilea cel mai scump condiment din lume, va fi supus unui tarif de 47%. Acțiunile companiei McCormick, un important furnizor de condimente, au scăzut cu mai puțin de 1% joi după-amiază. Reprezentanții companiei au declarat, la sfârșitul lunii martie, că vor compensa efectul tarifelor prin „ajustări foarte țintite ale prețurilor” și un program mai larg de economisire a costurilor.

În alte cazuri, schimbările din agricultura americană din ultimele decenii fac imposibilă satisfacerea cererii interne. De exemplu, peste 90% din ovăzul destinat alimentației procesat în SUA provine din Canada, potrivit CBA. Suprafețele cultivate cu ovăz în SUA au atins un maxim acum mai bine de un secol, iar de atunci sunt în scădere constantă. Sistemul alimentar intern nu mai poate produce, stoca sau transporta ovăzul la scara necesară.

Prețuri mai mari se vor regăsi și la produse de uz casnic care nu sunt comestibile. Hârtia igienică, scutecele, loțiunile și șampoanele ar putea deveni mai scumpe, deoarece producătorii vor transfera către consumatori creșterile de costuri generate de materii prime precum pasta de lemn, fibrele de bambus, untul de shea și uleiul de palmier. De exemplu, SUA își procură cea mai mare parte din uleiul de palmier din Indonezia, țară care va fi afectată de un tarif de 32%.

Piețele bursiere au înregistrat scăderi joi, ca reacție la anunțul tarifar. Cu toate acestea, acțiunile din sectorul produselor de bază, care include mulți membri ai CBA, au crescut în a doua parte a zilei, deoarece investitorii au renunțat la active riscante în favoarea celor considerate mai sigure. Astfel, acțiunile Procter & Gamble au crescut cu peste 1%, cele ale Coca-Cola cu 2%, iar acțiunile General Mills au înregistrat un avans de 3%.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Produsele care ar putea deveni "un lux" pentru americanii de rând, după anunțul lui Trump. Hârtia igienică, pe lista scumpirilor