Erupţia din Hawaii continuă. Autorităţile recunosc că lava vulcanului Mauna Loa nu poate fi oprită
Erupţia vulcanului Mauna Loa din Hawaii a întrerupt alimentarea cu energie a unei importante staţii de monitorizare a conţinutului de dioxid de carbon din atmosferă. Este prima staţie de acest gen din lume şi a fost inaugurată în 1958. Instalaţiile nu sunt în pericol, dar linia de înaltă tensiune care le alimenta a fost întreruptă. Fluxul de lavă se îndreaptă acum spre o şosea pe care ar putea, de asemenea, să o blocheze, peste cel puţin două zile. Mulţi localnici s-au grăbit să ajungă în locuri de unde pot admira în siguranţă vulcanul, înainte ca şoseaua să fie închisă.Guvernatorul statului Hawaii spune că lava nu poate fi oprită sau deturnată, iar dacă şoseaua va deveni impracticabilă, se vor căuta trasee alternative.
După o pauză de 38 de ani, Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ din lume, situat în statul american Hawaii, a intrat în faza de erupţie în noaptea de duminică spre luni, obligând autorităţile locale să ridice nivelul de alertă, informează Reuters şi Hawaii News Now.
"Pentru moment, fluxurile de lavă se limitează la nivelul caldeirei şi nu ameninţă comunităţile de pe pantele vulcanului", a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) într-un comunicat.
Autorităţile se pregătesc de o potenţială criză
Erupţia vulcanului din Hawaii a determinat autorităţile locale să ridice nivelul de alertă de la "notificare" la "avertizare".
- În loc să se evacueze, oamenii s-au adunat să admire prima erupţie, după 40 de ani, a celui mai mare vulcan...
- Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, erupe din nou după aproape 40 de ani
- Cel mai mare vulcan activ din lume, Mauna Loa, zguduit de mai multe cutremure. Cel mai mare seism a avut 5,1 pe Richter
Reprezentanţii Observatorului Vulcanologic din Hawaii vor efectua misiuni aeriene de recunoaştere pentru a monitoriza erupţia şi pentru a analiza mai bine riscurile pentru populaţia locală, precizează comunicatul publicat de USGS. Potrivit specialiştilor de la Observatorul Vulcanologic din Hawaii, erupţia a început duminică seara la ora locală 23:30 în Mokuaweoweo, caldeira din vârful vulcanului.
Camerele video instalate de USGS în vârful vulcanului arată în mod clar fântâni de lavă, care se răspândesc pe scoarţa ce formează fundul caldeirei.
Deşi aceste fluxuri de lavă nu reprezintă pentru moment o ameninţare pentru comunităţile de pe pantele vulcanului Mauna Loa, rezidenţilor li s-a recomandat să îşi revizuiască planurile privind pregătirea pentru o eventuală evacuare şi să consulte cu regularitate recomandările formulate de Agenţia pentru Protecţie Civilă din Hawaii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰