Antena Meniu Search
x

Oraşul cel mai ciudat din lume! Aici, oamenii pot muri în 60 de secunde

Oymyakon este unul dintre cele mai neprietenoase şi de nelocuit oraşe din lume

De ce? Pentru că Omyakon, un orăşel din Rusia, este cel mai rece loc populat de pe pământ. Aici, în lunile de iarnă, noaptea durează 21 de ore! 

Cea mai joasă temperatură înregistrată a fost de minus 71 de grade Celsius, iar temperatura medie în timpul anului este de minus 40 de grade Celsius! 

Este atât de frig, încât cultivarea fructelor, legumelor sau a grânelor este imposibilă, aşa că oamenii supravieţuiesc consumând carne de ren, de cal, de porc, dar şi peşte şi lapte de la animalele pe care le au în gospodărie. 

E drept că nu foarte mulţi oameni s-au încumetat să trăiască aici. Acest micuţ orăşel găzduieşte doar 500 de suflete. Este de înţeles mai ales că oamenii care nu se îmbracă extrem de gros pot muri din cauza frigului după doar un minut de expunere în aerul îngheţat! Aici, în lunile de iarnă, noaptea durează 21 de ore! 

Oymyakon a fost şi orăşelul preferat al lui Stalin, acesta deportându-i pe deţinuţii politici în această zonă îngheţată, unde erau lăsaţi să moară de frig! 

Deşi micuţ, orăşelul dispune de o şcoală, care se închide doar în cazul în care temperatura atinge minus 52 de grade Celsius! Şcoala are toalete instalate din 2008, dar acestea nu sunt funcţionale din cauza frigului, întrucât ţevile sunt complet îngheţate. 

În Oymyakon telefoanele mobile sunt un vis, asta deoarece nu există nici o companie de telefonie mobilă. De asemenea, maşinile sau camioanele sunt inutile din cauza zăpezii căzute din abundenţă, dar mai ales a frigului. Bateriile automobilelor se descarcă foarte repede, iar ţevile de alimentare îngheaţă instant.

Oamenii circulă cu sănii trase de reni sau, cei care îşi permit, cu snowmobile. Întrucât solul este foarte tare, oamenilor le este extrem de greu să-şi îngroape morţii, aşa că, în trecut, adoptaseră un fel de obicei Tibetan: atârnau trupurile celor morţi de copaci pentru a fi mâncate de animalele sălbatice. Guvernul rus nu a fost de acord şi a pus capăt acestui obicei!

Casele sunt construite pe un pat de lemne, întrucât nu se poate face fundaţia în pământ din cauza stratului prea mare de zăpadă!

Deşi pare extrem de ciudat, turismul este principala sursă de venit pentru locuitorii din Oymaykon. Se pot vâna reni sau cerbi, iar pescuitul reprezintă şi el o atracţie pentru turişti. 

Mulţi ruşi vin pentru a înota în apele extrem de reci, un tratament care spune ei că te ajută să îţi întăreşti imunitatea şi astfel să scapi de boli. 

Cei care au înotat susţin că nu apa îngheţată este mare problemă, ci momentul în care se iese din apă la o temperatură de cel puţin minus 40 de grade. Cei care nu se îmbracă gros imediat ce ies din apă, pot suferi un şoc ce poate duce la stop cardiorespirator! 

foto: askyakutia.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Oraşul cel mai ciudat din lume! Aici, oamenii pot muri în 60 de secunde