Creştinii sărbătoresc, din nou! Sute de mii de români îi poartă numele
Creştinii ortodocşi sunt iar în sărbătoare! Pe 2 iunie, este pomenit un sfant important: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Creştinii ortodocşi sunt iar în sărbătoare! Pe 2 iunie, este pomenit un sfant important: Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceva s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300. Sfântul Ioan îşi câştigă existenţa făcând negoţ împreună cu tatăl său. Vindeau icoane, smirna, mătăsuri de provenienţă bizantină şi cumpărau grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.
Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârşitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tatar al cetăţii ca Ioan doreşte să devină musulman.
- Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Buna Vestire. Ce este interzis să faci astăzi, de Blagoveştenie sau Ziua...
- Tânăr român, dispărut în Germania de 3 săptămâni. Alexandru este căutat cu disperare de familie
- Vânzările de Tesla s-au prăbușit şi în România, cu -80% în primele trei luni ale anului
- Cât costă kitul de supraviețuire, recomandat în caz de dezastru. Ne poate ajuta să rezistăm 72 de ore
- "Micro-pensionarea", soluția Generației Z. Costi a luat o pauză plătită de la job ca să evite burnout-ul
Dar în fata tătarului, Ioan mărturiseşte că Hristos este singurul Dumnezeu. După multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coadă unui cal. În urma acestei pedespe Ioan se roagă lui Dumnezeu: "Îţi mulţumesc, Stăpâne, Doamne, că m-ai învrednicit pe mine, ticălosul, să-mi spăl păcatele cu însuşi sângele meu şi curat a mă face de fărădelegile mele cele multe ce am săvârşit înaintea Ta, din pricina neputinţei omeneşti”.
Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia şi i-a tăiat capul. Deşi nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său. Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaştele şi le-a aşezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când sfintele sale moaşte au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) şi aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaştele sfântului Ioan cel Nou au fost aşezate în biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitană.
Amintim că în anul 1950, la propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, între sfinţii cu moaşte din România al căror cult a fost generalizat în toată Biserica, s-a aflat şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Acest sfânt este cinstit şi că ocrotitor al negustorilor.
Sursă: CrestinOrtodox.ro
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰