Antena Meniu Search
x

Profesor român arestat în China, închis în condiţii inumane în închisoare

Marius Balo, un profesor universitar român care a predat la o universitate de prestigiu din China, a fost condamnat în China la opt ani de închisoare pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari.

Alin Tarnovschi
de Alin Tarnovschi

la 11.07.2019, 13:14

Marius Balo este profesorul român arestat în China în condiţii inumane
Marius Balo este profesorul român arestat în China în condiţii inumane - adevarul.ro

Marius Balo, un profesor universitar român care a predat la o universitate de prestigiu din China, a fost condamnat în China la opt ani de închisoare pentru o presupusă fraudă de 80 de dolari.

Românul în vârstă de 38 de ani, din Cluj, s-a stabilit în China în anul 2010, atunci când s-a angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) din Beijing.

Ulterior, Marius Balo a devenit profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Visul profesorului român s-a transformat într-un coşmar, pe 28 martie 2014, atunci când a fost arestat pentru o presupusă fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

Pe acelaşi subiect

Românul a declarat că a primit 80 de dolari de la un chinez, fără să ştie că acesta din urmă era infractor.

Aşa a ajuns Marius Balo să fie condamnat la 8 ani de închisoare şi să îşi ispăşească pedeapsa într-o închisoare din China, în condiţii inumane.

Reacţia MAE în cazul profesorului român arestat în China

"Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai au în atenție cazul cetățeanului român aflat în detenție într-un penitenciar pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

Încă din momentul semnalării cazului, cetățeanul român a beneficiat constant de asistență consulară din partea reprezentanților oficiului consular și ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate și vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanțele diplomatice au menținut legătura atât cu membrii de familie ai cetățeanului român, cât și cu avocatul acestuia.

Din momentul înaintării de către cetățeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular și misiunea diplomatică au colaborat în permanență cu autoritățile române și chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competențelor legale, prin intermedierea contactului dintre Ministerele de Justiție din cele două state.

În context, precizăm că misiunile diplomatice și oficiile consulare în străinătate pot acorda asistență consulară de specialitate cetățenilor doar în limita competențelor legale și cu stricta respectare a legislației statului de reședință.

Astfel, subliniem că misiunile diplomatice nu pot interveni într-o procedură judiciară, administrativă sau de altă natură, gestionată de autoritățile unui stat terț.

Ambasada României la Beijing și Consulatul General al României la Shanghai continuă monitorizarea cazului și mențin în permanență contactul cu toate autoritățile implicate, cu reprezentanții penitenciarului, cu cetățeanul român și membrii săi de familie și acordă asistența consulară", se arată într-un comunicat al Ministerul de Externe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Profesor român arestat în China, închis în condiţii inumane în închisoare