România îşi reconfigurează HARTA! Urmează REFERENDUM pentru redenumirea unui important judeţ
Ţara noastră este foarte aproape de a-şi reconfigura harta, după ce capii unui important judeţ au decis să organizeze un referendum pentru redenumirea regiunii.

Ţara noastră este foarte aproape de a-şi reconfigura harta, după ce capii unui important judeţ au decis să organizeze un referendum pentru redenumirea regiunii.
Este vorba CJ Olt, care va organiza pe 15 octombrie un referendum pentru atribuirea numelui Olt-Romanaţi judeţului, conform unei hotărâri adoptată joi.
La referendum, cetăţenii judeţului Olt sunt chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?".
Proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului a fost adoptat joi de majoritatea consilierilor judeţeni constituită de reprezentanţii PSD şi ALDE, în timp ce consilierii PNL şi PMP au votat împotrivă susţinând că organizarea consultării populaţiei va costa mai mult de 500.000 lei, iar cetăţenii "sunt foarte puţin interesaţi de acest referendum şi de schimbarea denumirii judeţului".
- Cel mai mare stadion din România se degradează pe zi ce trece, iar reparaţiile vor costa peste 3 mil. €. Arena...
- Afacerea prin care Camelia şi Gabi au adus un colţ de Olanda în România. Turiştii vin de la sute de km pentru a...
- Prins în flagrant când vindea o armă de TIR sportiv pe stradă, în Galaţi. Bărbatul voia 25.000 de lei pentru o...
- Balul Bobocilor, oprit de polițiști la Baia Mare. Minorii erau serviţi cu alcool
- SIE caută spioni. Serviciile speciale au ieşit la "vânătoare" de angajați printre studenţi
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a arătat că demersul de atribuire a numelui Olt-Romanaţi se constituie într-o reparaţie morală faţă de locuitorii fostului judeţ Romanaţi şi că populaţia nu va fi nevoită să schimbe documentele în situaţia validării referendumului doarece legea prin care va fi validat va prevede ca documentele să fie schimbate numai la expirarea termenului de valabilitate stabilit la emitere.
"Actualul judeţ Olt este format din marea parte a două judeţe istorice, fostul judeţ istoric Olt şi fostul judeţ istoric Romanaţi. (...) Noi încercăm să aducem, pe singura cale pe care noi o considerăm corectă pentru o reparaţie morală, prin acest referendum prin care încercăm să atribuim judeţului Olt denumirea de Olt-Romanaţi. Nu se schimbă nimic, (...) niciun act de identitate, niciun permis de conducere, niciun certificat de naştere, paşaport buletin, plăcuţe de înmatriculare ale maşinilor, nu vor fi schimbate decât la termenul de expirare al lor. (...)Alte costuri suplimentare decât cele pe care le-am prevăzut noi din bugetul CJ pentru a ţine acest referendum nu vor fi", a declarat Marius Oprescu, potrivit agerpres.ro.
El a menţionat că în perioada imediat următoare Autoritatea Electorală Permanentă va stabili un calendar de desfăşurare a referendmului.
"Vom anunţa Autoritatea Electorală Permanentă care în cel mai scurt termen ne va livra un regulament şi un calendar de desfăşurare. Acel calendar îl vom aplica printr-o dispoziţie la nivelul judeţului Olt. Din momentul în care vom avea calendarul, în el va fi cuprinsă şi ziua în care vom face informarea publică de declanşare a acestui referendum. (...) Data de 15 octombrie este o dată deja stabilită pe care nu o vom schimba", a adăugat Oprescu.
Dacă referendumul va fi validat şi majoritatea voturilor vor fi pentru denumirea de Olt-Romanaţi, va fi necesară validarea consultării şi a rezultatelor printr-o lege adoptată de către Parlament.
Preşedintele CJ Olt susţine că legea în cauză ar urma să stipuleze şi faptul că documentele cetăţenilor din Olt nu se vor schimba automat cu adoptarea noii denumiri a judeţului, ci la termenul normal de expirare.
Pentru organizarea referendumului, CJ Olt alocă 500.000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰