Antena Meniu Search
x

BUCUREȘTI, orașul de acum 110 ani! Cum arătau ARENELE ROMANE! "Era doar un maidan pe care pășteau caii bulibașei de la Cuțitul de Argint"

Arenele Romane reprezintă un complex construit în Parcul Carol I, din București, destinat spectacolelor în aer liber. Dupa 1948 parcul a primit numele de Parcul libertății, teatrul fiind și el redenumit în Arenele Libertății.

Arenele Romane reprezintă un complex construit în Parcul Carol I, din București, destinat spectacolelor în aer liber. Dupa 1948 parcul a primit numele de Parcul libertății, teatrul fiind și el redenumit în Arenele Libertății.

În prezent, Arenele Romane reprezintă unul dintre puținele locuri sigure din București pentru distracția de noapte, de club. Deși este în aer liber, de fiecare dată când este organizat un eveniment sau un concert pe timp de iarnp, spațiul este transformat într-un cort uriaș.

Acum 110 ani, teatrul a fost construit împreună cu un complex de clădiri pentru „Expoziția generală română", dedicată împlinirii a 40 de ani de la urcarea pe tron a regelui Carol I al României: un oraș în miniatură contruit printr-o mobilizare fără precedent, în numai 10 luni și 18 zile. Inginerul Elie Radu s-a ocupat de ridicarea spațiului pe Câmpul Filaretului, un loc sacru pentru revoluționarii de la 1848, dar ajuns în epocă un maidan pe care pășteau caii bulibașei de la Cuțitul de Argint. La lucrări a contribuit și inginerul George Constantinescu.

La inaugurarea Arenelor Romane, festivitățile oficiale s-au încheiat cu spectacolul "Povestea Neamului", de Vasile Leonescu și T. Duțescu-Duțu, care prezenta întreaga istorie a neamului românesc, de la intrarea lui Traian în Dacia, până la Războiul de Independență.

În 1966 au fost inițiate lucrări de "modernizare" care au durat doi ani. Cu această ocazie, a fost închis amfiteatrul, iar scena a fost înălțată și acoperită. Peste gazon s-a turnat beton, iar în spatele scenei s-au construit birouri pentru personalul administrativ. Partea nouă a porticului a fost închisă cu geamuri mari. Fosta lojă regală a fost mărită de la patru la șase încăperi, putând astfel adăposti 50 de scaune față de cele 10 din 1906. Cu ocazia modernizării a fost înlăturat orice însemn sau ornament care aducea aminte de perioada monarhică. Acoperișul lojei a fost refăcut, iar sub terasă a fost amenajată o cameră de proiecții pentru film.

În vara anului 1981 au fost finalizate noi lucrări de renovare în Parcul Carol și Arenele Romane, după planurile Institutului Proiect București. După renovare, Arenele aveau o capacitate de 3.500 de locuri. După terminarea renovării, Arenele Romane au fost vizitate de Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu, însoțiți de Gheorghe Pană, primarul Capitalei.

În prezent, Arenele Romane au o capacitate de 5.500 locuri în aer liber.

Fotografiile sunt realizate de Al. Zharia, 1906 și sunt publicate de Arhiva de Imagine MȚR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » BUCUREȘTI, orașul de acum 110 ani! Cum arătau ARENELE ROMANE! "Era doar un maidan pe care pășteau caii bulibașei de la Cuțitul de Argint"