Cele 10 PORUNCI rostite de PAPA FRANCISC! 'Vorbesc cu tine pentru că vreau să te conving; se SINUCIDE omenirea'
Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Astăzi împlinește înfloritoarea vârstă de 79 de ani.
Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, este al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor. Este primul papă neeuropean după papa Grigore al III-lea (731-741). De asemenea, este primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit.
Astăzi împlinește înfloritoarea vârstă de 79 de ani.
Într-un foarte sincer interviu acordat unei reviste argentiniene, Papa Francisc a vorbit de propria să experienţă pentru a creiona un stil umil de viaţă care însă poate aduce fericirea; un fel de zece porunci după care se ghindează în viață.
"Trăieşte şi lasă şi pe alţii să trăiască". Fiecare om ar trebui să urmeze acest principiu, spune Papa.
"Dăruieşte-te pe ţine celorlalţi". Oamenii trebuie să fie deschişi şi generoşi cu ceilalţi, a spus Francisc, "pentru că dacă te retragi în ţine, rişti să devii egoist. Iar apă care bălteşte, se strică".
"În viaţă trebuie să rămâi calm". Papa, care a fost profesor de literatură şi a predat în licee, folosea o imagine dintr-un român al scriitorului argentinian Ricardo Guiraldes, în care protagonistul, gaucho-ul Don Segundo Sombra, îşi rememorează felul în care şi-a trăit viaţă.
"Un sentiment sănătos al odihnei". "Consumerismul ne-a adus anxietate în viaţă", spune Papa, şi i-a sfătuit pe părinţi să îşi păstreze timp pentru a se juca cu copiii lor şi să închidă televizoarele atunci când se aşează la masă în familie.
Duminicile ar trebui să rămână zile de repaos. Muncitorii ar trebui să ţină de duminici, pentru că "duminică este pentru familie", a spus Papa.
Trebuie găsite cai noi de a crea locuri de muncă demne pentru tineri. "Trebui să fim creativi în ceea ce-i priveşte pe tineri. Dacă nu au oportunităţi, vor ajunge să se drogheze" şi vor fi mult mai vulnerabili, fiind tentaţi uneori să se sinucidă, a spus Papa.
Natură trebuie respectată şi protejată. Degradarea mediului "este una dintre cele mai mari provocări din viaţă noastră", a spus Înaltul Pontif. "Cred că una din întrebările pe care nu ni le punem este: nu cumva se sinucide omenirea cu această folosire fără discriminare şi tiranică a naturii?".
Să nu fim negativisti. "Nevoia de a vorbi de rău alţi oameni indică preţuirea de sine foarte scăzută". Asta înseamnă că "mă simt atât de neînsemnat încât, în loc să mă înalt eu, trebuie să îi cobor pe alţii", a spus Papa. "E foarte sănătos să scapi de toate sentimentele negative".
Nu face prozelitism, respectă credinţă altora. "Îi putem inspira pe cei care ne privesc comunicând cu ei. Dar cel mai rău lucru dintre toate este prozelitismul religios, care paralizează: 'Vorbesc cu tine pentru că vreau să te conving'. Nu. Fiecare persoană dialoghează, şi în primul rând îşi oferă propria identitate. Biserica creşte prin atragere, nu prin prozelitism", a spus Papa.
Lucrează pentru pace. "Trăim într-o perioada de mari războaie, iar nevoia de pace trebuie strigată. Uneori, pacea da impresia că e tăcută, dar nu e niciodată tăcută, pacea e ceva ce trebuie să se impună şi să fie dinamică", a mai spus Papa Francisc.
Sursa: ziare.com
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰