Antena Meniu Search
x

PNDL 3 a fost adoptat de Guvern. Cîţu: Avem o alianţă toxică care se prefigurează, liderii europeni vor fi informaţi

Guvernul a adoptat Ordonaţa de urgenţă privind programul național de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, proiect care a aruncat în aer Coaliția de Guvernare. Actul normativ a fost singurul aflat pe vineri pe agenda publică a Guvernului Cîţu.

de Monica Palade

la 03.09.2021, 17:48

Programul național de dezvoltare Anghel Saligny a fost adoptat prin OUG de Guvern - gov.ro

Iată principalele declaraţii făcute de premierul Florin Cîţu la finalul şedinţei de guvern: 

USR nu a venit astăzi la şedinţa de Guvern, dar am aprobat PNDL3. Vreau doar să fie foarte clar că acest program se regăseşte în tprogramul de guvernare. Cine spune altceva nu vrea decât să mintă.

Este un plan de investiţii care a fost deja inclus, proiectele sunt deja incluse, un plan de investiţii care este corelat cu ce vom aplica. În cîteva săpt aplicăm un alt plan de rezilienţă, care va aduce de investiţii de 30 de miliarde de lei. Am cerut situaţia de la ministerul justiţiei privind avizare, în 17.8, a fost avizat proiectul care a rămas la cabinetul ministrului. Dacă e un  abuz de funcţie să fie investigat. Am cerut şi domnului ministru să ne spună cum ies aşa documente oficiale şi nimeni să nu ia măsuri.

Avem o alianţă toxică care se prefigurează, un partid care nu respectă libertatea individuală. Voi  informa liderii europeni despre asta. 

Pe acelaşi subiect

Consecinţa pentru miniştri USR: Fac apel la onoare. Dacă au lipsit motivat, în sectorul privat dacă şlipseşti, suntem aici să lucrăm pentru români.

Vor fi revocaţi: Haideţi să vedem dacă vor înţelege că România are nevoie de un guvern funcţional.

Despre demisie: Vot unanim pentru susţinere, am votat şi echipa care va participa. Mergem la coaliție cu mandat de a menține această coaliție. PNL nu-și va da jos niciodată propriul guvern. Demisia premierului înseamnă să-și dea jos propriul guvern. Sunt sigur că voi rămâne premier

Garanţii: Toate proiectele vor fi prezentate, altfel le vom scoate din listă. Nu am văzut niciun proiect pentru că au fost încălcate, va fi un program transparent.

Despre informarea pentru liderii europeni: Este important să ştie că colegii lor se asociază cu extremişti. 

Aviz consilului: Nu este nevoie. Este menţionată sursa de finanţare, bugetul României de 13 miliarde de euro, PNDR şi fonduri europene. 

Şantaj de USR: Am fost şicanat, nu şantajat. 

Vicii de procedură: Au fost îndeplinite toate procedurile, cvorumul a fost pregătit. 

Discuţia cu Iohannis: Voi face tot ce este posibil ca acest plan să fie valabil. 

Demisie de onoare a miniştrilor USR: Toţi suntem oameni de onoare şi când depunem o moţiune mi se pare normal o decizie de onoare.

Mesaj pentru protestatarii care vor cere demisia: 8 luni de zile nu s-a întâmplat nimic, mi se pare bizar că tocmai acum se duc la PSD ca să dea jos Guvernul. Realitatea rămâne. Totul este în picioare. Cred că dacă suntem oneşti, colegi de la Corupţia Ucide, dacă alianţa USR-AUR este una care trebuie potenţată şi unde va duce.

Criza guvernamentală: Am avut dicuţii cu liderii europeni, i-am asigurat că această guvernare va funcţiona, vom monitoriza cheltuielile. România nu se duce spre extremism.

Bani pentru M. Sănătăţii: A avut un buget, nu are cum să dea guvernul, la relocare. Atunci când s-a trebuit cumpra Redesivir, a fost imediat suplimentate resursele. Când au cerut au primit.

Ministerul Transportului, aviz pentru PNDL3: Este avizator tacit.

Informarea liderilor europeni: Este necesar pentru a avea un dialog.

Fondurile europene pot să merg şi unde sunt 50 de persoane. Dacă nu irosim aceşti bani.

Trădători în tabara sa: Nu. Nu sunt trădători în tabara mea.

Cand vor primi primarii banii: Nu ne grăbim, aceste proiecte durează, anul acesta nu vor fi bani, nici anul viitor. Este urâta această acuzaţie cu furatul banilor. Vă daţi seama ce ar putea spune românii despre această agenţie. Acuzaţiile acestea nu fac bine. Toate proiectele sunt bune. Nu exista unul mai bun sau mai puţin bun. 

Cursul euro-leu, putea fi evitată situaţia de criză: Cursul e determinat de piaţă, deprecierea începuse înainte, ar trebui să fim foarte atenţi. Moneda naţională este cea mai stabilă din fara zonei euro. 

Şedinţă de guvern fără miniştri USR-PLUS

În nota de fundamentare la proiectul afișat de Guvernul Cîțu se arată și impactul bugetar: un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creșterea veniturilor din implementarea 'e-facturare', programul de facturare electronică.

Ședința de Guvern convocată vineri de premierul Cîțu, la care miniștrii USR-PLUS au anunțat că nu vin, solicitându-i acestuia demisia, are un singur act pe ordinea de zi: Ordonanța de urgență pentru adoptarea "Anghel Saligny", un nou program de tipul PNDL care prevede un buget de peste 50 miliarde de lei, în perioada 2021-2028, prin care primarii să facă investiții pentru dezvoltarea comunităților locale.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost lansat în dezbatere publică în data de 11 august, și în aceeași zi a avut loc o ședință de Guvern în care acesta a fost dezbătut în primă lectură. Spre deosebire de proiectele care au fost anterior în consultare publică, de această dată în nota de fundamentare se precizează și ce impact bugetar este estimat: 26 miliarde de euro în perioada 2022-2025, media următorilor 5 ani după anul curent fiind un minus de 7 miliarde de lei.

În calitate de interimar la Ministerul Justiţiei, Lucian Bode a schimbat-o, vineri dimineaţă, din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul "Anghel Saligny". "Procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică și așa trebuie să rămână. Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe strict pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program guvernamental sau a unei măsuri, deciziile sunt luate atunci când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice sau direcțiile de acțiune", anunţa Lucian Bode.

Stelian Ion, demis pentru că a refuzat să de avizul

Reamintim că premierul Florin Cîțu l-a revocat miercuri seara pe ministrul Justiției Stelian Ion, susținând că se opune reformelor. „Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de Ministru de Justitie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. De exemplu: desființarea secției speciale care nici dupa opt luni de mandat nu a fost desființată. Nu mai aducem pe nimeni în Guvern care să șantajeze, care să nu înțeleagă că aici nu vorbim despre primari, comunități, ci despre interesul cetățenilor. România trebuie dezvoltată. Doar pentru că colegii noștri de la USR PLUS nu au foarte mulți primari nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. Îmi asum aceasta decizie. (...) Este un proiect dedicat pentru asfalt, apă, canalizare, gaz. Este un simbol al modernizării României”, a declarat Florin Cîțu, care a spus că va numi la Justiție un ministru interimar.

Premierul a ţinut să precizeze că această guvernare va continua. „Sper ca USR PLUS să aibă responsibilitatea să nu aleagă ieșirea de la guvernare, precum comunică de azi dimineață pe diverse canale. Această coaliție este datoare să livreze reforme pentru români. Vă asigur că această guvernare continuă și vom depăși acest moment”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » PNDL 3 a fost adoptat de Guvern. Cîţu: Avem o alianţă toxică care se prefigurează, liderii europeni vor fi informaţi